back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Δημοσιονομικές εξαιρέσεις για τον Covid-19

Διαβάστε επίσης

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής  τηλεδιάσκεψης, με διευρυμένη μορφή των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης,  αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το έκτακτο Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή ήπειρος  πολιορκείται από τον νέο κορονοϊό  και απαιτούνται άμεσες αποφάσεις για την δημοσιονομική πολιτική καθώς  η Ε.Ε βρίσκεται  ενώπιον αποφάσεων  για συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα  ειδικώς για  δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών σε  ιδιαίτερες συνθήκες. 

Έτσι σειρά παίρνουν σήμερα οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group) με στόχο να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου και να συζητήσουν κατ αρχήν τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης των οικονομιών της Ε.Ε καθώς και τις επιπτώσεις  της επιδημίας σε  τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και το εμπόριο. 

Τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και το εμπόριο ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι τομείς καθώς τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται και σε τομείς όπως το real estate, η ψυχαγωγία ακόμα και ο πολιτισμός.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία: «Σε περίπτωση ενός έκτακτου γεγονότος το οποίο ξεπερνά τον έλεγχο του κράτους-μέλους και το οποίο έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της γενικής κυβέρνησης… δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρεκκλίνουν προσωρινά από την πορεία προσαρμογής… υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο μεσοπρόθεσμα τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που πλήττονται περισσότερο όπως η Ιταλία  και η Γαλλία  έχουν ταχθεί  υπέρ της λήψης μιας ενιαίας δέσμης μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα