back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: 418 κρούσματα – Εκτιμήσεις για 3.000 – Απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων

Διαβάστε επίσης

31 νέα κρούσματα, 418 στο σύνολο – Σε 2.000-3.000 υπολογίζεται ο πραγματικός αριθμός περιπτώσεων

Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν καταγραφεί 31 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 418. Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά μοντέλα ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων υπολογίζεται σε 2.000-3.000!

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η κατάσταση διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:

• Νοσηλεύονται 79 ασθενείς από 70 που ήταν χθες.

• Οι 13 είναι διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ χθες ήταν 11.

• Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι 70 ετών.

• Τα κρούσματα άγνωστης πηγής προέλευσης είναι 64 (60 χθες).

• Έχουν πραγματοποιηθεί 6.000 εργαστηριακοί έλεγχοι (4.900 χθες).

• Από τους νοσηλευόμενους, 14 έχουν λάβει εξιτήριο.

• Οι θάνατοι έχουν φτάσει από χθες τους πέντε.

Ο κ.Τσιόδρας, σημείωσε ότι ένα τεστ μπορεί να βγει αρνητικό, αν ο ασθενής βρίσκεται στο στάδιο της επώασης του κορονοϊού, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διενέργεια ελέγχων στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, καθώς μπορεί να μετατραπούν σε εστίες έκθεσης και μετάδοσης του κορονοιού.

Ο Καθηγητής μιλώντας για συναδέλφους του που στέλνουν επιστολές στον υπουργό Υγείας κάνοντας έκκληση για περισσότερες εξετάσεις, έκανε λόγο για ανακρίβειες και “fake news”.

Σε σχέση με τους ελέγχους στη Νότια Κορέα, τόνισε πως είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα και πως μόνον το 3% των τεστ βγαίνουν θετικά.

Για τους ελέγχους στην Ελλάδα, επισήμανε πως εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Νοσημάτων (ECDC) και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως είπε σε όλο τον κόσμο, υποκαταγράφεται η πορεία της επιδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μόνο στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ξέρουμε ακριβώς την πορεία, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρμόδιας επιτροπής που εφαρμόζει μαθηματικά μοντέλα στατιστικής στην ιατρική, ενδέχεται να έχουμε ήδη 2.000 με 3.000 κρούσματα. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής είναι η κ. Βασιλική Σύψα, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Στατιστικής της Ιατρικής. Σύντομα, είπε ο κ.Τσιόδρας, δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα.

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έκρινε ότι ακόμη και εκτεθειμένοι στον ιό νοσοκομειακοί πρέπει να συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα υγείας. Ερευνητική ομάδα από την Κίνα ανανέωσε αποτελέσματα κλινικής μελέτης σε ανθρώπους από τη Γουχοάν με καλά αποτελέσματα, είπε, ενώ αντίστοιχο σχήμα φαρμάκων από ομάδα Γάλλων ειδικών -που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα- έχει επίσης καλά αποτελέσματα.

Απαγόρευση συναθροίσεων και εκδηλώσεων από 10 άτομα και άνω – Συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας

Την απαγόρευση συναθροίσεων με 10 άτομα και άνω με επιβολή προστίμου 1000 ευρώ για τον κάθε παραβάτη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος συνέστησε ότι δεν θα πρέπει να οργανώνονται ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σε κλειστό χώρο με τη συμμετοχή 10 ατόμων και άνω.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε με έμφαση ότι η κυκλοφορία των πολιτών εκτός οικίας πρέπει να γίνεται μόνο για ζωτικούς λόγους και απολύτως απαραίτητους όπως: εργασία, επίσκεψη σε γιατρό, σούπερ μάρκετ το οποίο δεν κάνει μεταφορά προϊόντων στο σπίτι, επίσκεψη σε τράπεζα, σε πρατήριο καυσίμων, για παροχή βοήθειας σε ανήμπορο άτομο, κίνηση με κατοικίδιο.

Ο κ. Ν. Χαρδαλιάς σχετικά με τις επιχειρήσεις, είπε πως οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας, ενώ όπου από τη φύση της επιχείρησης δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, «οι επιχειρήσεις λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής, τηρώντας αυστηρά την αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων».

Για τα call centers σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν ανά δύο μέτρα θέσεις εργασίας, ενώ πρόσθεσε πως κάθε υπουργείο έχει εκπονήσει το δικό του σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ενισχύεται το πρόγραμμα εργασίας από το σπίτι.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα