back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

14+1 εξαγορές το πρώτο 7μηνο του 2018

Διαβάστε επίσης

Την κυριαρχία της στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα εγκαθιδρύει η CVC Capital Partners, η οποία όπως φαίνεται μετά από την εξαγορά του Metropolitan Hospital και του Ιασώ General θα αποκτήσει και τον έλεγχο του ομίλου “Υγεία”.

Το διοικητικό συμβούλιο της MIG αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά της CVC ύψους περίπου 204 εκατ. ευρώ ή 0,95 ευρώ ανά μετοχή για την αγορά του ποσοστού 70,38% που κατέχει στον όμιλο Υγεία. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων της MIG και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η CVC θα καταστεί κυρίαρχη στον κλάδο των γενικών κλινικών ελέγχοντας εταιρείες με συνολικό μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 20%.

Σε χρονιά εξαγορών αποδεικνύεται το 2018 καθώς το πρώτο εξάμηνο πραγματοποιήθηκαν εξαγορές συνολικού ύψους 230 εκατ. στο χώρο των επιχειρήσεων. Συνολικά έγιναν 13 εξαγορές εκ των οποίων οι 11 αφορούσαν εισηγμένες εταιρίες του Χρηματιστηρίου και οι υπόλοιπες 2 εξαγορές έγιναν από μη εισηγμένες εταιρίες.  Ασφαλώς και ο αριθμός και η αξία των εξαγορών είναι μικρός, ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το α’ τρίμηνο του 2018 επικράτησε διεθνώς αρνητικό κλίμα λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων στη Μέση Ανατολή με τις πολυετείς συγκρούσεις σε Συρία και Ιράκ αλλά και τη κόντρα της Βορείου Κορέας με τις ΗΠΑ. Οι αρνητικές εξελίξεις είχαν σαν αποτέλεσμα να παγώσουν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή.

Ωστόσο θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας για δεύτερη χρονιά βιώνει το κύμα εξαγορών που έχουν προκαλέσει τα capital controls και έχουν οδηγήσει στις αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων που υλοποιούν οι τράπεζες την τελευταία διετία. Πρόκειται για μία αναμενόμενη και αναγκαία εξέλιξη που θα αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη, καθώς εκατοντάδες επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια και περνούν υπό τον έλεγχο πολυεθνικών σχημάτων ή και εγχώριων επενδυτικών funds.

Η πολύχρονη κρίση σάρωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και όσες επιχειρήσεις δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν τον υπερδανεισμό, στρέφοντας το μέλλον τους στο εξωτερικό, αργά ή γρήγορα θα υποκύψουν στις τελικές αποφάσεις των πιστωτών τους και θα αλλάξουν ιδιοκτησία.

Εξάλλου τώρα οι τράπεζες διαθέτουν τα θεσμικά εργαλεία για να ξεκινήσουν την εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρήσεων, αλλά και να διασώσουν όσες επιχειρήσεις έχουν προοπτικές ανάπτυξης μεταβιβάζοντας το management σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους.

Η πρώτη εξαγορά της χρονιάς (με βάση την χρονολογική σειρά) πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018 και αφορούσε την απόκτηση του 50% της ολλανδικής εταιρείες κατασκευής κυλίνδρων τιτανιούχου ψευδαργύρου NedZink B.V. από την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ έναντι 15 εκατ. ευρώ. Η Nedzink δραστηριοποιείται ήδη από το 1973 στον τομέα έλασης τιτανιούχου ψευδαργύρου, ενώ διαθέτει εγκατεστημένη δυναμικότητα 24 χιλιάδων τόνων, τους οποίους διαθέτει μέσω του δικτύου πωλήσεών της σε χώρες όπως Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία κ.α.

Στις 11 Ιανουαρίου 2018 ο όμιλος Σαράντη ανακοινώνει την εξαγορά των καλλυντικών προϊόντων INDULONA που διαθέτουν σημαντική παρουσία στην Σλοβακία και στην Τσεχία έναντι 8,5 εκατ. ευρώ Η εξαγορά αυτή, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ομίλου, ενδυναμώνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προΪόντων του Ομίλου, ισχυροποιεί την θέση του ως ηγετική εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων, και υποστηρίζει περαιτέρω την γεωγραφική παρουσία του Ομίλου στην αγορά που δραστηριοποιείται.

Τα καλλυντικά INDULONA είναι ευρέως γνωστά και βραβευμένα, ενώ διαθέτουν 70 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στις κατηγορίες της περιποίησης χεριών, σώματος και ποδιών. Αποτελούν την δημοφιλέστερη επιλογή και είναι Νο1 σε πωλήσεις στην κατηγορία περιποίησης χεριών, τόσο στην Τσεχία όσο και στην Σλοβακία.

Στις 19 Ιανουαρίου 2018 η Vodafone έναντι 118,1 εκατ ευρώ ανακοινώνει την εξαγορά της Cyta Hellas. Συνολικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Cyta διαθέτει ένα πελατολόγιο 307 χιλιάδων συνδρομητών για την σταθερή τηλεφωνία και 51 χιλιάδων συνδρομητών για την κινητή τηλεφωνία, ενώ σημαντικό asset – σε μια περίοδο που υλοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές – είναι το ιδιόκτητο εγκατεστημένο δίκτυο οπτικών ινών 5.500 χλμ. της Cyta. Με την προσθήκη του πελατολoγίου αυτού (ή έστω ενός σημαντικού μέρους του) η Vodafone θα αυξήσει αισθητά τη συνδρομητική της βάση που στο τέλος του 2017 υπολογίζεται ότι ανήλθε σε περισσότερους από 600.000 συνδρομητές. Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η εικόνα της Cyta Ελλάδος στη δεκαετή παρουσία της στην ελληνική αγορά δεν είχε θετικό πρόσημο. Το 2016 η Cyta Ελλάδος εμφάνισε συνολικό κύκλο εργασιών 90,8 εκατ. ευρώ (από 107,8 εκατ. ευρώ το 2015), EBITDA – 2,41 εκατ.ευρώ και ζημιές 18,91 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 18,80 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ ο δανεισμός της ανέρχεται στα επίπεδα των 50 εκατ.ευρώ.

Στις 19 Ιανουαρίου η εισηγμένη βιομηχανία μαρμάρου Ικτίνος ανακοίνωσε την εξαγορά του 100% της εταιρίας Latirus έναντι 14 εκατ. ευρώ. Η εξαγορασθείσα εταιρία αναπτύσσει σύνθετη τουριστική εγκατάσταση στην θέση Όρμος Φανερωμένης της Κοινότητας Σκοπής του Δήμου Σητείας, σε έκταση 2.800 στρεμμάτων περίπου, που θα περιλαμβάνει: ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο θαλασσοθεραπείας (spa) 100 ατόμων, συνεδριακό κέντρο 200 ατόμων, γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 85 τουριστικών σκαφών, δύο οικιστικές περιοχές, (ΠΕΡΠΟ) όπου θα ανεγερθούν εξοχικές κατοικίες (μεζονέτες).

Η 5η εξαγορά από την αρχή της χρονιάς αφορούσε την εξαγορά του 80% της Metis Cyberspace Technology, ενός ελληνικού τεχνολογικού startup που δραστηριοποιείται στο χώρο της ναυτιλίας από τον όμιλο Olympia του ομίλου Πάνου Γερμανού. Το ποσό της επένδυσης, ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ για τη διετία 2018-2019. Η Metis, εξειδικεύεται στα πεδία της ηλεκτρονικής μηχανικής, του IoT (Internet Of Things), του Cloud Computing και της τεχνητής νοημοσύνης, για τις ανάγκες της παγκόσμιας ποντοπόρου ναυτιλίας. Η εταιρεία παρέχει μία καινοτόμα λύση σε παγκόσμιο επίπεδο που επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του στόλου των πλοίων τους, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Sτις 16 Μαρτίου 2018 έναντι τιμήματος 1,6 δισ. δολαρίων η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Japan Tobacco εξαγόρασε την εταιρεία Donskoy Tabak (DT) συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Όμιλος JT θα αποκτήσει και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε.(ΣΕΚΑΠ). Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.

Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017:640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Στις 23 Μαρτίου 2018 ο όμιλος Σαράντη πραγματοποίησε τη τρίτη εξαγορά από την αρχή της χρονιάς και την 7η συνολικά για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Ειδικότερα απέκτησε την Ergopack έναντι 20 εκατ. ευρώ.  Στις 30 Μαρτίου 2018 έναντι τιμήματος 3 εκατ. ευρώ η εισηγμένη Ελβιεμέκ μεταβίβασε το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Τάχυ Θηβών, στην εταιρία «R Energy 1».

Ιδρυτής και βασικός μέτοχος της «R Energy 1» είναι ο κ. Γεώργιος Ρόκας, γιος του κ. Μελέτιου Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της Ρόκας ΑΒΕΕ, της γνωστής οικογένειας που πρώτη ασχολήθηκε σοβαρά με τις ΑΠΕ στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και είχε πουλήσει την εισηγμένη Ρόκας στην ισπανική Iberdrola τον Απρίλιο του 2007.

Στις 2 Απριλίου 2018 η Frigoglass ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης της θυγατρικής στην ATG Investment έναντι 12,5 εκατ. δολαρίων για να ακολουθήσει στις 5 Απριλίου η πώληση του Ιασώ General έναντι 19,446 εκατ. ευρώ από τη μητρική Ιασώ.  Η ΔΕΗ στις 16 Απριλίου ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρίας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS στα Σκόπια έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ.

Άλλες δύο εξαγορές του α’ εξαμήνου του 2018 αφορούν κατ’ αρχάς στις 17 Απριλίου 2018 την απόκτηση της «Βιομηχανίας Ηπείρου» από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρεία που παλαιότερα είχε ως αντικείμενο την παραγωγή κερμάτων και ορείχαλκου για χρήση πυρομαχικών αλλά εδώ και καιρό υπολειτουργούσε.  Το εργοστάσιο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων και στις εγκαταστάσεις του γίνεται επεξεργασία κραμάτων χαλκού για ημιέτοιμα προϊόντα μεταλλικών δίσκων κερμάτων, κυάθια καλύκων και ταινιών σε ρολά.

Στις 23 Μαϊου 2018 ανακοινώθηκε η απόκτηση της ελληνικής χαρτοποποιίας ΠΑΚΟ της οικογένειας Κολιόπουλου στην UNIPAK EΛΛΑΣ Α.Ε. που ανήκει στον λιβανέζικο όμιλο Frem Industrial Group SAL. H χαρτοβιομηχανία ΑΝ.ΒΛ.Κολιόπουλος Α.Ε. μια από τις ιστορικές εταιρείες του κλάδου –σ.σ. ιδρύθηκε το 1960- είναι καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού (φύλλου) και χαρτοκιβωτίου όλων των τύπων, πρωτοπόρος στην ανακύκλωση ελληνικού παλαιοχάρτου.

Στις 21 Ιουνίου η Motor Oil ανακοίνωσε την είσοδο της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού με την την εξαγορά του 90% της NRG Trading House Ενεργειακή ΑΕ, εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς άνω του 1%.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Motor Oil η κατ’ αρχήν συμφωνία αφορά στην απόκτηση ποσοστού 90% του του μετοχικού κεφαλαίου της εδρεύουσας στο Μαρούσι Αττικής εταιρείας NRG Trading House Ενεργειακή ΑΕ.
Η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τον Αύγουστο 2001 και στην πορεία των 17 χρόνων που μεσολάβησαν έχει διαθέσει 1,3 δις Ευρώ σε επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση των υποδομών του Διυλιστηρίου της.

 

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα