back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ με αυξημένα μέτρα

Διαβάστε επίσης

Η γιορτή του Ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη 5-15/3/2020

189 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, 74 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, Αγορά Ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα αφιερώματα, παράλληλες εκδηλώσεις

Φεστιβάλ με αυξημένα μέτρα

Η επικαιρότητα και η ανησυχία για τα κρούσματα του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη απασχόλησαν την συνέντευξη Τύπου στην έναρξή της. Ήδη αυξήθηκαν τα υγειονομικά μέτρα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το υγειονομικό προσωπικό. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, σύστησε ψυχραιμία και υπομονή και τόνισε πως «Ο πανικός είναι πολύ πιο επικίνδυνος από κάθε ιό». Σε ερώτηση αν έχει κοστολογηθεί το σχέδιο δράσης, απάντησε «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και έχουμε σχέδια για κάθε ενδεχόμενο. Κυρίως όμως συνιστούμε ψυχραιμία και υπομονή».

Αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή

Το κεντρικό αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης εξερευνά ένα ζήτημα με γεωλογικές, περιβαλλοντολογικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις, μέσα από ένα πρωτότυπο και τολμηρό αφιέρωμα στην Ανθρωπόκαινο Εποχή.

Τον όρο εισήγαγε τo 2000 o νομπελίστας φυσικός Πολ Κρούτζεν για να περιγράψει την γεωλογική εποχή, στην οποία έχουμε εισέλθει και η οποία διαδέχεται την Ολόκαινο Εποχή. Την στιγμή που γεννήθηκε η λέξη Ανθρωπόκαινος, ξεκίνησε και η συζήτηση για το τι σημαίνει, αν ισχύει και τι θα αφήσει ως αποτύπωμα στον πλανήτη μας σε 2000 χρόνια.

Αυλαία με ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ

Την αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 5 Μαρτίου το ντοκιμαντέρ «Τι μου έμαθε ένα χταπόδι» των Φιλίπα Έρλις και Τζέιμς Ριντ. Η ταινία πραγματοποιεί παγκόσμια πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη.

Οσκαρική ταινία λήξης

Με το βραβευμένο με Όσκαρ Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ της Κάρολ Ντάισινγκερ, «Μαθαίνοντας να κάνεις σκέιτ σε εμπόλεμη ζώνη (αν είσαι κορίτσι)» θα πέσει η αυλαία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020. Η σκηνοθέτις θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει μια συγκινητική, γεμάτη χιούμορ, ιστορία χειραφέτησης.

4 διαγωνιστικά τμήματα

Φέτος, για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει τέσσερα διαγωνιστικά διεθνή τμήματα: Μεγάλου Μήκους ντοκιμαντέρ, Newcomers με πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών, >>Film Forward και VR.

78 ελληνικές παραγωγές

Δυναμικό παρών δηλώνει και φέτος το ελληνικό ντοκιμαντέρ. 78 ελληνικές παραγωγές θα προβληθούν στο 22ο ΦΝΘ, ενώ το ελληνικό ντοκιμαντέρ ενισχύεται μέσα από όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ, διαγωνίζεται στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα και συμμετέχει στα αναπτυξιακά προγράμματα της Αγοράς.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2020/02/DT_LISTA_TAINION_22_TDF.docx”]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα