back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Eurogroup: Αποφασίζουν τα “νέα όπλα” κατά κορονοϊού εν μέσω δραματικών προβλέψεων για την οικονομία

Διαβάστε επίσης

Τα καλά νέα είναι ότι η Ε.Ε ενεργοποίησε εχθές το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτει  προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Το χθεσινό Ecofin υιοθέτησε τη ρήτρα γενικής διαφυγής από το σύμφωνο δημοσιονομικής σταθερότητας, επιτρέποντας έτσι  στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία. Αποκλίνοντας από τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη μπορούν να δράσουν για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την διατήρηση της απασχόλησης  και της κοινωνικής συνοχής, την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Τα κακά νέα είναι ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών καλούνται να καταλήξουν στα νέα «όπλα» που θα ρίξουν στη «μάχη κατά του κορονοϊού» σε ένα περιβάλλον πολύ δυσοίωνων προβλέψεων για την ευρωπαική και παγκόσμια οικονομία . Κατά το χθεσινό Ecofin η  Ευρωπαική Επιτροπή κατέθεσε την νέα πρόβλεψη της για  ύφεση έως 4,5% στην Ε.Ε. αντί για 1% πριν μόλις μία εβδομάδα . Η πρόβλεψη της Κομισιόν αναθεωρείται, μεσα σε μια εβδομαδα επί τα χείρω κατά 3,5% ενώ το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ  βλέπει παράταση της κρίσης του κορονοιού έως και τον Ιούνιο η και περισσότερο 
“Η κρίση στον τομέα της υγείας θα παραταθεί έως τις αρχές Ιουνίου ή και περισσότερο, η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 θα μπορούσε να είναι συγκρίσιμη με τη συρρίκνωση του 2009, του χειρότερου έτους της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης” αναφέρει η Κομισιόν .

Εξαιρετικά δυσοίωνες ήσαν χθες και οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όπως δήλωσε χθες το απόγευμα η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 είναι πλέον αρνητικές, και το ΔΝΤ αναμένει ύφεση “τουλάχιστον τόσο άσχημη όσο κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ή και χειρότερη”. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες, ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ, είναι σε γενικές γραμμές σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την κρίση, ενώ πολλές αναδυόμενες και χαμηλού εισοδήματος χώρες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις. “Επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις εκροές κεφαλαίων, ενώ η εγχώρια δραστηριότητα θα επηρεαστεί σημαντικά καθώς οι χώρες αντιδρούν στην πανδημία. Ήδη, οι επενδυτές έχουν απομακρύνει 83 δισ. δολ. από τις αναδυόμενες αγορές από το ξέσπασμα της κρίσης: αυτή είναι η μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων που έχει ποτέ καταγραφεί.” 

Ωστόσο, το Ταμείο περιμένει η οικονομία να ανακάμψει το 2021, όπως αναφέρει σε δήλωση της η ΚρισταλίναΓκεοργκίεβα μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με τους υπουργούς Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών της G20.”Για να φτάσουμε στην ανάκαμψη”, λέει, “είναι ύψιστης σημασίας να δοθεί προτεραιότητα και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας – παντού. Ο οικονομικός αντίκτυπος είναι και θα είναι σφοδρός, αλλά όσο πιο γρήγορο σταματήσουμε τον ιό, τόσο πιο γρήγορη και ισχυρή θα είναι και η ανάκαμψη”.

Στην Ευρώπη,  το  επίκεντρο της δραματικής εξάπλωσης του κορονοϊου, αμέσως μετά το σημερινό Eurogroup τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι ηγέτες της Ε.Ε. σε τηλεδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, οι προεργασίες που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες αφορούν σε τρία βασικά σημεία:
Τη δυνατότητα παροχής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω προληπτικής γραμμής στήριξης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αφορά παροχή δανείων με νέους όρους, οι οποίοι θα συνδέονται με την τρέχουσα κρίση υγείας. Το όφελος από μια τέτοια επιλογή θα ήταν ότι ενδεχομένως θα «ξεκλειδώσει» στοχευμένες και απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ, βοηθώντας έτσι να μετριαστούν οι πιέσεις στις οικονομικά ευάλωτες χώρες.
Ο ESM να προχωρήσει στην παροχή ρευστότητας μικρότερων ποσών με στόχο την κάλυψη εκτάκτων δαπανών στον τομέα της υγείας.
Η έκδοση ευρωομολόγων ή ομολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τα συγκεκριμένα ομόλογα θα μπορούσαν να εκδοθούν από κάποιο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, όπως ο ESM, με στόχο την άντληση κεφαλαίων για την καταπολέμηση της κρίσης.
«Η συναίνεση αυξάνεται μέρα με τη μέρα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια έκτακτη κρίση με εξαιρετικά εργαλεία… Τα εργαλεία μας σχεδιάστηκαν για μια διαφορετική κρίση και σταδιακά και συναινετικά θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλά και να εισαγάγουμε νέα εργαλεία προσαρμοσμένα σε μια εντελώς διαφορετική κρίση» δήλωσε ο ΠάολοΤζεντιλόνι στους Financial Times.

 

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα