back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονται στα ελληνοτουρικά σύνορα-Διαψεύδει μέσω του “Αθήνα 9,84” ο Γ. Γεραπετρίτης

Διαβάστε επίσης

Διέψευσε μέσω του Αθήνα 984 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τις πληροφορίες του Reuters, ότι 300 πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρούν αυτή την ώρα να περάσουν τα σύνορα με την Ελλάδα. 

«Δεν έχουμε προς το παρόν τέτοιες ενδείξεις. Ωστόσο συντρέχει σήμερα λόγος να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης. 

“Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ”, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές. 

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη «Αθήνα Σήμερα», ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε στα ακόλουθα ερωτήματα:

‘Εχουμε ενίσχυση των συνόρων με πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις και μετάβαση στον Έβρο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ;

Έχει ληφθεί η απόφαση να υπάρξει ένας πάρα πολύ αυστηρός έλεγχος των συνόρων, αυτό αφορά τόσο τις νόμιμες πύλες εισόδου όσο και τις παράνομες διόδους. Νομίζω ότι συντρέχουν σήμερα ιδιαίτεροι λόγοι που αυτό καθίσταται αναγκαίο. Αφενός μεν το κομμάτι της δημόσιας υγείας το οποίο φαίνεται να εξαπλώνεται με ταχύς ρυθμούς που έχει να κάνει με τα θέματα της μετακίνησης πληθυσμών , τις χώρες υποδοχής των οποίων έχει υπάρξει πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού.

Η κυβέρνηση έχει αυτή την ώρα πληροφορίες ή ενδείξεις ότι όντως ένας ικανός αριθμός ανθρώπων 300-400 , κινούνται προς την Ανδριανούπολη με σκοπό να μπουν στα ελληνικά σύνορα;

Προς ώρας δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, παρακολουθούμε από πολύ κοντά το φαινόμενο και υπάρχουν και ζητήματα που δεν είναι προς δημοσιοποίηση . Όπου υπάρχει μία ένταση σε περιφερειακή σύρραξη υπάρχει κίνηση προς την Ευρώπη, άρα υπό αυτή την εκδοχή είναι προφανές ότι μπορούμε να αναμένουμε μία μεγαλύτερη ροή. Εμείς θα πρέπει να λάβουμε όσα μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν ώστε να περιοριστεί και το ενδεχόμενο ακόμη να έχουμε αύξηση των ροών.

Αυτό που ισχύει είναι ότι η ελληνική πολιτεία, δια της κυβέρνησης έκρινε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες δομές στα τρία νησιά τα οποία δέχονται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό βάρος. Οι νέες δομές θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενες, ανθρώπινες και απομονωμένες από αστικό ιστό. Εκείνο που ισχύει είναι ότι εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να υπάρχει ένας διάλογος παραγωγικός, δυστυχώς δε λάβαμε κάποιες δημιουργικές προτάσεις κατά την διάρκεια του διαλόγου. Πάραυτα υπήρξε ένταση. Επιμένει η κυβέρνηση ότι υφίστανται οι δομές που έχουν επιλεγεί, βεβαίως όμως στο μετρό που οι τοπικές κοινωνίες ομόθυμα κρίνουν ότι υπάρχει μία άλλη λύση χωροταξική η οποία εξίσου να εξυπηρετεί τους σκοπούς της νέας δομής, εφόσον υπάρχει μία τέτοια δημιουργική πρόταση, θα αξιολογηθεί υπό οποιαδήποτε εκδοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια πρόταση.

Η δική μου δήλωσε δεν αφορούσε την αστυνομική δράση, αφορούσε εκείνο για το οποίο υπύρξε τοποθέτηση στη Βουλή, ότι η κυβέρνηση απέσυρε πρόωρα τα σώματα ασφαλείας τα οποία είχαν αποσταλεί στα νησιά. Και σε αυτό απαντώντας εγώ είπα ότι το έργο για το οποίο εστάλησαν εκεί ήταν ακριβώς να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες των τοπικών δομών και στη συνέχεια θα αποχωρούσαν. Βεβαίως και έγιναν αυτές οι εργασίες

Είχε λάθος εκτίμηση η κυβέρνηση για το κλίμα στα νησιά; Ήταν λάθος το γεγονός ότι στάλησαν δυνάμεις των ΜΑΤ;

Οι δυνάμεις τήρησης των τάξεων βρέθηκαν στο νησί για να υποστηρίξουν εκείνους που έκαναν τις εργασίες, υπό αυτή την εκδοχή δεν υποτιμήσαμε το γεγονός αντιθέτως το θέσαμε στη σωστή του διάσταση. Εκείνο που θα μπορούσε να αξιολογηθεί διαφορετικά ήταν το γεγονός πως η παρουσία των δυνάμεων τάξεως, δημιούργησε μία τεράστια συσπείρωση μεταξύ ετερόκλητων στοιχείων . Ήταν Πολίτες που ήθελαν να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους και κοντά τους βρέθηκαν στοιχεία ακραία και ταραχοποιά, όπου εκμεταλλεύτηκαν βέβηλα την κατάσταση, αυτή την διείσδυση των ακραίων στοιχείων δεν μπορούσαμε να την εκτιμήσουμε.

Στο μεταξύ μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης της Τουρκίας στο Reuters πως δεν θα εμποδίζουν πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη, τουρκικά Μέσα δημοσιεύουν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα.

Ειδικότερα, το DHA στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύει βίντεο με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με τα πόδια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να λένε «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα. Σύμφωνα με το DHA περίπου 300 πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται στην Αδριανούπολη, στο άκουσμα της είδησης άρχισαν να περπατούν μέχρι τα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα. Άλλοι καταφθάνουν στην Αδριανούπολη με ταξί και λεωφορεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας μεταδίδουν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με την Ελλάδα. Παράλληλα, οπως μεταδίδει το Anadolu, μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στη Λέσβο, ήδη, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο χωριό Babakale, στην παραλία Yeşil Liman και στο Kadırga Bay. Οι μετανάστες σε αυτά τα σημεία, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για τη μετάβαση στη Λέσβο, ετοιμάζονται για τη μεταφορά τους.
Την ίδια ώρα 160 πρόσφυγες έφθασε στην περιοχή Ντικιλί της Σμύρνης και περιμένουν να φθάσουν στην παραλία τα πλοία που αγόρασαν για να περάσουν στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών και ο Σύρος Χαλίτ Σαϊτ, ο οποίος, σύμφωνα με τη Hurriyet, είπε ότι μαζεύουν μεταξύ τους χρήματα και περιμένουν να περάσουν απέναντι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται ανέφερε συγκεκριμένα στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ».

«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως αναφέρει το πρακτορείο, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» η οποία έγινε μετά την επίθεση του συριακού καθεστώτος από αέρος στην Ιντλίμπ η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΑΚ, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες άλλο» και πρόσθεσε πως σήμερα, Παρασκευή, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, για την κατάσταση στην Συρία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα