back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συζητώντας με την Ιστορία – 11 θησαυροί μνήμης για την Ελληνική Επανάσταση

Διαβάστε επίσης

Σήμερα, 199 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, έντεκα δίλεπτα βιντεάκια καταγράφουν έντεκα θησαυρούς μνήμης, που εκτίθενται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, φύλακα της ιστορικής μνήμης του Αγώνα.

Στα έντεκα δίλεπτα βίντεο ο επιμελητής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, κ. Φίλιππος Μαζαράκης-Αινιάν παρουσιάζει την αίθουσα του Κοινοβουλίου, τη χάρτα του Ρήγα, τα εμβληματικά κειμήλια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του, το ξύλινο αγαλματίδιο της συμφιλίωσης, ακρόπρωρα από καράβια προεπαναστατικά με ονόματα αρχαίων ηρώων, την παιδούλα στο ταφικό μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, την περικεφαλαία του Λόρδου Βύρωνα, τις υδατογραφίες του Λούντβιχ Κέλμπεργκερ, αξιωματικού στο στρατό του Όθωνα, που απεικονίζουν την Ελλάδα αμέσως μετά την Επανάσταση, το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το 1844, και τέλος τα λιτά ξύλινα καθίσματα του πρώτου Βουλευτηρίου, στο Ναύπλιο, αψεγάδιαστο μάρτυρα της πενίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτος.

Ιστορία Κτιρίου

Το νεοκλασικό μέγαρο επί της οδού Σταδίου 13, ξεκίνησε να κτίζεται τον Αύγουστο του 1858 για να στεγάσει τη Βουλή των Ελλήνων. Η βασίλισσα Αμαλία επέβλεψε την εφαρμογή των σχεδίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Φρανσουά Μπουλανζέ. Όμως τα γλίσχρα οικονομικά του κράτους το άφησαν ημιτελές. Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Κάλκος, το 1863, τροποποίησε τα αρχικά σχέδια. Το Μέγαρο της Βουλής ολοκληρώθηκε το 1871.

Στα έδρανα που κατασκεύασε ο ξυλουργός Σακελλαρίου κάθησαν οι πατέρες του έθνους επί εξήντα χρόνια, ως τη μεταφορά του Κοινοβουλίου στα Παλαιά Ανάκτορα, το 1935. Η παλιά Βουλή παραχωρήθηκε στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, για να στεγαστεί το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1882 με σκοπό τη συλλογή μνημείων της Παλιγγενεσίας. Η “Έκθεσις Μνημείων του Ιερού Αγώνος», σηματοδότησε την πρώτη επίσημη παρουσία της, το 1884. Οι οικογένειες των αγωνιστών παραχώρησαν στην Εταιρεία τα ιστορικά τους κειμήλια. Όταν τελείωσε η έκθεση, τα περισσότερα δωρήθηκαν στο Μουσείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, αποτελώντας τη ζωντανή μνήμη της Επανάστασης του 1821.

“Συζητώντας με την Ιστορία” είναι ο τίτλος των σύντομων “περιπάτων”, στους οποίους μας καλεί το ΥΠΠΟΑ, με τη κάμερα ενός τηλεφώνου, για τις μέρες που “μένουμε σπίτι”.

Όλα τα βίντεο βρίσκονται στο κανάλι YouTube

(https://www.youtube.com/channel/UCHbv1zHdljxGvkHeV3tERtw/videos?view_as=subscriber) και στα social media του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Βίκυ Παπαστεφάνου

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα