back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Τουρκία, το προσφυγικό και τα Fake news του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Η χθεσινή ήμερα δεν ήταν καλή για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν . Οι συνομιλίες που είχε με τον Βούλγαρο πρόεδρο Μπορίσοφ, ήταν δύσκολες λόγω της πίεσης που προκαλεί και στην βουλγαρική μεθόριο το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων, η συριακή πόλη Σαρακέμπ τέθηκε και πάλι υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασίρ Αλ ‘Ασαντ, ενώ στις Βρυξέλλες είχε αρχίσει να καταγράφεται  η αντιστροφή του κλίματος αμηχανίας για τα όσα εξελίσσονταν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ .

Η μάχη για την Σαρακέμπ αποτέλεσε στρατηγικό στοίχημα του τουρκικού επιτελείου και των συμμάχων τους σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωση που υποστηρίζεται από την Τουρκία. Στην πολυπαθή αυτή περιοχή τέμνονται οι δύο αυτοκινητόδρομοι καίριας σημασίας, ο Μ5,που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι (βόρεια) και ο Μ4, ο οποίος συνδέει το Χαλέπι με την παραθαλάσσια επαρχία της Λαττάκειας, προπύργιο των καθεστωτικών δυνάμεων. Μετ την πρόσφατη δεινή πωλείται των 33 Τούρκων στρατιωτών στην Συρία ο κ Ερντογάν παρακολουθεί τον ρωσικό πέλεκυ να πέφτει καθημερινά στις τουρκικές επιδιώξεις στην Β.Δ Συρία .

Η λεκτική επιθετικότητα κατά της Ε.Ε ήταν προφανής στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρόεδρος έχοντας στο πλευρό του τον Βούλγαρο ομόλογο του Μπόικο Μπορίσοφ. Οι αιχμές στις δηλώσεις του είχαν ως αποδεκτή την Ε.Ε. Η Τουρκία είπε ο κ Ερντογάν απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων

“Μιλάμε μαζί τους, μας λένε: “Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ”. Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; (…) Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα” δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα που παραχώρησε με τον τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο τουρκος κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές ότι σκότωσαν δύο μετανάστες που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα με την Τουρκία.

“Σήμερα, Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο μετανάστες και τραυμάτισαν άλλον ένα σοβαρά” είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγη ώρα αργότερα το τουρκικό Anadolou και το ρωσικό Sputnik αναπαρήγαγαν δήλωσης του Αμερικανού υπ. Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα είναι ελεύθερη να διαχειριστεί όπως θέλει τους μετανάστες στα σύνορα με την Ελλάδα, μαι δήλωση στην οποία ουδέποτε προέβη ο επικεφαλής του Πενταγώνου

Ώρες αργότερα το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παρακολουθήσει τι κάνει στο Αιγαίο η Ελληνική Ακτοφυλακή και επανέλαβε τα πρωινά ψεύδη ότι δηλαδή οι ελληνικές αρχές ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή σκότωσε δύο μετανάστες.

Στη Σόφια  επιστρέφοντας από την Αγκυρα ο Βούλγαρος ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος σε αντίθεση με την βουλγαρική κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει προνομιακή σχέση με την Άγκυρα  κάλεσε την Ε.Ε. να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν» και να δώσει «γρήγορα» στην Τουρκία τα χρήματα που χρειάζεται για να αναλάβει και πάλι να κρατήσει τους πρόσφυγες και μετανάστες εντός των συνόρων της.  Ο κ Μπορίσοφ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το  euractiv.com  αποκάλυψε μάλιστα  ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αρνήθηκε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Σύμφωνα με το euractiv.com, ο Μπορίσοφ επιχείρησε να αναλάβει πρωτοβουλία που θα έφερνε στο τραπέζι των συζητήσεων στη Σόφια την Ελλάδα, την Τουρκία και Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να αποφευχθεί μια νέα προσφυγική κρίση. Εκφράζοντας ο ίδιος τα φιλικά του αισθήματα προς τον πρόεδρο Ερντογαν άφησε  υπαινιγμούς ότι η συνάντηση δεν έγινε εξαιτίας της αστυνομικής βίας στα ελληνικά σύνορα.

Οι  δυσκολίες αποκρυσταλλωθηκαν  χθες το βράδυ στην Άγκυρα όταν έγινε γνωστή η καθυστερημένη είναι αλήθεια,  δήλωση  της Γερμανίδας  καγκελαρίου Αγκελας Μερκελ. Η καγκελάριος άσκησε δριμεία κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την στάση του απέναντι στους πρόσφυγες. “Ο τούρκος πρόεδρος αισθάνεται αυτήν την περίοδο ότι δεν τυγχάνει επαρκούς στήριξης (από την ΕΕ), τόνισε η Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. “Παρά την κατανόησή μου θεωρώ απαράδεκτο να το φορτώνει στην πλάτη των προσφύγων, διότι τους φέρνει σε κατάσταση αδιεξόδου, ωθώντας τους να πηγαίνουν στα σύνορα”

Την  χθεσινοβραδυνή παρέμβαση  της καγκελαρίου  ακολούθησαν   μια σειρά  tweets Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου  που απευθύνονται στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας έχουν δυο βασικούς αποδέκτες την ΕΕ και το Βερολίνο . Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας  επικρίνει τη Γερμανία για τη στάση της αναφερόμενος στη χώρα μας γράφει “Οι Έλληνες σκοτώνουν στα σύνορά τους πρόσφυγες με αδίστακτο τρόπο” και ζητά απαντήσεις από την ΕΕ .

«Ποιες υποσχέσεις έναντι της Τουρκίας έχει τηρήσει η ΕΕ, αγαπητέ Χάικο Μάας; Δεν έχουμε λάβει ούτε τα μισά από  τα 6 δισ. που έχουμε συμφωνήσει για τους πρόσφυγες, η εθελοντική υποδοχή έχει σταματήσει.
Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε εκείνους που επιθυμούν να πάνε (στην Ευρώπη) να παραμείνουν (στην Τουρκία). Εδώ και χρόνια κάνετε τα στραβά μάτια. Μήπως έχει έρθει η ώρα επιτέλους να αναλάβετε την ευθύνη;» προσθέτει ο Τσαβούσογλου.

 

Newsroom Αθήνα 984

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα