back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

H ηπειρωτική Ευρώπη κατεβάζει ρολά – Δραστικά μέτρα για να αντέξει την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Από χθες το  βράδυ το Βέλγιο η χώρα που φιλοξενεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς  στην καρδιά της ΕΕ  πήρε τη θέση της  στην  σειρά των χωρών που λαμβάνουν πλέον δραστικά μέτρα  δραστικά μέτρα για την περιστολή της εξάπλωσης του ιού SARS-CoV 2. Είχαν προηγηθεί, στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, η Ελλάδα, πολύ καθυστερημένα η Ιταλία , ταχύτερα η Γαλλία  και η Πορτογαλία.

Η κυβέρνηση του Βελγίου διέταξε να κλείσουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα με κεντρικό στόχο όπως και οι  χώρες που προηγήθηκαν   να  επιβραδυνθεί  ο ρυθμός εξάπλωσης του  νέου κορονοιού, ώστε να αντέξουν τα εθνικά συστήματα υγείας και να μην αντιμετωπίσουν τα διλήμματα  των γιατρών στη Λομβαρδία,

Τα μέτρα  στο Βέλγιο τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Απριλίου που ξεκινά η περίοδος του καθολικού Πάσχα όπως  δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμε . Όλες οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις ακυρώνονται και τα καφέ, τα μπαρ, οι pubs και τα εστιατόρια κλείνουν. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά τις καθημερινές αλλά κλειστά το Σαββατοκύριακο (πλην φαρμακείων και σουπερ-μάρκετ).

Η διεθνής κατάταξη των κρουσμάτων του SARS-CoV 2

Η Ελλάδα με 117 κρούσματα- βρίσκεται στην 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV 2, που προκαλεί τον

Την πρώτη δεκάδα αποτελούν η Κίνα (80.814), η Ιταλία (15.113), το Ιράν (10.075), η Νότια Κορέα (9.979), η Ισπανία (3.146), η Γαλλία (2.876), η Γερμανία (2.745), οι ΗΠΑ (1.762), η Ελβετία (868) και η Νορβηγία (800).

Στην κατάταξη με βάση τους θανάτους από τη νόσο, στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα (3.177) και ακολουθούν Ιταλία (1.016), Ιράν (429), Ισπανία (86), Ν. Κορέα (67), Γαλλία (61) και ΗΠΑ (41). Σε αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό (6,7%) και ακολουθούν Ιράν (4,25%) και Κίνα (3,93%), ενώ η Ν. Κορέα έχει μόνο 0,8%.

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 64.199 ασθενείς, το Ιράν 3.276, η Ιταλία 1.258 και η Ν. Κορέα 510.

Κλείνει σχολεία και πανεπιστήμια η Βαυαρία 

Χθες το βράδυ και η τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας  ανακοίνωσε ότι τα σχολεία  θα παραμείνουν κλειστά έως και  το τέλος των διακοπών του Πάσχα, στις 19 Απριλίου . Σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε απόφαση παρά τις πιέσεις της κοινής γνώμης.

Τις επόμενες λοιπόν  πέντε εβδομάδες στην Βαυαρία δεν θα λειτουργήσουν ούτε σχολεία ούτε παιδικοί σταθμοί, ενώ θα οργανωθούν μονάδες έκτακτης φροντίδας για ελάχιστες περιπτώσεις. Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ ανακοίνωσε επίσης ότι θα απαγορεύσει τις επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία και θα απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων, εάν δεν είναι απολύτως αναγκαίες.   Η Γερμανία με 2.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έξι θανάτους  από τον κορονοϊό, βρίσκεται στην τέταρτη θέση μετά την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία όσον αφορά στον αριθμό κρουσμάτων στην Ευρώπη . Μέχρι τώρα  η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καταφύγει σε δραστικά μέτρα – ακόμα. Ωστόσο, βάσει παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από την Ipsos, το 62% των Γερμανών δήλωνε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου ότι θα υποστηρίξει μέτρα απομόνωσης, εάν κριθεί απαραίτητο

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Τετάρτη την πεποίθησή της ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται σχέδιο τόνωσης της οικονομίας, παρά μόνο ενέσεις ρευστότητας, ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό να προσβληθεί το 60% – 70% του γερμανικού πληθυσμού.

Το ιταλικό  δράμα χωρίς  τελος – Κλείνουν οι εκκλησίες στη Ρώμη

Όλες οι εκκλησίες της Επισκοπής της Ρώμης θα κλείσουν μέχρι τις 3 Απριλίου σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας του Covid-19 . Το πρωτοφανες στην ιστορία της Ιταλίας μετρο ανακοινωσε χθες ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο ντε Ντονάτις, επίσκοπος της Ρώμης.

«Μέχρι την Παρασκευή 3 Απριλίου 2020, η πρόσβαση στις εκκλησίες της Ρώμης και γενικότερα σε χώρους λατρείας, που είναι ανοιχτοί στο κοινό, απαγορεύεται σε όλους τους πιστούς», ανέφερε η ανακοίνωση του Επισκόπου ντε Ντονάτις.

Ενώ οι λειτουργίες, όπως οποιεσδήποτε άλλες συναθροίσεις είχαν ήδη απαγορευτεί, οι εκκλησίες παρέμεναν ανοικτές στους πιστούς που ήθελαν να προσευχηθούν εκεί.

Σήμερα  η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα εγκρίνει μέτρα ύψους δώδεκα δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού. Πρόκειται για αναλυτικά μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν με το 50% των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν μέσα στους επόμενους μήνες για την στήριξη της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας της χώρας.

Και η Εσθονία  κλείνει σχολεία και καταστήματα

Απόφαση να κλείσει τα σχολεία και να απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις έως την 1η Μαΐου έλαβε η κυβέρνηση της Εσθονίας, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και εργάζεται ώστε να παράσχει οικονομική στήριξη ώστε να βοηθήσει επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σε τομείς όπως ο τουρισμός.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις ώστε να αποτρέψουμε περικοπές θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα σταματήσει την πώληση πακέτων για κρουαζιέρες στη διαδρομή Ταλίν-Στοκχόλμη, μια είδηση που προκάλεσε πτώση της μετοχής της ναυτιλιακής εταιρίας Tallink, η οποία πραγματοποιεί το δρομολόγιο, κατά 6%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.

Η Εσθονία έχει καταγράψει μέχρι τώρα 41 κρούσματα του κορωνοϊού και είναι μία από τις τουλάχιστον 115 χώρες που παρουσιάζουν κρούσματα.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα απαιτήσει από όσους επιστρέφουν από χώρες υψηλού κινδύνου να τεθούν σε καραντίνα, διευρύνοντας μια απαίτηση η οποία μέχρι τώρα εφαρμοζόταν μόνο σε όσους επέστρεφαν από την Ιταλία, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ στο Twitter.

Στον σημερινό κατάλογο κατονομάζονται 15 χώρες υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών Γερμανία και Αυστρία

Θετικός στον νέο κορωνοϊό βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ενώ τα κρούσματα στη χώρα αυξάνονται και από Δευτέρα θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων.

«Σήμερα το πρωί ξύπνησα με πυρετό και πονόλαιμο. Αμέσως επικοινώνησα με την υπηρεσία Υγείας του Κουίνσλαντ και υποβλήθηκα σε εξέταση για Covid-19. Η υπηρεσία Υγείας του Κουίνσλαντ με ενημέρωσε σήμερα το απόγευμα ότι το τεστ έδειξε ότι είμαι θετικός», αναφέρει ο Αυστραλός υπουργός Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Η πολιτική των υγειονομικών αρχών του Κουίνσλαντ είναι ότι οποιοσδήποτε εξεταστεί και βρεθεί θετικός θα πρέπει να νοσηλευτεί και σεβάστηκα αυτήν την οδηγία», προσθέτει.

Στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 156 επιβεβαιωμένα κρούσματα και τρεις θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό. Ο αριθμός των κορυσμάτων ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, με την άφιξη του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, καθώς και τις συναθροίσεις άνω των 500 ατόμων. Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει αυτήν την εβδομάδα έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. 

 Στην Τουρκία και δεύτερος ασθενής  θετικός

Ένας δεύτερος ασθενής στην Τουρκία διαγνώστηκε θετικός στον Covid-19, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Σε ανάρτησή του ο Κότζα ανέφερε ότι το δεύτερο κρούσμα ανήκει στον κύκλο του πρώτου ασθενούς, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός την Τετάρτη.  Έως τότε η Τουρκία δεν είχε αναφέρει κανένα κρούσμα του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας συνέστησε σε όλους όσους έρχονται από το εξωτερικό να μένουν σε απομόνωση κατ’ οίκον επί 14 ημέρες προληπτικά και παρότρυνε όλους τους Τούρκους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο. Διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις κρατικές υπηρεσίες. «Ένας ασθενής σε καραντίνα δεν είναι απειλή για μια ολόκληρη κοινωνία», καθησύχασε ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα