back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Μένουμε σπίτι»:Ταινίες, βιβλία και μουσεία που μπορείτε να δείτε από τον υπολογιστή σας

Διαβάστε επίσης

Που βρίσκουμε την Τέχνη τώρα που «Μένουμε σπίτι»

Ο αυτοπεριορισμός που είναι απαραίτητος αυτό το διάστημα για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την αστική ζωή, μπορεί να επιφέρει προβληματισμό στους λάτρεις της πόλης και της Τέχνης πολύ πέρα από τις προμήθειες για τρόφιμα, και από την άποψη της ψυχαγωγίας, πιθανότατα σημαίνει πολλή ανία, πολύ Netflix, και πολύ σερφάρισμα. Όμως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και το γρήγορο Ίντερνετ μας δίνουν πολλές δυνατότητες για ψηφιακή κουλτούρα και γνώση. Αν σας έλλειψε ο κινηματογράφος, το θέατρο και τα μουσεία ιδού πέντε πράγματα που μπορείτε να κάνετε από τον καναπέ σας.

Διαβάστε ένα βιβλίο από το θησαυρό της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

 

Μία συλλογή 2.500 ηλεκτρονικών τίτλων (2.900 αντίτυπα) προσφέρει το ηλεκτρονικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του αναγνωστηρίου και επιλέξτε τα βιβλία της επιλογής σας. Κάθε αναγνώστης έχει δικαίωμα χρήσης έως 3 βιβλίων ταυτόχρονα. Ανώτατο όριο είναι τα 36 βιβλία συνολικά το έτος για κάθε αναγνώστη. Μεταξύ των διαθέσιμων τίτλων είναι «Τότε που κυνηγούσα τους ανέμους» του Μενέλαου Λουντέμη, «Θα βρείτε τα οστά μου υπό βροχήν» του Θανάση Βαλτινού και «Η κυρία Ντάλογουέι» της Βιρτζίνια Γούλφ . Η εγγραφή είναι πολύ απλή είτε για πιστοποιημένο χρήστη μέσω του taxisnet είτε για απλό χρήστη με την δημιουργία λογαριασμού μέσω email.

 

Ακούστε ένα βιβλίο

Βρίσκεται την ανάγνωση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή κουραστική και δύσκολη; Τότε μέσω της ιστοσελίδας «Ανοιχτή βιβλιοθήκη» μπορείτε να ακούσετε ένα βιβλίο. Προσφέρονται 30 έργα ελληνικής και ξένης κλασικής λογοτεχνίας για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Μεταξύ των ακουστικών βιβλίων είναι «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, «Υπερηφάνεια και Προκατάληψη» της Τζέην Ώστεν και τα «Λόγια της Πλώρης» του Καρκαβίτσα.

Επισκεφτείτε ένα Μουσείο

H Google, συνεργαζόμενη με περισσότερα από 60 μουσεία από όλο τον κόσμο, δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείτε εικονικά στους χώρους τους και να δείτε με λεπτομέρεια και σε υψηλή ευκρίνεια, από κοντά, σημαντικά έργα τέχνης που φιλοξενούν. Μεταξύ αυτών βρίσκονται μερικά από τα κορυφαία Μουσεία του κόσμου και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ιδού μερικές δυνατότες κορυφαίων μουσείων:


Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Επιτρέπει στους εικονικούς επισκέπτες να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα, την Στήλη της Ροζέττας και τις αιγυπτιακές μούμιες. Μπορείτε επίσης να βρείτε εκατοντάδες έργα τέχνης στην εικονική περιήγηση του μουσείου.

Μουσείο Guggenheim, Νέα Υόρκη

Η λειτουργία προβολής Street View της Google επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγούνται στη διάσημη σπειροειδή σκάλα του Guggenheim, χωρίς να εγκαταλείπουν ποτέ το σπίτι τους. Από εκεί, μπορείτε να ανακαλύψετε απίστευτα έργα τέχνης από την ιμπρεσιονιστική, μετα-ιμπρεσιονιστική, και σύγχρονη εποχή.


Musée d’Orsay, Παρίσι

Μπορείτε να περπατήσετε εικονικά σε αυτό τo δημοφιλές μουσείο  που φιλοξενεί δεκάδες διάσημα έργα Γάλλων καλλιτέχνων που έζησαν μεταξύ 1848 και 1914, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του. Δείτε έργα τέχνης από τους Monet, Cézanne, και Gauguin.

Μουσείο Βαν Γκογκ, Άμστερνταμ

Ο Βαν Γκογκ έζησε μεταξύ τρέλας και ευφυΐας και η τραγική φιγούρα του συνεχώς επανέρχεται σε όλες τις μορφές της Τέχνης. Το ομώνυμο Μουσείο που εδρεύει στο Άμστερνταμ προσφέρει εικονική περιηγηση των έργων του σχεδόν σε close up. Περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης του Vincent van Gogh, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων από 200 ζωγραφιές, 500 σχέδια και πάνω 750 προσωπικά γράμματα.

Δείτε ταινίες κορυφαίων δημιουργών


Μπορεί το Netflx και οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης να προσφέρουν εκατοντάδες ταινίες και σειρές, όμως έργα κορυφαίων δημιουργών είναι δυσεύρετα. Ταινίες ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του μεταπολεμικού Σοβιετικού κινηματογράφου, του Αντρέι Ταρκόφσκι, είναι διθέσιμες με αγγλικούς υποτιτλους στο Youtube, από το παλιότερο και ιστορικότερο κινηματογραφικό στούντιο στη Ρωσία, τη Mosfilm, έτσι ώστε να εντρυφήσετε σε μια μοναδική κινηματογραφική γλώσσα και μαθατε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου. Βεβαίως ο καταλογος των ταινιών που προσφέρει το στούντιο είναι μεγάλος με ταινίες της ρωσικής κινηματογραφίας που ξεκινούν από το 1923 πάντα με αγγλικούς υπότιτλους.

Εισαχθείτε στο Κόσμο της Όπερας

Μία μέρα μετά την ακύρωση όλων των επερχόμενων παραστάσεων της λόγω της ανησυχίας για την εξάπλωση του κοροναϊού, η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως θα προσφέρει δωρεάν αναμετάδοση σημαντικών παραστάσεων της από τη βραβευμένη σειρά κινηματογραφικών μεταδόσεων Live in HD. Οι αναμεταδόσεις θα είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Όπερας και θα πραγματοποιούνται για όλη την διάρκεια που θα παραμείνει κλειστή.


Το Πρόγραμμα της Πρώτης Εβδομάδας

Δευτέρα 16 Μαρτίου – Κάρμεν του Μπιζέ (2010)
Σε μουσική διεύθυνση του by Yannick Nézet-Séguin και με πρωταγωνιστές τους Elīna Garanča και Roberto Alagna.

Τρίτη 17 Μαρτίου – Λα Μποέμ του Πουτσίνι (2008)
Σε μουσική διεύθυνση του Nicola Luisotti και με πρωταγωνιστές τους Angela Gheorghiu και Ramón Vargas.

Τετάρτη 18 Μαρτίου – Τροβατόρε του Βέρντι (2015)
Σε μουσική διεύθυνση του Marco Armiliato και με πρωταγωνιστές τους Anna Netrebko, Dolora Zajick, Yonghoon Lee, και Dmitri Hvorostovsky.

Πέμπτή 19 Μαρτίου – Τραβιάτα του Βέρντι (2018)
Σε μουσική διεύθυνση του Yannick Nézet-Séguin και με πρωταγωνιστές τους Diana Damrau, Juan Diego Flórez, και Quinn Kelsey.

Παρασκευή 20 Μαρτίου – Το κορίτσι του συντάγματος του Ντονιτσέττι (2008)
Σε μουσική διεύθυνση του Marco Armiliato και με πρωταγωνιστές τους Natalie Dessay και Juan Diego Flórez.

Σάββατο 21 Μαρτίου – Λουτσία ντι Λάμερμουρ του Ντονιτσέττι (2009)
Σε μουσική διεύθυνση του Marco Armiliato και με πρωταγωνιστές τους Anna Netrebko, Piotr Beczała, και Mariusz Kwiecien.

Κυριακή 22 Μαρτίου – Eugene Onegin του Τσαϊκόφσκι (2007)
Σε μουσική διεύθυνση του Valery Gergiev και με πρωταγωνιστές τους Valery Gergiev, starring Renée Fleming, Ramón Vargas, και Dmitri Hvorostovsky.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα