back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ισπανία: Με κατσαρόλες…λόγω κορονοϊού… στα μπαλκόνια και πάλι

Διαβάστε επίσης

Οι Ισπανοί, υπό αυστηρό περιορισμό στα σπίτια τους εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, βγήκαν σήμερα στα μπαλκόνια τους χτυπώντας κατσαρολικά για να ζητήσουν από τον τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος να δωρίσει τα εκατομμύρια που σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε από την Σαουδική Αραβία στο ισπανικό σύστημα υγείας που δοκιμάζεται στην μάχη κατά της Covid-19.

Ο απολογισμός του κορονοϊού

Οι Ισπανοί, που βρίσκονται από το Σάββατο υπό αυστηρό περιορισμό στα σπίτια τους, ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στα μπαλκόνια τους για να χειροκροτήσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων τους που δίνει την μάχη του κορονοϊού.

Με τους νεκρούς να έχουν φθάσει τους 558, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, η Ισπανία είναι η δεύτερη πληγείσα χώρα στην Ευρώπη μετά την Ιταλία.
Η Ευρώπη ξεπέρασε σήμερα την Ασία στον αριθμό των νεκρών λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Σήμερα στις 14.00 ώρα Ελλάδας, η Ευρώπη είχε τουλάχιστον 3.422 θανάτους, περισσότερους απ’ ό,τι είχε η Ασία (3.384). Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, έχει καταγράψει έως τώρα 2.503 θανάτους.

Συνολικά έως τώρα, η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.092 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με 684 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο επί συνόλου 78.766 κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου η πανδημία προχωρά με τους πιο ταχείς ρυθμούς.

Κινητοποιημένοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι Ισπανοί βγήκαν στα μπαλκόνια και τις ταράτσες τους στην Μαδρίτη για να χτυπήσουν μεταλλικές κατσαρόλες.

Ο βασιλιάς Φελίπε 5ος ανακοίνωσε την Κυριακή ότι αποποιείται την κληρονομιά του πατέρα του, από τον οποίο αφαίρεσε επίσης το ετήσιο επίδομα.

Ελβετική εφημερίδα αποκάλυψε ότι, όταν ήταν βασιλιάς, ο Χουάν Κάρλος δέχθηκε το ποσόν των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος, που αποποιήθηκε τον θρόνο του 2014, δεν σχολίασε το δημοσίευμα. Ωστόσο το παλάτι ανακοίνωσε ότι ο τέως βασιλιάς δεν είχε ενημερώσει τον γιό του για την δοσοληψία.

Η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί

Η ισπανική οικονομία θα συρρικνωθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης του κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μιλώντας σήμερα σε ένα σχεδόν άδειο κοινοβούλιο και κάλεσε όλους να συστρατευθούν στον «πόλεμο», όπως τον χαρακτήρισε, εναντίον του ιού.

Προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στο κοινοβούλιο, μόνο 28 βουλευτές και πέντε υπουργοί ήταν εκεί για να ακούσουν τον Σάντσεθ, με αποτέλεσμα η αίθουσα της βουλής των 350 μελών να είναι ασυνήθιστα άδεια.

«Δεν έχουμε περάσει ποτέ κάτι παρόμοιο και η κοινωνία μας, η οποία μεγάλωσε συνηθισμένη σε αλλαγές που διευρύνουν τις δυνατότητές μας για γνώση, υγεία και ζωή, βρίσκεται τώρα σε πόλεμο προκειμένου να προασπίσει όλα εκείνα που θεωρούσαμε δεδομένα», είπε ο Σάντσεθ.

«Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα επίπεδα της απασχόλησης και τη διάρθρωση της παραγωγής όσο διαρκεί η κρίση χωρίς μεγάλη και ανεπανόρθωτη ζημιά, στο τέλος της κρίσης θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη, περιλαμβανομένου και ενός πιθανού ριμπάουντ που θα επιταχύνει τη δραστηριότητα», συνέχισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας τη βαναυσότητα μιας κρίσης που οδήγησε την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κλείσουν τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα, ο Σάντσεθ σημείωσε πως εκείνοι που χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα από την ασθένεια δεν μπορούν να τους κάνουν μια κανονική κηδεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα