back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καμία ανακούφιση από την ΕΚΤ – Αιμορραγούν οι χρηματαγορές

Διαβάστε επίσης

Με τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δια στόματος Κριστίν Λαγκαρντ να μην προσφέρουν καμία ανακούφιση και τις ευρωπαϊκές αγορές να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία με φόντο την πανδημία του νέου κορονοϊού, η Παρασκευή ξεκίνησε απογοητευτικά στην Ασία. Στο Τόκιο ο Nikkei καταγράφει πτώση 7,5% , απώλειες άνω του 7% και για το Σίντνεϊ, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί 5,78%. Mικρότερη η πτώση (3,75%) στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, στο οποίο όμως η αιμορραγία είχε αρχίσει αρκετά νωρίτερα από ό,τι στις υπόλοιπες αγορές.

Σοκ και δέος στη Νέα Υόρκη χθες το βράδυ όπου, ο Dow Jones σημείωσε πτώση 9,99%, ακολουθώντας χρονικά τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές που σημείωσαν  απώλειες από 12% έως 16%.

Προφανής αιτία της επιδείνωσης η κήρυξη του κορονοϊού σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε νέο κραχ χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε σε πτώση το 10%, ενώ κατά 16% βυθίστηκαν οι τράπεζες.
Η βουτιά που σημείωναν οι ευρωπαϊκοί δείκτες εντάθηκαν μετά τις αποφάσεις Λαγκάρντώθησαν σε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 10,61% στις 538,55 μονάδες και σε χαμηλά 3,5 και πλέον ετών, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 95,42 εκατ. ευρώ. Κατά τη χθεσινή ημέρα χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς 4,5 δισ. ευρώ, ενώ από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν χαθεί πάνω από 22 δισ. ευρώ. Επιδείνωση και μάλιστα ισχυρή σημειώνεται
στην ελληνική αγορά ομολόγων με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να σκαρφαλώνει στο 1,72%, με άνοδο της τάξεως του 11% από την προηγούμενη ημέρα.

Η επενδυτική κοινότητα δεν θεωρεί πλέον κατά κανένα τρόπο  πως η νομισματική πολιτική είναι πλέον αρκετή για να αποτρέψει το δυσμενές σενάριο της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα