back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Covid-19: Ισπανία: Βρήκαν νεκρούς ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας

Διαβάστε επίσης

Μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα βρέθηκαν οι Ισπανοί στρατιώτες που βοηθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορoνοϊού, καθώς βρήκαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις νεκρούς, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Ο στρατός της Ισπανίας βοηθά στην προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης του κορoνοϊού στην χώρα, που έχει χτυπηθεί πολύ από την πανδημία – είναι η δεύτερη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία. Για τον λόγο αυτό, οι στρατιώτες επισκέπτονται οίκους ευγηρίας προκειμένου να τους απολυμάνουν, με αποτέλεσμα να βρεθούν μπροστά σε πρωτοφανή περιστατικά. Μάλιστα, οι Ισπανοί εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα για τα αίτια εγκατάλειψης των ηλικιωμένων που οδήγησαν ακόμη και στον θάνατο κάποιων εξ αυτών.

Την Δευτέρα, η Ισπανία κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από τον κορoνοϊό – 462 – φτάνοντας το σύνολο σε 2.182. Και η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι Telecinco πως η κυβέρνηση «θα είναι αυστηρή και άκαμπτη αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ηλικιωμένοι στους οίκους ευγηρίας».

Ο στρατός

«Ο στρατός, κατά την διάρκεια συγκεκριμένων επισκέψεων, βρήκαν κάποιους ηλικιωμένους εντελώς εγκαταλελειμμένους, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις και νεκρούς στα κρεβάτια τους» είπε. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το προσωπικό των οίκων ευγηρίας είχε φύγει μετά την ανίχνευση κρουσμάτων κορονoϊού. Οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης δήλωσαν ότι υπό κανονικές συνθήκες, τα σώματα των αποθανόντων κατοίκων των οίκων ευγηρίας, τοποθετούνται σε ψυκτικές αποθήκες, μέχρι να συλλεχθούν από γραφεία κηδειών. Όταν όμως η αιτία θανάτου υποπτεύεται ότι συνδέεται με τον κορoνοϊό, αφήνονται στα κρεβάτια τους μέχρι να τα συλλέξουν κατάλληλα εξοπλισμένα γραφεία κηδειών. Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, την Μαδρίτη, η οποία έχει δει τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων και θανάτων, θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 24 ώρες» ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας Σαλβαδόρ Ιλα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι οίκοι ευγηρίας είναι «απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση». «Θα κάνουμε εντατική παρακολούθηση αυτών των οίκων» πρόσθεσε.

Μετατρέπουν παγοδρόμιο σε προσωρινό νεκροταφείο

Με την κρίση του κορονοϊού να επιδεινώνεται στην Ισπανία, η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την συλλογή των θυμάτων κορονοϊού από σήμερα, λόγω έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού. Η πόλη πρόκειται να χρησιμοποιήσει μάλιστα ένα μεγάλο παγοδρόμιο, το Palacio de Hielo, ως προσωρινό νεκροταφείο, όπου θα φυλάσσονται τα πτώματα, μέχρι να τα συλλέξουν τα γραφεία κηδειών, σύμφωνα με όσα δήλωσαν αξιωματούχοι σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα