back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Επιχειρούν αποκλιμάκωση στο Β.Α Αιγαίο – Μερική απόσυρση δυνάμεων των ΜΑΤ

Διαβάστε επίσης

    Αβεβαιότητα επικρατεί για την έκβαση της πρωτοβουλίας του Μεγάρου Μαξίμου να  πέσουν οι τόνοι στο μεταναστευτικό μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα,  καθώς ένα βίντεο που έγινε γνωστό  αργά το βράδυ της Τετάρτης και εμφανίζεται σε αυτό ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης να καταφέρεται με χυδαίο τρόπο εναντίον του πρωθυπουργού,  σκιάζει την ατμόσφαιρα και επηρεάζει αρνητικά το κλίμα λίγο πριν την- προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης-  συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της περιφέρειας και των δήμων της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα  δίδεται από το Μαξίμου στη σημερινή συνάντησή του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, που στόχο έχει να εκτονώσει την έκρυθμη κατάσταση με   μερική απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά, επανέναρξη διαλόγου για εκτόνωση της κατάστασης, όχι όμως και υποχώρηση  από την κατασκευή των κλειστών δομών.  Θα προηγηθεί στις 13:00  η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η μη συμμετοχή του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη – μετά την αποκάλυψη του βίντεο με το οποίο επιτίθεται με χυδαίο τρόπο κατά του κ. Μητσοτάκη – δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης . Μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βίντεο κυβερνητικά στελέχη σχολίασαν ότι “μετά από αυτή τη χυδαία συμπεριφορά δεν έχουμε να πούμε κάτι με τον κ. Μουτζούρη. Θα συνομιλήσουμε με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικους. Είναι κρίμα για τα νησιά να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης”.

Είχε προηγηθεί η έκκληση,  το μεσημέρι της Τετάρτης, του πρωθυπουργού να σταματήσει η “άγονη αντιπαράθεση”, ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αργά το απόγευμα της Τετάρτης την μερική αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από τις δύο συγκεκριμένες περιοχές καθώς η πρώτη φάση του σχεδίου δημιουργίας των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε χθες στη Μυτιλήνη και σήμερα θα ολοκληρωθεί στη Χίο.
Ταυτόχρονα,  ανακοινώθηκε η πρόσκληση προς τον περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου να μεταβούν την Πέμπτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.  Ωστόσο, τα δεδομένα σε σχέση με αυτή την συνάντηση διαφοροποιήθηκαν  μετά την δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο, ενώ το μεταναστευτικό θα συζητηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης καί στο υπουργικό συμβούλιο.Σχολιάζοντας το εν λόγω βίντεο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε «γραφικό και επικίνδυνο» τον κ. Μουτζούρη. «Αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του. Καμία συζήτηση από δω και πέρα», δήλωσε ο κ. Πέτσας, ενώ προσέθεσε πως ακόμα κι αν ζητήσει συγγνώμη δεν θα γίνει δεκτή γιατί θα είναι υποκριτική.

Βάσει σχεδιασμού, η συνάντηση με τους υπόλοιπους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα  σήμερα , καθώς δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση για αλλαγή του προγράμματος.

Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πάντως ότι  οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και επιμένουν ότι το σχέδιο που προωθείται είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, καθώς και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και δεν έχει ακουστεί καμία εναλλακτική λύση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί στο γραφείο του τους αντιπεριφερειάρχες Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου και  θα τους καλέσει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν έναντι των κατοίκων των νησιών και βάση του αξιώματος τους. «Είναι προς όφελος των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες», αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός. Επίσης, θα ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού καθώς ούτε άλλη πρόταση υπάρχει στο τραπέζι ούτε υπάρχει άλλος δρόμος πέραν των κλειστών κέντρων.

Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Η κυβέρνηση περιλαμβάνει στα επιχειρήματα της την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι της επιτρέπεται να μην δέχεται επαναπροωθήσεις από την ενδοχώρα, αλλά μόνο από τα νησιά. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι νέες αφίξεις μεταφέρονταν στην ενδοχώρα, η Τουρκία δεν θα δεχόταν καμία επιστροφή. Παράλληλα οι σημερινές άναρχες δομές φιλοξενούν 4πλάσσιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων σε σχέση με τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν.

Το νομοσχέδιο περί ασύλου

Λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη συνάντηση θα έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με ρυθμίσεις για επιπλέον επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει την υποβολή του αιτήματος ασύλου την στιγμή της υπογραφής, την επιτάχυνση της διαδικασίας προσφυγών και θα παρέχει κίνητρα στους δικηγόρους για να εξετάζουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τις σχετικές αιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο  περιφερειάρχης  Κώστας  Μουτζούρης δεν έδειξε διάθεση μεταμέλειας, σχολιάζοντας πως «κατ’ ιδίαν μπορώ να δείξω σε όποιον θέλω ό,τι θέλω, είναι ιδιωτική συνομιλία», συμπληρώνοντας πως δεν είναι διατεθειμένος να ζητήσει συγγνώμη. Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έδειξε η κυβέρνηση ότι θέλει να σωθεί το νησί όταν κάνει δομές όπου θα εγκλωβιστεί χιλιάδες κόσμου». Οπως είπε, η στάση του θα ήταν διαφορετική «αν έβλεπα απεγκλωβισμό μεταναστών ή φύλαξη συνόρων».

Αποχώρηση μέρους των δυνάμεων των ΜΑΤ

Από το πρωί, σύμφωνα με τοπικά μέσα, υλοποιείται η σταδιακή αποχώρηση μέρους των δυνάμεων των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο. «Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ’ αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή», σημείωσε, άλλωστε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τόνισε διευκρινιστικά ότι κάποιες από τις δυνάμεις θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί όπως είπε μ’ αυτή την έξαρση στο Μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις.

Φ. Γεννηματά: Μνημείο ανικανότητας η διαχείριση του προσφυγικού

Μνημείο ανικανότητας χαρακτήρισε τη διαχείριση του προσφυγικού η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας ότι βία και συγκρούσεις δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά δημιουργούν νέα κρίση «Αποσυμφορήστε τα νησιά εδώ και τώρα και αλλάξετε πολιτική, είναι σοβαρότατο ζήτημα εθνικής σημασίας και απαιτεί εθνική συνεννόηση», υποστήριξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα