18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιατί η Οδική Ασφάλεια είναι θέμα Παιδείας και Πολιτισμού 

Διαβάστε επίσης

13η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας (16-22 Μαρτίου 2020)

Με  δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο δρόμο αλλά και εθελοντική αιμοδοσία ξεκινά την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, αποσκοπώντας στην πρόληψη και τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαρτίου 2020, στο Μετρό του Συντάγματος σε μία περίοδο που ,όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, λόγω κορωνοϊού, οι ανάγκες για αίμα στα νοσοκομεία είναι δραματικά μεγαλύτερες.

Η φετινή διοργάνωση με στόχο να προωθήσει το μήνυμα ότι η ασφάλεια στο δρόμο είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού, επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και ενημέρωση παιδιών, νέων και επαγγελματιών οδηγών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, στην παραγωγή ενημερωτικού φυλλαδίου με χρήσιμες συμβουλές για επαγγελματίες οδηγούς, στον καθαρισμό βανδαλισμένων πινακίδων οδικής σήμανσης, καθώς και στην Εθελοντική Αιμοδοσία για τους τραυματίες από τροχαία συμβάντα και την καμπάνια για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο δρόμο.

«Η συμπεριφορά μας στο δρόμο, ως πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, συνεπιβάτες, συμβάλλει καθοριστικά στην προσωπική μας ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια των άλλων γύρω μας, και ταυτόχρονα αντανακλά την παιδεία και τον πολιτισμό μας» επισημαίνει η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» Βασιλική Μυλωνά.

Οι κυριότερες δράσεις

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας το Ινστιτούτο έχει σχεδιάσει και προετοιμάσει ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές για τους επαγγελματίες οδηγούς σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Οδικών Εμπορευματικών και Επιβατικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των επαγγελματίων οδηγών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο, καθόσον παρόλο που τα τροχαία συμβάντα με βαρέα οχήματα είναι λιγότερα, οι συνέπειές τους είναι πάντα σοβαρότερες για τους εμπλεκόμενους.

Στα κοινωνικά δίκτυα του Ινστιτούτου, θα μεταδίδονται καθημερινά επιλεγμένες δημιουργίες των μαθητών (βίντεο και σποτ με κοινωνικά μηνύματα) που συμμετείχαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, με τίτλο «Οδική Ασφάλεια παντού και πάντα», ο οποίος συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση και το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς». Ο 3ος  Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

Την Κυριακή 22/3/2020, θα πραγματοποιηθεί Εθελοντική Αιμοδοσία για τους τραυματίες από τροχαία συμβάντα στο Σταθμό ΜΕΤΡΟ «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», στο Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων, από τις 11:00 έως τις 17:00, την οποία διοργανώνει το Ι.Ο.ΑΣ., ο ΣΕΣ και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», με τη συνεργασία του Ομίλου ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, την υποστήριξη της HELLASTRON και της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Ι.Ο.ΑΣ. για τα τροχαία συμβάντα. Ο Όμιλος ΟΑΣΑ και η ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. θα προβάλλουν την Αιμοδοσία στις οθόνες προβολής μηνυμάτων των στάσεων των λεωφορείων και των σταθμών επιβίβασης/αποβίβασης του Μετρό, και η HELLASTRON θα υποστηρίξει ενεργά την προβολή της δράσης με ενημερωτικά μηνύματα στους φωτεινούς πίνακες ενημέρωσης των Αυτοκινητοδρόμων της Αττικής.

Η Κυριακή 22/3/2019 συμπίπτει με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο. Για το σκοπό αυτό, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων  θα προωθήσουν ενημερωτικό υλικό με χρήσιμες συμβουλές με στόχο να διαδώσουν σημαντικά μηνύματα για την ευγένεια στο δρόμο, που δείχνει πάνω από όλα Παιδεία και Πολιτισμό.

Η  Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ και ΟΔΟΙ ΜΕ ΔΙΟΔΙΑ» με διακριτικό τίτλο «HELLASTRON», της Συμμαχίας για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό στο Δρόμο «Δρόμοι στο Μέλλον» και  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα