back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ασφαλιστικές εισφορές: Η αίτηση και οι νέες κατηγορίες

Διαβάστε επίσης

Την Παρασκευή 13 του μηνός εκπνέει η προθεσμία για την ηλεκτρονική επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από 1,4 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr/epilego).

Έως τις 20 του μηνός, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, θα αποστείλουν τα ειδοποιητήρια ασφάλισης, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Τα 12 σημεία- κλειδιά

– Με το νέο εισφοροδοτικό σύστημα, θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους.

– Πρώτη, είναι η ειδική ασφαλιστική κατηγορία που απευθύνεται σε νέους ασφαλισμένους κατά τα πρώτα 5 έτη ασφάλισης και 6 ασφαλιστικές κατηγορίες για ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

– Κατώτατη, εκ των 6 ασφαλιστικών κατηγοριών λογίζεται η πρώτη και ανώτατη η έκτη.

– Όσοι δεν επιλέξουν, αυτόματα θα υπαχθούν στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, η οποία για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είναι τα 220 ευρώ το μήνα.

– Το ποσό εισφοράς κλάδου υγείας, μετά την 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό.

– Η κατάταξη σε μια εκ των ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική.

– Η κατάταξη στον Κλάδο Υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του Κλάδου Σύνταξης.

– Παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας (ανώτερης ή κατώτερης) ανά έτος. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του έτους και ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.

– Στις περιπτώσεις Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, προσδιορίζεται κατώτατη, κατά περίπτωση, κατηγορία καταβολής εισφορών για το σύνολο των δραστηριοτήτων. Εφόσον το ποσό των εισφορών από την μισθωτή απασχόληση υπολείπεται του ποσού εισφοράς της κατώτατης κατηγορίας, καταβάλλεται η αντίστοιχη διαφορά.

– Παρέχεται δυνατότητα επιλογής ανώτερης κατηγορίας καταβάλλοντας την αντίστοιχη διαφορά κλάδου σύνταξης.

– Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας (Ελεύθερος Επαγγελματίας/Αυτοαπασχολούμενος/Αγρότης) θεσπίζεται η καταβολή μιας εισφοράς με κατάταξη σε μία εκ των 6 ασφαλιστικών κατηγοριών των Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων με ελεύθερη επιλογή, ενώ

– οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας καθορίζει το ύψος της μελλοντικής σύνταξης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα