back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φοιτητές του ΑΠΘ στέλνουν δορυφόρο στο διάστημα

Διαβάστε επίσης

Διαστημικών διαστάσεων επιτυχία για 70 φοιτητές του ΑΠΘ που χρηματοδοτούνται από τον ESA να εκτοξεύσουν δορυφόρο στο διάστημα.

«Είναι πραγματικά μία πολύ μεγάλη στιγμή για εμάς, δύο χρόνια μετά από πάρα πολύ σκληρή δουλειά και πάρα πολλές ώρες στο εργαστήριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Κοτσακιαχίδης, επικεφαλής της ομάδας του project «AcubeSAT». Παρουσιάζοντας τα επόμενα βήματα μετά τη μεγάλη επιτυχία επισήμανε ότι «ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός μας, θα προχωρήσουμε στην κατασκευή του δορυφόρου, στη συναρμολόγησή του και τους δοκιμαστικούς ελέγχους που είναι απαραίτητοι» και «αφού ολοκληρωθούν όλες αυτές οι φάσεις επιτυχώς θα θέσουμε τον δορυφόρο μας σε τροχιά γύρω από τη γη και θα τον χειριστούμε καθ’ όλη την διάρκεια αποστολής του».

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα μας εξασφαλίσει όλα τα έξοδα εκτόξευσης του νανοδορυφόρου, που σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν ένα πολύ μεγάλο ποσό», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «πέρα από αυτό θα έχουμε άμεση στήριξη από ειδικούς, άτομα που έχουν εργαστεί σε διαστημικές αποστολές, που θα μας μεταδώσουν την εμπειρία και θα μας βοηθήσουν σε όλες τις φάσεις του προγράμματος».

Ο νανοδορυφόρος που θα εκτοξεύσει η ομάδα του ΑΠΘ είναι τύπου CubeSat3U και θα μελετήσει τη γονιδιακή έκφραση σε ευκαρυωτικά κύτταρα σε συνθήκες διαστήματος. Πρόκειται για ένα πείραμα βιολογικής φύσης με μικροοργανισμούς και συγκεκριμένα μύκητες που είναι αφαιρετικά κύτταρα και είναι παραπλήσια με αυτά του ανθρώπου. Θα ερευνηθεί δηλαδή πώς το περιβάλλον που υπάρχει στο διάστημα επηρεάζει αυτού του είδους τα κύτταρα και στη συνέχεια θα αναχθούν τα αποτελέσματα στον άνθρωπο, ώστε σε δεύτερη φάση να διαπιστωθεί πώς επηρεάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός -οι αστροναύτες για παράδειγμα- όταν παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο διάστημα.

«Πάνω από 2500 cubesats έχουν τεθεί σε τροχιά, όμως μόνο επτά από αυτά έχουν ερευνητικό φορτίο βιολογικής φύσης και εμείς θέλουμε να είμαστε το πρώτο ευρωπαϊκό cubesat το οποίο θα φέρει σε πέρας μια τέτοιου είδους αποστολή, ενώνοντας τη συνθετική βιολογικά και τη διαστημική τεχνολογία» , τόνισε ο κ. Κοτσακιαχίδης.

«Το πιστεύουμε το κάνουμε πράξη»

«Πιστέψτε στο όραμα, πιστέψτε σε αυτό που κάνετε κι εμείς είμαστε εδώ», διαβεβαίωσε τους φοιτητές ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι μπορούμε και στην Ελλάδα, ότι μπορούμε και αύριο στην Ελλάδα να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες που μπορεί να έχουμε οπουδήποτε στον κόσμο. Το πιστεύουμε το κάνουμε πράξη» , τόνισε ο πρύτανης, μιλώντας για το ισοδύναμο με την εξωστρέφεια brand name του Αριστοτελείου αλλά και «το άριστο επιστημονικό προσωπικό, τους επιστημονικά υπεύθυνους των έργων και των ομάδων». «Θερμά συγχαρητήρια για το έργο, για την καθοδήγηση, για το όραμα που έχετε μεταδώσει στα νέα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν το αύριο από το Αριστοτέλειο» , είπε, ενώ απευθυνόμενος στους φοιτητές κατέληξε: «Είστε κι εσείς ένα κομμάτι του οχήματος που πάει το Αριστοτέλειο μπροστά. Δεν είναι μόνον οι καθηγητές, στο πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα υπάρχουν συνέργειες, υπάρχει συνεργασία, υπάρχει ευγενής άμιλλα, αριστεία».

«Επενδύουμε στις επόμενες γενιές»

Τις εταιρείες που στήριξαν με χορηγίες τη μέχρι σήμερα προσπάθεια των παιδιών ευχαρίστησε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ενώ συνεχάρη του δύο καθηγητές που υποστηρίζουν την ομάδα «τον συντονιστή και επιστημονικά υπεύθυνο του προγράμματος Κύρο Υάκινθο και τον υπεύθυνο στο συγκεκριμένο πρότζεκτ Άλκη Χατζόπουλο». Δεσμεύτηκε, δε, ότι «σε αυτή τη διαδρομή θα ξεκινήσουμε μεγάλη εκστρατεία ως πανεπιστήμιο, προκειμένου να βρεθούν πρόσθετοι πόροι που χρειάζονται ώστε αυτό το ταξίδι για τα παιδιά να είναι όσο πιο εύκολο γίνεται, από την πλευρά των παροχών».

«Επενδύουμε στις επόμενες γενιές πιστεύουμε ότι θα είναι το μέλλον για τη χώρα», είπε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος Δρ. Χριστίνα Γιαννόπαπα, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ΑΠΘ συνιστά «την πρώτη φορά που μία ομάδα συμμετέχει στο να κατασκευάσει έναν μικροδορυφόρο μέσω του προγράμματος».

Πηγή: AΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα