back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ιχνηλατούν όλες τις επαφές της 38χρονης που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ – Οδηγίες ΕΟΔΥ

Διαβάστε επίσης

Ο ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από χθες το απόγευμα  βρίσκονται ήδη  στα «ίχνη» των ατόμων με τα οποία ήλθε σε επαφή η πρώτη ασθενής από τον νέο κορωνοϊό και παράλληλα συνιστούν σε κάθε ταξιδιώτη που έρχεται στη χώρα από τις πληγείσες από τον ιό περιοχές της βόρειας Ιταλίας και εμφανίζει συμπτώματα να παραμένει στο σπίτι του και να ζητεί οδηγίες από τον γιατρό του ή τον ΕΟΔΥ.  Σήμερα, συνεδριάζει από τις 10:30 στο Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.

Στη 1:30 το μεσημέρι πρόκειται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων στους συγγενείς και τους συνεπιβάτες της 38χρονης που νοσηλεύεται σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ λόγω κορονοιού. Επισημαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό η ιχνηλάτηση των επαφών καθώς τυχόν καθυστέρηση ή αστοχία στον εντοπισμό νέων κρουσμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτατη διασπορά της νόσου  και σε αδυναμία ελέγχου και περιορισμού της

Σε απομόνωση στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται από χθες η 38χρονη η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο όπου και παρέμεινε για τέσσερις ημέρες , ανέβασε πυρετό μετά την επιστροφή της την περασμένη Κυριακή και διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.

Σε οικειοθελή καραντίνα έχουν τεθεί οι στενοί συγγενείς της, ενώ ελέγχονται οι συνεπιβάτες της στο αεροπλάνο, καθώς και για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης μιας και η γυναίκα ήταν παρούσα σε συνεδρίαση την περασμένη Δευτέρα στο Δημαρχείο.

Οι ενέργειες που επιβάλει το πρωτόκολλο  είναι:

– Ιχνηλάτηση επαφών- με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

– Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

Η 38χρονη ασθενής είναι επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας

Η 38χρονη ασθενής είναι επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας, μητέρα ενός παιδιού και ασχολείται με τα κοινά στη Θεσσαλονίκη, ως εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος γιαυτό και  μετείχε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Συστάσεις δόθηκαν σε όλους όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα του  ΔΣ να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν επισταμένα την υγεία τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η 38χρονη ανέβασε πυρετό λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου είχε παραμείνει τρεις ώρες. Επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και έλαβε οδηγίες για να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ –ένα εκ των 13 νοσοκομείων αναφοράς της χώρας–, όπου και την υποδέχθηκε η ειδική ομάδα διαχείρισης περιστατικών, η οποία έχει συσταθεί στο νοσοκομείο. Η 38χρονη νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο, εμφανίζει ήπια νόσο και δεν αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας.

Συμφωαν με τα επισημα στοιχεία επέστρεψε την Κυριακή από την Β. Ιταλία με πτήση της Ryanair. Στο Μιλάνο παρέμεινε για τέσσερις ημέρες προκειμένου να παρακολουθήσει από κοντά το fashionweek.
Το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ειδικά η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίζεται πλέον ως χώρος υψηλού κινδύνου  και απολυμάνθηκε ενώ κλειστό θα παραμείνει και αύριο το 105 δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου φοιτά ο γιος της 38χρονης για προληπτικούς λόγους. Το σχολείο επίσης απολυμάνθηκε σήμερα.

Καταναλωτικός οργασμός  στη Θεσσαλονίκη

Τα τελευταία 24ωρα στη Θεσσαλονίκη επικρατεί καταναλωτικός οργασμός. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να αγοράζουν όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, γάλατα διάρκειας, κονσέρβες και αντισηπτικά. Σε αδικαιολόγητο, όπως τονίζει, πανικό των πολιτών αποδίδει η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Άννα Σιδηροπούλου το γεγονός ότι «εξαφανίστηκαν» τα τελευταία 24ωρα οι χειρουργικές μάσκες προσώπου, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τις προμηθευτούν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από τον κοροναϊό.

«Οι απλές χειρουργικές μάσκες, που κυκλοφορούν κατά κόρον και έχουν χαμηλή τιμή, έχουν εκλείψει από την αγορά διότι με τον αδικαιολόγητο πανικό που δημιουργήθηκε, πήγαν όλοι και αγόρασαν είκοσι και σαράντα μάσκες, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα αποθέματα από τις αποθήκες», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σιδηροπούλου, διευκρινίζοντας πως «αυτές οι μάσκες ουσιαστικά δεν προφυλάσσουν από τίποτα, διότι είναι ένα απλό χαρτί με επίστρωση υφάσματος, που το μόνο που κάνει είναι να προφυλάσσει αυτόν που πάσχει από το να μην μεταδώσει την ασθένεια στους υπόλοιπους που είναι υγιείς· όχι κάτι άλλο».

Αναστολή αδειών νοσηλευτικού προσωπικού – Προκήρυξη θέσεων

Στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι, εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η αναστολή – ανάκληση των κανονικών αδειών του προσωπικού των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, των ΥΠΕ, των νοσοκομείων, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, του ΙΦΕΤ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επί τάπητος,  για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού είναι και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου –δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως– που δίνει τη δυνατότητα, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας, για περιορισμούς κατ’ οίκον ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, προσωρινή αναστολή λειτουργίας δημόσιων χώρων και «επίταξη» κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων και ξενοδοχείων. Λόγω των αναγκαίων μέτρων που λαμβάνονται για την δημόσια υγεία ο ΕΟΔΥ εξήγγειλε την προκήρυξη θέσεων γιατρών, νοσηλευτών, στελεχών εργαστηρίων και πληρωμάτων ασθενοφόρων για την αντιμετώπιση του κορονoϊού.

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα