back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα μέτρα για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού – Τι συμβαίνει στην Ε.Ε

Διαβάστε επίσης

Με το βλέμμα στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου το το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει σήμερα τα πρώτα μέτρα στοχευμένης στήριξης επιχειρήσεων που ήδη δέχθηκαν πλήγμα από το κορονοϊό . Το πρώτο αυτό πακέτο μέτρων περιλαμβάνει  σύμφωνα με πληροφορίες την αναβολή πληρωμής εισφορών, ΦΠΑ και άλλων φόρων σε εταιρείες που διέκοψαν τη λειτουργία τους μετά από αποφάσεις αναγκαστικών μέτρων προφύλαξης έναντι των κρουσμάτων του  νέου κορονοϊού.

Σημειώνεται ιδιαιτέρα ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα καθώς στην Ε.Ε έχει ήδη ξεκινήσει η  σταδιακή διαδικασία που θα συνδυάζεται με τις εξελίξεις στην διασπορά του νέου κορονοιού τις επιπτώσεις του σε ευρωπαϊκό αλλά  και παγκόσμιο  επίπεδο . Ταυτόχρονα θα εξελίσσεται και ένας μαραθώνιος διαπραγματεύσεων των χώρων με τους θεσμούς για την δημιουργία  του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει την λήψη μέτρων τόνωσης των εθνικών οικονομιών .

Επόμενος σταθμός για την ανάπτυξη και διεύρυνση των μέτρων θα είναι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου όπου θα θα εκπονηθεί  η κοινή και συντονισμένη  στρατηγική στην ΕΕ για την στήριξη  της ευρωπαϊκής  οικονομίας αλλά και τους συστήματος υγείας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα  η κυβέρνηση της Γερμανίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναλύονται  ήδη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες  τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα το πρωί  η κυβέρνηση της Γερμανίας  για την στήριξη της  μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εν μέσω κορονοϊού και των ανησυχιών για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία

Στην Γερμανία δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη διευκόλυνση των εταιρειών σε δυσκολία να θέτουν προσωρινά σε αργία τους εργαζομένους τους ή να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους, τη χορήγηση δανείων, ενώ προβλέπει επίσης τη δαπάνη 12,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στις υποδομές τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι αποφάσεις ανακοινώθηκαν έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση των ηγετικών ομάδων των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό την καγκελάριο  Μέρκελ των συντηρητικών και των σοσιαλδημοκρατών.

Ως προς το μέτρο της αργίας των υπαλλήλων ή της μείωσης των ωραρίων, οι εταιρείες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση του δημοσίου θα χρειάζεται να αποδείξουν ότι επηρεάζεται τουλάχιστον το ένα τρίτο των εργαζομένων τους από το προσωρινό πρόβλημα που πλήττει την παραγωγή τους. Στην περίπτωση κρουσμάτων του κορωνοϊού μεταξύ των υπαλλήλων τους, το ποσοστό αυτό θα μειώνεται στο 10%.

Η Γερμανία είχε κάνει χρήση ανάλογων μέτρων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, κάτι που επέτρεψε να μη χαθεί μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας.

«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε, θα σας βοηθήσουμε να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο», υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ απευθυνόμενος στις γερμανικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το κονδύλι των πρόσθετων επενδύσεων, προβλέπεται για την περίοδο 2021-2024 στους τομείς των μεταφορών, των ακινήτων και της πληροφορικής.

Το πακέτο αυτό πάντως είναι πολύ λιγότερο εκτενές από ό,τι επιδίωκαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Ο ήσσων εταίρος της κυβέρνησης τάσσονταν υπέρ ενός πολύ ευρύτερου πακέτου τόνωσης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήθελε να υπάρξει μείωση των φόρων και χαλάρωση των πολύ αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στη Γερμανία, ώστε να διαγραφούν χρέη πολλών κοινοτήτων σε δυσκολία, ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλά οι συντηρητικοί, πάντα προσηλωμένοι στη δημοσιονομική ορθοδοξία, απέρριψαν αμέσως την ιδέα . Ο κ Σολτς  δήλωσε σήμερα το πρωί  στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk ότι δεν είναι ακόμα σαφές το εάν η επιδημία θα έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο Σολτς, η κυβέρνηση θα εγγυηθεί τη ρευστότητα της αγοράς.

Η Κομισιόν και το αίτημα  για τη λήψη των μέτρων στήριξης της οικονομίας έναντι της κρίσης του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξωτερίκευσε την πίεση που ασκεί σε 2 κατευθύνσεις για την διασφάλιση του αναγκαίου χώρου.

1. Μέσω επιστολής του Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι προαναγγέλθηκε ένας ενιαίος τρόπος αξιολόγησης του συνολικού πακέτου των προτάσεων με ορίζοντα έως τον Απρίλιο από την ίδια την Επιτροπή. Ο λόγος για μία κίνηση η οποία βοηθά τις ελληνικές επιδιώξεις για μία κοινή στάση ανά την ΕΕ που δεν θα επιφέρει επιπλέον εμπόδια στη χώρα που τελεί σε καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.

2. Ο Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του απεύθυνε κάλεσμα για αποφάσεις στη σύνοδο της προσεχούς Δευτέρας με συγκεκριμένα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα για την υγεία, τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

Η επιστολή των Επιτρόπων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δισέλιδη επιστολή προς την ιταλική κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη συντονισμένη κίνηση κατάθεσης και έγκρισης αιτήσεων κρατών-μελών για τη λήψη των μέτρων στήριξης της οικονομίας έναντι της κρίσης του κοροναϊού.

Ζητά από τα κράτη τα αιτήματα “ιδανικά” να ενσωματωθούν στα νέα Προγράμματα Σταθερότητας 2020 (σ.σ. Μεσοπρόθεσμοι Προϋπολογισμοί). Πρέπει να κατατίθεται από όλα τα κράτη στις Βρυξέλλες (σ..σ συνήθως κάθε Απρίλιο) μαζί με τα Προγράμματα Μεταρρυθμίσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση τους κανόνες θα πρέπει να ολοκληρώσει στις αξιολογήσεις μέσα στο Μάιο. Έτσι διαμορφώνεται ένα πλαίσιο κοινό για όλα τα κράτη μέλη.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχώς μεταφέρει τη θέση της για συνολική αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Ο λόγος για την πεποίθηση πως πρέπει να κριθεί η Ελλάδα (όπως όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) με βάση τη ρήτρα απόκλισης. Σε αυτή τις αποφάσεις τις λαμβάνει η Κομισιόν και όχι το Eurogroup (όπως ισχύει με τους κανόνες Ενισχυμένης Εποπτείας).

Η Κομισιόν στην εν λόγω επιστολή προφανώς δεν απορρίπτει μέτρα που θα ληφθούν νωρίτερα. Αναφέρεται στην ιταλική περίπτωση και στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κρίση παρά το “άνοιγμα” που θα προκαλέσουν στα δημοσιονομικά της. Επίσης δεν αποκλείεται και άλλα αιτήματα από κράτη μέλη πριν γίνει η διαδικασία του Προγράμματος Σταθερότητας. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα το μόνο κράτος που έχει υποβάλλει αίτημα έκτακτων μέτρων είναι η Ιταλία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο έκτακτο Eurogroup – θα αναλάβει το βάρος ενεργοποίησης της εν λόγω ρήτρας που προβλέπει ότι σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους όπως ορίζονται σε επίπεδο ΕΕ. Τα αιτήματα με βάση την εν λόγω ρήτρα θα γίνονται από τα κράτη μέλη στην Κομισιόν και θα πρέπει να έχουν επαρκή αιτιολόγηση. Η ίδια θα πρέπει να αποφασίσει αν τα μέτρα που θα λαμβάνονται συνδέονται άμεσα με το γεγονός, αν θα είναι περιορισμένης διαρκείας ή αν θα φέρουν τέτοιο πλήγμα που θα διακυβεύεται η βιωσιμότητα του χρέους σε βάθος χρόνου.

Η συνέντευξη Τζεντιλόνι

Αλλά και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι μιλώντας στην El Pais ανέφερε πως “είναι σαφές ότι οι οικονομίες μας θα υποφέρουν”, κάνοντας σαφές πως ο “κοροναϊός απαιτεί συντονισμό της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο”. “Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη νομισματική πολιτική ως την μόνη εναλλακτική λύση, δεδομένου ότι βρίσκεται στο όριο της” ανέφερε με νόημα για τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Για το Eurogroup της 16ης Μαρτίου είπε πως “θα πρέπει να αποφασίσει έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης”. Στα μέτρα περιέγραψε τα εξής:

* Πρώτα απ όλα θα πρέπει να υποστηριχθεί το σύστημα υγείας.

* Δεύτερον, να εξασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων (σ.σ. υπήρξε αναφορά την προηγούμενη εβδομάδα για αναδρομολόγηση χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ).

* Τρίτον, να αντιμετωπισθούν πιθανές έκτακτες συνέπειες στην απασχόληση, ιδίως στους τομείς που πλήττονται περισσότερο και να αποφευχθεί η απώλεια θέσεων εργασίας.

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα