back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βίαια επεισόδια σε Μυτιλήνη και Χίο – Περισσότεροι από 50 αστυνομικοί και 40 πολίτες τραυματίες στα δύο νησιά

Διαβάστε επίσης

Βίαια επεισόδια σε Χίο και Λέσβο όπου οι πολίτες διαμαρτύρονται για την κατασκευή κλειστών δομών για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Στη Μυτιλήνη 43 αστυνομικοί και περίπου 40 πολίτες τραυματίστηκαν  στα επεισόδια που συνεχίζονται έως αργά το απόγευμα. Σημειώνεται ότι δύο αστυνομικοί φέρουν τραύματα από σκάγια.

Στη Χίο πολίτες εισέβαλαν σε ξενοδοχείο όπου διέμεναν άνδρες των ΜΑΤ και επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα των τραυματισμό εννέα εξ αυτών. Η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη και 11 προσαγωγές.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ συλληφθείς είναι ένας 27χρονος, που φέρεται ότι είχε ενεργή συμμετοχή στην επίθεση εναντίον των αστυνομικών, ενώ έχει ταυτοποιηθεί ένα ακόμα άτομο και αναζητείται.

Όπως φαίνεται σε βίντεο το οποίο ανέβασε το alithia.gr πολίτες μπήκαν στα δωμάτια που κοιμόντουσαν οι αστυνομικοί και έβαλαν κατά αυτών.

Έκκληση Μητσοτάκη να πέσουν οι τόνοι

Έκκληση να πέσουν οι τόνοι στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών του Δ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, που έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη και την συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ.

«Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μηταράκης: Να επικρατήσει ηρεμία

Την ευχή τις επόμενες ώρες να επικρατήσει η ηρεμία και η σύνεση στα νησιά του βόρειου Αιγαίου εξέφρασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε «δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό τη δυσπιστία των νησιωτών» και ειρηνικές και απολύτως σεβαστές τις αντιδράσεις τους. «Δυστυχώς», όμως πρόσθεσε, «υπάρχουν μεμονωμένα γεγονότα, τα οποία αμαυρώνουν και την εικόνα των νησιών και δημιουργούν μια αυξητική ένταση, που πρέπει άμεσα εντός των επόμενων ωρών να περιοριστεί». Δήλωσε ακόμη ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση «για να επέλθει ηρεμία στα νησιά».

Τσίπρας: Να αλλάξει ρότα η κυβέρνηση

Να αλλάξει άμεσα ρότα στον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να αντιμετωπίσει την διαδικασία αποσυμφόρησης των νησιών καλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει «ετοιμότητα» να βάλει «πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης» και καλεί τον πρωθυπουργό:

-Να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
-Να αποσύρειάμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά.
-Και να αναστείλειτις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών.

«Στο βαθμό που ο κος Μητσοτάκης εγκαταλείψει την αδιέξοδη επιλογή του αυταρχισμού και της βίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, είναι έτοιμος να βάλει πλάτη για τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Με διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, για την αποσυμφόρηση των νησιών μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας.

Σε αντίθετη περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει πως η κυβέρνηση θα βρει τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι της.

«Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται. Διότι δε μπορείς να ζητάς αλληλεγγύη και στήριξη στις χώρες της ΕΕ και να συμπεριφέρεσαι χωρίς αλληλεγγύη και στήριξη στα νησιά της ελληνικής επικράτειας» υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Γεννηματά: «Δεν πάει άλλο. Αποσυμφόρηση των νησιών τώρα»

«Η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά» δηλώνει η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει πως «η “συμφωνία αλήθειας” του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό. Μνημείο ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας. Δεν πάει άλλο. Αποσυμφόρηση των νησιών τώρα!», τονίζει η κ. Γεννηματά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα