back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι καλύτεροι μας φίλοι μπορούν να κολλήσουν ή να μας κολλήσουν κορονοϊό;

Διαβάστε επίσης

Οι ειδικοί καθησυχάζουν όσους έχουν ζώα συντροφιάς στο σπίτι, συστήνοντας να τηρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής

Ο νέος κορονοϊός δεν κολλάει από τα κατοικίδια στον άνθρωπο, ούτε από τον άνθρωπο στα ζώα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής  δεδομένα. Ο μοναδικός κίνδυνος, που υπάρχει είναι τα ζωάκια να λειτουργήσουν σαν επιφάνεια και να συγκρατήσουν σταγονίδια μετά από ένα φτέρνισμα, όπως θα κρατούσε σταγονίδια ένα γραφείο ή ένα τραπέζι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι από πουθενά δεν συνάγεται πως ζώα συντροφιάς, σαν τα σκυλιά και τις γάτες, έχουν μολυνθεί ή μπορούν να μεταδώσουν τον ιό που προκαλεί την COVID-19.

Δεν υπάρχει «καμμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε και η Γαλλική οργάνωση υγείας Anses.

«Οι κορονοϊοί (Coronavirus) είναι RNA-ιοί που παρατηρούνται σε πολλά είδη ζώων. Το κάθε είδος ζώου έχει το δικό του είδος κορονοϊού, που δεν μεταδίδεται στα άλλα ζώα ούτε στον άνθρωπο» αναφέρει στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» του Αθήνα 9.84 η  κτηνίατρος Βασιλική Σταθοπούλου. «Ο Π.Ο.Υ. έχει ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ζώα, όπως οι σκύλοι ή οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κορονoϊό. Επομένως, με τα σημερινά δεδομένα, τα ζώα δεν αποτελούν πηγή μόλυνσης ούτε νοσούν από αυτό, και οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής. Εξυπακούεται ότι οι ιδιοκτήτες των κατοικιδίων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους».

Καμία επαφή με ζώα και ανθρώπους σε περίπτωση που αρρωστήσετε από τον κορονοϊό

«Αν νοσήσουν, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς θα πρέπει να αποφύγουν την επαφή με το κατοικίδιό τους» επισημαίνει η κα Σταθοπούλου, «και να τηρούν τα μέτρα, που θα τηρήσουν και για την υπόλοιπη οικογένεια τους. Ο σκύλος και η γάτα μπορούν να λειτουργήσουν ως επιφάνεια επιμόλυνσης, όπως ακριβώς και τα αντικείμενα του σπιτιού. Έτσι ανιχνεύθηκε ο ιός στην περίπτωση σκύλου ασθενούς στο Χονγκ Κονγκ ο ιός, βρισκόταν στο τρίχωμα του σκύλου και στα ρουθούνια του, δεν  είχε προσβληθεί από τον ιό.

«Συμπεριλάβετε τα κατοικίδια στον σχεδιασμό ετοιμότητας της οικογένειας»

«Είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν τα κατοικίδια στον σχεδιασμό ετοιμότητας της οικογένειας. Εάν αρρωστήσουν οι κηδεμόνες και μπουν σε καραντίνα, θα πρέπει να έχουν προβλέψει να έχουν επιπλέον φαγητό για τα κατοικίδια. Και να ενημερώσουν και τους γείτονές τους για πιθανές ανάγκες στο τάισμα, τις βόλτες ή τη φαρμακευτική αγωγή του κατοικιδίου, σε περίπτωση που οι ίδιοι χρειαστεί για παράδειγμα να νοσηλευτούν. Προετοιμαστείτε τώρα» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή της  η Shelley Rankin καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβανίας.

Μην ξεχνάμε τα αδέσποτα

Μην ξεχνάτε τα αδέσποτα καλεί το Σωματείο Εθελοντών για την διάσωση τραυματισμένων και άρρωστων γατών και την  προώθησή τους για υιοθεσία «Cat Rescue Athens».

«Αυτές τις δύσκολες για όλους μέρες ας μην ξεχνάμε και τα πλάσματα που εξακολουθούν να μας έχουν ανάγκη.
Ας προσπαθήσουμε να ρίχνουμε λίγη ξηρά τροφή στα αδεσποτάκια τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής και παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που συστήνουν οι ειδικοί. Πολλά αδέσποτα έβρισκαν την τροφή τους στα καταστήματα εστίασης και τώρα που αυτά έκλεισαν θα χρειαστούν τη βοήθειά μας ίσως περισσότερο από πριν.
Δείτε στη γειτονιά σας σημεία που μαζεύονται γατάκια που πεινούν, βάλτε τους φαγητό και λίγο νερό, συνεννοηθείτε με άλλα άτομα από την περιοχή σας ώστε να  οργανώσετε και να μοιραστείτε τη σίτισή τους. Η έννοια της προσωπικής ευθύνης απέναντι στους συνανθρώπους μας ας διευρυνθεί και ας γίνει προσωπική ευθύνη απέναντι σε όλα τα πλάσματα. Μείνετε ασφαλείς και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα