back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Στα 821 ανήλθαν τα κρούσματα – 22 τα θύματα του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Στα 821 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα μετά την καταγραφή άλλων 78 νέων περιπτώσεων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων, Σωτήρη Τσιόδρα, τα θύματα της νόσου είναι 22, μετά το θάνατο άλλων δύο ανθρώπων στην Ξάνθη και την Κρήτη.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας:

• Νοσηλεύονται 134 ασθενείς, το 60% των οποίων είναι άνδρες

• Οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Εντατικής Θεραπείας είναι 53, οι περισσότεροι είναι άνδρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενα νοσήματα .

• Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι 67 ετών

• Τα θύματα του κορονοϊού ανήλθαν σε 22, εκ των οποίων οι 21 είχαν υποκείμενα νοσήματα.

• Εξιτήριο έχουν πάρει 36 ασθενείς.

• Έχουν πραγματοποιηθεί 10.000 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Σημειώνεται ότι σήμερα νωρίς το απόγευμα κατέληξε ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής ο οποίος νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη. Ο 42χρονος Γερμανός επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο δίδασκε επί τριημέρου σε κλειστό σεμινάριο μεταπτυχιακών φοιτητών του Χημικού.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γηροκομεία για τη σημασία της ευλαβικής τήρησης των μέτρων προστασίας, γιατί μπορούν να γίνουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, όπως άλλωστε ο καθένας από εμάς και τα σπίτια που ζουν ηλικιωμένοι.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμα τα 500 κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιούν εξετάσεις για τον καρονοϊο κατ’ οίκον, ενώ πρόσθεσε ότι ήδη στην Ελλάδα εκτυπώνονται βαλβίδες για αναπνευστήρες μέσω της 3D εκτύπωσης.

Επίσης, σχολιάζοντας την προειδοποίηση των ιατρών περί αναστολής λειτουργάις των ιδιωτικών ιατρείων σε περίπτωση που δεν τούς δοθεί ο αναγκαίος εξοπλισμός (μάσκες, γάντια, ποδιές), ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε πως, σε περίπτωση που δεν έχουν εξοπλισμό, θα τούς δοθεί από την Πολιτεία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε περιπτώσεις ανθρώπων με ήπια συμπτώματα που ξαφνικά εμφάνισαν επιδείνωση, είπε ότι «η νόσος μπορεί να συμπεριφερθεί άσχημα αλλά πολύ σπάνια. Βέβαια στο 95% των περιπτώσεων έχει ήπια συμπτωματολογία».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σε όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό να απευθύνονται στα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ εκτίμησε ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών από τους άνδρες γιατί προφανώς έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, και όπως φάνηκε στην Κίνα τα περισσότερα κρούσματα και θύματα του κορονϊού ήταν άνδρες. Ενδεχομένως γιατί εκτός από τα υποκείμενα νοσήματα, οι άνδρες στην Κίνα καπνίζουν και πίνουν πιο πολύ από τις γυναίκες και ξέρουμε ότι οι καπνιστές είναι περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό».

Το μήνυμα Τσιόδρα για την 25η Μαρτίου

«Τελειώνοντας, θα σας πω ότι σήμερα, ηρωικές μνήμες μας υπενθυμίζουν τις ηρωικές συμπεριφορές. Που είναι απαραίτητες τις ημέρες αυτές και τονίζουν την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ όλων μας στον κοινό αγώνα απέναντι στον κοινό εχθρό», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου Ξάνθης στα Πομακοχώρια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή Εχίνου του δήμου Μήκης στην Ξάνθη μετά τον εντοπισμό 9 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

«Εννέα άτομα στην Ξάνθη βρέθηκαν θετικοί στον ιό και από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή στην περιοχή. Γι’ αυτό αποφασίσαμε από σήμερα στις 6 το απόγευμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι λόγω των κρουσμάτων θα ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό στην περιοχή της Ξάνθης.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι από αύριο θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους πολίτες που έχουν τεθεί σε 14ημερη απομόνωση, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία για την απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας μελετώνται και ενδεχομένως να τροποποιηθούν για να γίνουν πιο πολύ πιεστικά.

Για τους Έλληνες που επαναπατρίστηκαν από την Ισπανία, είπε πως από τους 26 που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, οι 16 προέρχονται από περιοχές οι οποίες δεν είχαν μέχρι σήμερα κρούσματα.

Απευθυνόμενος σε όσους φροντίζουν ζώα εκτός της περιοχής διαμονής τους, είπε πως πρέπει να έρθουν σε επικοινωνία με φιλοζωικές οργανώσεις.

Η άδεια για γιατρό ισχύει και για τον κτηνίατρο.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα