back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Διαβάστε επίσης

Στη λήψη μέτρων για τους επιβάτες και τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την πρόληψη του κορονοϊού, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια κοινής σύσκεψης το μεσημέρι της Πέμπτης συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό, τραμ κλπ.) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. Επίσης, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑκαι η ΣΤΑΣΥ προχωρούν άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Λουκέτο στο μετρό ως τη Κ. Δευτέρα ζητούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στο μετρό πάντως ζητούν να κλείσουν όλοι οι σταθμοί έως την Καθαρά Δευτέρα. Μιλώντας στα Dikaiologitika.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ Σπύρος Ρεβύθης, λίγο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοιού στην Αθήνα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του και μιλά για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας εργαζομένων και επιβατών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων όσοι εργάζονται στο Μετρό παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι σε ενδεχόμενη έξαρση της μετάδοσης του ιού στην πρωτεύουσα.

Κατόπιν του εντοπισμού των πρώτων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών με ανακοίνωσή του ζητά τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των επιβατών. Ειδικότερα καταγγέλουν ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά για την προστασία των εργαζομένων, ούτε υπάρχει σχέδιο για την προστασία τους. Μάλιστα προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες και σε περίπτωση που οι ηγεσίες των αρμόδιων φορέων δεν πράξουν τα δέοντα, «οι εργαζόμενοι θα είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε απαραίτητες δράσεις μέσω σωματείου, προκειμένου οι αρμόδιοι να ακούσουν επιτέλους τις φωνές της λογικής και να δουν το πρόβλημα με σοβαρότητα».

Να σημειωθεί ότι στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού περιλαμβάνεται και ο περιορισμός της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως και ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα