back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέες αρμοδιότητες αποκτούν οι δήμοι

Διαβάστε επίσης

Σχολεία, πρωτοβάθμια υγεία αλλά και όλοι οι τομείς της κοινωνικής πολιτικής περνούν στις αρμοδιότητες των δήμων σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών , καθηγητής Ξενοφώντας Κοντιάδης.

Η επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες της και μοναδικό της μέλημα είναι να ξεκαθαρίσει τις αρμοδιότητες μεταξύ κυβέρνησης, δήμων και περιφερειών. Στόχος της είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και στην συνέχεια με νομοσχέδια να γίνει η μετάβαση των αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε ο κ. Κοντιάδης στο δ.σ. της ΚΕΔΕ οι αρμοδιότητες που μελετώνται προκειμένου να περάσουν στους δήμους είναι όλες που αφορούν την εκπαίδευση (πρωτοβάθμια – δευτεροβάθμια) , η άσκηση κοινωνικής πολιτικής καθώς και όλο το σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας. Μάλιστα όπως τόνισε η πρόταση του θα προβλέπει μαζί με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων και την μεταφορά των πόρων και του προσωπικού στους ΟΤΑ ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες χωρίς προβλήματα. Ωστόσο υπογράμμισε ότι σε κάποιες συγκεκριμένες αρμοδιότητες θα υπάρξει μεταβατική περίοδος δύο ετών ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά και όπου χρειάζονται παρεμβάσεις να μπορούν να γίνουν.

Οι προτάσεις των δημάρχων

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ζήτησαν από το πρόεδρο της Επιτροπής να υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να παρουσιαστεί στο σχετικό συνέδριο που ετοιμάζεται για τον Μάρτιο και ζήτησαν από τον κ. Κοντιάδη να μελετήσει τα ψηφίσματα – αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΕ προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα των διεκδικήσεων των δήμων από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η κεντρική κυβέρνηση της χώρας κατέχει των 48% των αρμοδιοτήτων του κράτους που αντιστοιχεί σε 23.000 αρμοδιότητες πολλές από τις οποίες διεκδικούν τόσο οι δήμοι όσο και οι περιφέρειες.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα