back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Με ΠΝΠ η άδεια ειδικού σκοπού για γονείς – Πότε θα χορηγείται και τι γίνεται με τις αποδοχές

Διαβάστε επίσης

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, άδεια ειδικού σκοπού επιπροσθέτως της κανονικής άδειας για τους εργαζόμενους γονείς, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε, με την ΠΝΠ, η οποία θα υπογραφεί άμεσα, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Η άδεια αφορά τον έναν από τους δύο γονείς, με πλήρεις αποδοχές, έως τις 10 Απριλίου.

Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, μόνο η μία θα προσμετράται ως άδεια του εργαζόμενου.

Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Τα μέτρα που θα προβλέπονται στην ΠΝΠ που προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις, είναι τα εξής:

-Θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.

-Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.

-Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

-Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

-Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως.

-Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑμεΑ.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως.

– Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Προσλήψεις στην Υγεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε και προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, τονίζοντας ότι οι πρώτες 200 θα γίνουν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και ανάλογα με τις ανάγκες που θα ανακύπτουν μπορεί να φθάσουν έως και τις 2.000.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες και για τον σκοπό αυτό, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ και ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα