back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πλατεία Μοναστηρακίου, ελεύθερη από πλαστικό

Διαβάστε επίσης

Ένα καφέ-μπαρ και μια περιβαλλοντική οργάνωση επιχειρούν να κάνουν μία από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αθήνας, την πλατεία Μοναστηρακίου, «ελεύθερη από πλαστικό».

Η πρωτοβουλία ανήκει στο καφέ-μπαρ «360°» και την περιβαλλοντική οργάνωση Aegean Rebreath. Στόχος  είναι σταδιακά τα καταστήματα, που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Μοναστηρακίου να μη χρησιμοποιούν πλαστικά μιας χρήσης.

Το καφέ-μπαρ «360°» έχει ήδη καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης.

Την επιτακτική ανάγκη για σωστή ενημέρωση των καταστηματαρχών, των καταναλωτών αλλά και των αρμόδιων αρχών για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, επισημαίνει ο Γιώργος Σαρελάκος επικεφαλής της οργάνωσης Aegean Rebreath, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Τα προβλήματα

«Διοργανώσαμε μια συζήτηση με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις με στόχο να προάγουμε την ιδέα της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης. Από την συζήτηση προέκυψε ότι δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση στα καταστήματα για τους περιορισμούς που θα φέρει η νέα οδηγία, με αποτέλεσμα να μην έχει προετοιμαστεί κανείς. Παράλληλα αναδείχθηκε και το θέμα της υγειονομικής νομοθεσίας. Για παράδειγμα, υπήρχαν επιχειρηματίες που ανέφεραν ότι τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα, για λόγους υγιεινής, επειδή έδιναν νερό σε θερμός των πελατών. Υπάρχουν θέματα σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων κατανάλωσης και χρήσης των πλαστικών. Επίσης εκφράστηκαν παράπονα από καταστηματάρχες σχετικά με τη ρύπανση της περιοχής.  Όλα αυτά τα προβλήματα τα έχουμε καταγράψει και θα τα καταθέσουμε στο δήμο Αθηναίων αλλά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος».

Το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα είναι να καταγραφούν από την οργάνωση και το καφέ-μπαρ «360°» οι αντιδράσεις των καταναλωτών στο ενδεχόμενο κατάργησης των  πλαστικών μιας χρήσης και μάλιστα κάποιων εξ αυτών (π.χ. καλαμάκια) χωρίς καν να αναζητηθούν μέθοδοι υποκατάστασης».

Η συμβολή του Δήμου Αθήνας

«Ο Δήμος Αθηναίων έδειξε θετική διάθεση απέναντι στο εγχείρημα» τονίζει ο κ. Σαρελάκος. «Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νικόλαος Αβραμίδης και η πρόεδρος Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών Μελίνα Δασκαλάκη συμμετείχαν στην συζήτηση  και συμφώνησαν να συνεργαστούμε από κοινού για ένα Μοναστηράκι χωρίς Πλαστικά μίας χρήσης. Ο δήμος της Αθήνας δεν έχει αρμοδιότητα ωστόσο θα μας στηρίξει στις καμπάνιες ενημέρωσης που σχεδιάζουμε». 

Aegean Rebreath

Η Aegean Rebreath ιδρύθηκε το 2017 για να απαντήσει στην επείγουσα ανάγκη για απορρύπανση των βυθών και να προάγει την προστασία της βιοποικιλότητας του Αιγαίου, η οποία αναμφισβήτητα κινδυνεύει λόγω της αλόγιστης εναπόθεσης απορριμμάτων στη θάλασσα.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα