back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναλογικό καταμερισμό των προσφυγικών ροών ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων

Διαβάστε επίσης

Η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν ασύμμετρη απειλή στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, με την εργαλειοποίηση από την Τουρκία κατατρεγμένων ανθρώπων σαν γεωπολιτικά πιόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Ο κ. Μήτσοτάκης επισήμανε επίσης ότι πρέπει να γίνει κατανοητό διεθνώς, ότι οι εξελίξεις αυτές δεν συνιστούν μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Η συνάντηση έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσης τους, με χρηματοδότηση του προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ακόμη ένα βήμα αποσυμφόρησης των νησιών, που σε συνδυασμό με την μεταφορά άλλων 10.000 ατόμων στην ενδοχώρα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αποσυμφόρησης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε εξάλλου από την Ευρωπαία Επίτροπο στον νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για την Μετανάστευση και το Άσυλο να προβλέπεται αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών από τις χώρες πρώτης υποδοχής στα λοιπά κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, υπήρξε συναντίληψη για το γεγονός ότι οι σημερινές ροές δεν έχουν σχέση με εκείνες του 2015, καθώς πλέον η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Επίσης, διαπιστώθηκε η ανάγκη αύξησης των επιστροφών.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταπόκριση για φιλοξενία και μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα