back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το μεταναστευτικό και η κατάσταση στον Έβρο στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης Μέρκελ – Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Το μεταναστευτικό και η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου θα είναι στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο όπου μεταβαίνει με αφορμή το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, στο οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος θα απευθύνουν ομιλία.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ευρωπαϊκή ηγεσία, λίγες ημέρες αφότου εκείνη βρέθηκε στον Έβρο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει τις πρωτοβουλίες διεθνοποίησης τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, όσο και διμερώς με τα κράτη μέλη. Επιδίωξή του η απτή αλληλεγγύη από την ΕΕ τόσο σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, όσο και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με δίκαιη κατανομή των βαρών στην διαχείριση αυτού του προβλήματος που, όπως θα επαναλάβει, είναι ευρωπαϊκό.

Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα χαμηλότερους τόνους για την στάση της Τουρκίας και έχει βαρύνουσα σημασία η στάση της και στο ζήτημα της μεγαλύτερης χρηματοδότησης της Άγκυρας για το μεταναστευτικό που επιδιώκει η ηγεσίαντης Τουρκίας

Η ελληνική θέση είναι πάντως ξεκάθαρη ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες εκβιασμού.
“Έχω δημόσια αναγνωρίσει το γεγονός ότι και η Τουρκία έχει επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος φιλοξενώντας εκατομμύρια πρόσφυγες και ήμουν πάντα πρόθυμος να υποστηρίξω την Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει υπό καθεστώς εκβιασμού. Η Ευρώπη δε μπορεί να εκβιασθεί με αυτό το πρόβλημα από την Τουρκία. Ο κύριος Ερντογάν θα πρέπει να το κατανοήσει αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Μητσοτάκης και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN. Στην ίδια συνέντευξη χαρακτήρισε την συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας , που ισχύει από το 2016 ,””νεκρή επειδή η Τουρκία αποφάσισε να την παραβιάσει”.

Η Γερμανία έχει σημαντικό ρόλο και στις διεργασίες για το ζήτημα της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, όπου αναμένεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου πως η ίδια θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο.

Μετά το Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί την Τρίτη στην Αυστρία όπου θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ασκεί πολύ σκληρή κριτική για την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα τηρεί σκληρή στάση στο μεταναστευτικό και στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων από την χώρα του.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ είναι προγραμματισμένη για τις 15.30, ενώ στη συνέχεια θα έχει επαφές με γερμανούς επενδυτές και στις 20.00 θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Το πρωί της Τρίτης θα έχει πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Βιέννη.

Το οικονομικό φόρουμ

Το οικονομικό Φόρουμ, με αφορμή το οποίο μεταβαίνει στο Βερολίνο, συνιστά υλοποίηση της συμφωνίας που είχε υπάρξει πέρυσι τον Αύγουστο, κατά την πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην γερμανική πρωτεύουσα.
Επιδίωξη είναι να λειτουργήσει το φόρουμ ως ένα μεγάλο think tank αναζήτησης νέων συνεργασιών, συνεργειών ή και συμφωνιών, με στόχο τον προγραμματισμό νέων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Οι εργασίες του θα επικεντρωθούν στην αγορά ενέργειας, τις πράσινες επενδύσεις (ΑΠΕ, φυσικό αέριο κ.α.), την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και όπως επισημαίνεται από κυβερνητικες πηγές στόχος είναι περάσει το μήνυμα ότι οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις εμπορικές και εν γένει τις οικονομικές τους σχέσεις. Επίσης να φέρει πιο κοντά στην Ελλάδα όσο το δυνατό περισσότερους Γερμανούς επενδυτές και να περάσει το μήνυμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται πλέον σε φάση σταθερής ανάπτυξης καθώς και ότι προσδοκά ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ με τη στήριξη και των νέων ξένων επενδύσεων

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ανώτατοι εκπρόσωποι φορέων της αγοράς και των δύο κρατών, πρόεδροι και CEO’s μεγάλων ελληνικών ομίλων αλλά και ισχυρών γερμανικών εταιριών με παρουσία στην Ελλάδα, ενώ πολυπληθής και σε ανώτατο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση και του γερμανικού επιχειρείν. Στο Φόρουμ θα έχουν επίσης παρουσία φορείς χρηματοδότησης (ελληνικές τράπεζες, KfW Banking Group, European Investment Bank) και επενδυτές με ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στην Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως οι αγορές για τις οποίες θα μπορούσαν να εκδηλώσουν, μελλοντικά, ενδιαφέρον Γερμανοί επενδυτές, είναι ο τομέας της ενέργειας και ειδικότερα: το πεδίο της πράσινης ενέργειας, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά – φωτοβολταϊκά) και το φυσικό αέριο (δίκτυα, αγωγοί και αποθηκευτικοί χώροι), «αποθήκες» ηλεκτρικής ενέργειας, η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, η ηλεκτρική διασύνδεση νησιών, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και η κατασκευή θερμοηλεκτρικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Επίσης, ο τουρισμός (ανάπτυξη νέων δομών για ξενοδοχειακά καταλύματα υψηλών προδιαγραφών, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ιατρικός και θεματικός τουρισμός), η αγορά φαρμάκου για την παραγωγή στην Ελλάδα νέων φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και για την ανάπτυξη δομών R&D, η διαχείριση απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα έχει την υποχρέωση έναντι της ΕΕ να ολοκληρώσει μια σειρά επενδύσεων, η αγορά ακινήτων (νέες επενδύσεις κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους, χώρους γραφείων, όπως και σε καταστήματα για οργανωμένα δίκτυα λιανικής), τα logistics (λιμάνια, αεροδρόμια, μεγάλοι σύγχρονοι αποθηκευτικοί χώροι), η αγροτική οικονομία (τυποποίηση, οργάνωση συνεταιρισμών, εξαγωγές, μεταποίηση) και η αγορά των υπηρεσιών, τεχνολογικών ή άλλων.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα