back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μέρκελ για κορονοϊό: «H μοναδική ένδειξη στοργής είναι η απόσταση»

Διαβάστε επίσης

«Ο κορονοϊός αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο τηλεοπτικό της διάγγελμα. Η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε μία δραματική έκκληση σε όλους τους πολίτες στη Γερμανία να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του Covid-19.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», είπε η καγκελάριος στο αποψινό τηλεοπτικό διάγγελμα. «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποδεχθούμε παθητικά την εξάπλωση του ιού. Πρέπει να περιορίσουμε τον κίνδυνο της μόλυνσης του ενός από τον άλλον όσο περισσότερο μπορούμε», επεσήμανε και προέτρεψε τους πολίτες να συμμορφωθούν με τους επιβεβλημένους κανόνες. «Όσα μέτρα και αν λάβει η πολιτεία, θα πέσουν στο κενό, εάν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Στην παρούσα συγκυρία, η μοναδική ένδειξη στοργής είναι η απόσταση», τόνισε.

«O ιός έχει αλλάξει τη ζωή μας δραματικά», υπογράμμισε η Άνγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας: «Ξέρω ότι είναι δύσκολο να κλείνουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδότοποι και χώροι εκδηλώσεων. Αυτοί είναι περιορισμοί που δεν είχαν επιβληθεί ποτέ ξανά στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας».

Δεδομένου ότι ακόμη δεν υπάρχει ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ένας είναι ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης: «Nα επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού εντός των επόμενων μηνών, ώστε να κερδίσουμε χρόνο», διευκρίνισε.

«Η Γερμανία διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας, ίσως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, γι’ αυτό και μπορεί κανείς να το εμπιστεύεται, αλλά τα νοσοκομεία μας θα ήταν υπερπλήρη εάν μεταφέρονταν σε αυτά μαζικά ασθενείς που πάσχουν από κορονοϊό», πρόσθεσε η καγκελάριος, καθώς τα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν πλέον τις 10.000. «Δεν πρόκειται για αριθμούς σε μία στατιστική, αλλά για τον πατέρα ή τον παππού κάποιου, την μητέρα ή τη γιαγιά κάποιου, την σύντροφο ή τον σύντροφο κάποιου. Πρόκειται για ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι η πρώτη φορά στην 14 ετών θητεία της στην καγκελαρία που απευθύνεται στους πολίτες με τηλεοπτικό διάγγελμα, εκτός από το καθιερωμένο της Πρωτοχρονιάς. Εν όψει της συζήτησης για πιθανές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και στη Γερμανία, όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυβερνητικοί κύκλοι είχαν ήδη δηλώσει πριν από το διάγγελμα ότι η καγκελάριος δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα, αλλά ότι θα επεξηγήσει τους λόγους των περιορισμών στη δημόσια ζωή.  Η Βαυαρία, πάντως, σήμερα ανακοίνωσε αυτό το μέτρο.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες», είπε η κ. Μέρκελ και χαρακτήρισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί «απόλυτα αναγκαία», προκειμένου «να σωθούν ζωές», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν και μέτρα οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. H κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις και προπαντός για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας”, είπε η καγκελάριος, ενώ κατέστησε σαφές ότι η προμήθεια του πληθυσμού με τρόφιμα είναι ανά πάσα στιγμή εξασφαλισμένη και ότι δεν υπάρχει ανάγκη να κάνουν στοκ οι καταναλωτές.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα