back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απαγόρευση απόλυσης και ρήτρα απασχόλησης για τις επιχειρήσεις- επίδομα για τους εργαζόμενους

Διαβάστε επίσης

Ειδική αποζημίωση 400 ευρώ τον Μάρτιο -κατ΄αναλογία των ημερών που η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή- και ολόκληρη τον Απρίλιο, θα δοθεί στους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με διοικητική απόφαση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι περιλαμβάνουν απαγόρευση απόλυσης για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη λειτουργία τους με διοικητική απόφαση και ρήτρα απασχόλησης (μη απόλυσης) για όσες συνεχίζουν να λειτουργούν.

Οι εργοδότες που θα διατηρήσουν το προσωπικό τους παρά τη μείωση του τζίρου στη διάρκεια της κρίσης και δεν μετατρέπουν τις συμβάσεις από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση θα ενταχθούν στο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που θα προβλέπει αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Εδώ και αρκετές μέρες, τα συνδικάτα ζητούν από την κυβέρνηση την λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων καταγγέλλοντας αυθαιρεσίες εκ μέρους εργοδοτών σε ολόκληρη τη χώρα τόσο ως προς τις θέσεις εργασίας, όσο και ως προς τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και τις άδειες.

Η διαδικασία συμμετοχής των εργαζομένων στο μηχανισμό στήριξης του προσωπικού των επιχειρήσεων, οι οποίες τελούν υπό το καθεστώς προσωρινού κλεισίματος για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, περιλαμβάνει δύο βήματα:

α. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

β. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν.

Από την διαδικασία εξαιρούνται:

-όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
-όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
-όσοι αποτελούν προσωπικό ασφαλείας ,
-και εν γένει όσων η σύμβαση δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα