back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Άλκη Ζέη- Σκέψεις στην απαρχή του χρόνου: Δεν υπάρχει πρόοδος, εσωτερική του ανθρώπου

Διαβάστε επίσης

“Όσο μεγαλώνεις, τα χρόνια περνάνε πιο γρήγορα. Η ανθρωπότητα όμως δεν  νομίζω ότι γίνεται πιο σοφή. Όταν δούμε τι γίνεται παντού σε όλο τον κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι σοφία δεν έχει πέσει και πάρα πολύ…”.

Σκέψεις από την αγαπητή Άλκη Ζέη στην απαρχή του καινούργιου χρόνου.

Ήταν οι πρώτες ημέρες του 2020 όταν η πολυγραφότατη συγγραφέας εξέφραζε στον “Αθήνα 9.84” τις σκέψεις της για τον νέο χρόνο σε συνάρτηση με την εξέλιξη της ανθρωπότητας και την πορεία του ανθρώπου.

Η Άλκη Ζέη “έφυγε” πλήρης ημερών σε ηλικία 97 ετών έχουσα προσφέρει ένα πλούσιο και ιδιαίτερο συγγραφικό έργο ως πνευματική κληρονομιά στις νεότερες γενιές με τις οποίες είχε άμεση σύνδεση. Διατηρούσε πάντοτε την άμεση σχέση με τα παιδιά και κατά τις επισκέψεις της σε σχολεία φρόντιζε να μεταφέρει το δικό της μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Τον θάνατό της ανακοίνωσαν οι εκδόσεις “Μεταίχμιο” από όπου εκδόθηκαν πολλά έργα της

Στον 21ο αιώνα

“Δεν μπορείς να φανταστείς πώς γίνεται τον 21ο αιώνα να υπάρχουν άνθρωποι που να ζουν δύο αιώνες πίσω” έλεγε χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Μία ημέρα στην Αθήνα” (3-1-2020)

“Δυστυχώς, μπορεί να υπάρχει τεχνική πρόοδος, αλλά δεν υπάρχει πρόοδος εσωτερική του ανθρώπου. Στους περασμένους αιώνες, οι άνθρωποι ήταν πιο έτοιμοι να δώσουν, τώρα δεν το βλέπω αυτό. Όσο και να προχωρεί η τεχνική πρόοδος, η συναισθηματική δεν βλέπω να έχει προχωρήσει πολύ.

Ξεχνάμε την Ιστορία

Συνδεδεμένη με μεγάλα γεγονότα των καιρών κατά τον 20ο αιώνα η Άλκη Ζέη έζησε εκ του σύνεγγυς τις πτυχές της ιστορίας.

“Και την Ιστορία την ξεχνάμε πάντα. Ξεχνάμε την Ιστορία, ξεχνάμε ότι μετά από κάθε νίκη μας, είχαμε και έναν εμφύλιο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα μας ακολουθεί πάντα αυτός ο εμφύλιος. Πότε πιο ανεβασμένος και πότε πιο ήπιος, αλλά στο βάθος υπάρχει πάντα” έλεγε στην εκπομπή του “Αθήνα 9.84”.

“Μέσα από τα βιβλία προσπαθούμε να γίνουμε καλύτερα, αλλά τώρα με τις καινούργιες τεχνικές, ο άνθρωπος διαβάζει πολύ λιγότερο, από ότι διάβαζε πριν. Τα παιδιά με μεγάλη δυσκολία τα κάνεις να διαβάζουν. Βέβαια, εξαρτάται από ποιόν δάσκαλο έχουν στο σχολείο. Εγώ βλέπω μερικές τάξεις με παιδιά που λες “από πού βγήκαν αυτά τα παιδιά, έχουν διαβάσει, ξέρουν να αναλύσουν ένα βιβλίο…”

Και άλλες τάξεις, που τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, γιατί ο δάσκαλος ή η δασκάλα απλώς κάνουν το καθήκον τους.  Οι άλλοι, που υπερβαίνουν τον εαυτό τους και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί – κάνουν τα παιδιά να πλησιάσουν το βιβλίο”.

Να αγαπούν τον διπλανό τους

“Είναι πολύ ωραίο όταν αρέσουν στα παιδιά αυτά που γράφω, ίσως έρχομαι κοντά τους με αυτά. Και αν δεν τα έβλεπα και τόσο συχνά τα παιδιά στα σχολεία, ίσως δε θα μπορούσα να τα πλησιάσω τόσο γράφοντας.

Αυτό που θα ήθελα να μοιραστώ με τα παιδιά το 2020 είναι μια αλληλεγγύη μεταξύ των παιδιών, να τους κάνω να αγαπούν τον διπλανό τους, να μην υπάρχει βία.  Με στενοχωρεί πάρα πολύ όταν βλέπω βία ανάμεσα στα παιδιά.

Θα ήθελα λιγάκι λιγότερο τα παιδιά να μεταχειρίζονται το κινητό τους, γιατί αποξενώνεται έτσι ο άνθρωπος. Δεν υπάρχουν φιλίες και συνεννοούνται με “ειδική” γλώσσα με τα κινητά τους” έλεγε η Άλκη Ζέη προσθέτοντας μια ευχή για το μέλλον:

“Εύχομαι το 2021 να είναι πολύ καλύτερο από το 2020”

Γιώργος Αποστολίδης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα