back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τζεντιλόνι: Λάβαμε μέτρα που «κάνουν δυνατή την αναδιάρθρωση της Ευρώπης»

Διαβάστε επίσης

Ο συντονισμός, το σθένος και η ταχύτητα με την οποία λάβαμε μέτρα «κάνουν δυνατή την αναδιάρθρωση της Ευρώπης», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πάουλο Τζεντιλόνι.

Ο Ιταλός Επίτροπος παραδέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου ότι «οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού θα είναι σοβαρές» και έφερε το παράδειγμα της πτώσης του δείκτη χονδρικής ο οποίος βρέθηκε πιο χαμηλά κι από την εποχή της κρίσης της Lehman Brothers.

Ωστόσο επέμεινε στη «γρήγορη και σθεναρή» αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών λέγοντας ότι «σε δυο εβδομάδες πήραμε μέτρα που λίγους μήνες νωρίτερα ήταν αδύνατο να φανταστούμε».

Απαριθμώντας τα, υπογράμμισε την έγκριση από το ECOFIN της ρήτρας γενικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αλλάξαμε τους δημοσιονομικούς κανόνες», σημείωσε, «αλλάξαμε τους κανόνες της κρατικής βοήθειας. Συγκεντρώσαμε 94 δις ευρώ από ευρωπαϊκές πηγές για πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η ΕΚΤ έκανε ισχυρά και αποφασιστικά βήματα με το Επείγον Πρόγραμμα Αγορών ομολόγων».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και τα κράτη μέλη, τα οποία στην τελευταία τους συνάντηση πήραν μέτρα της τάξης του 1% του ΑΕΠ και τώρα είναι ήδη πάνω από το 2%.

Αναφερόμενος στο Eurogroup είπε ότι «σήμερα συζητήσαμε περαιτέρω βήματα μέσω ειδικής πρωτοβουλίας του ESM για τον κορονοϊό, μέσω της παροχής ρευστότητας από την ΕΤΕπ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέσω της Επιτροπής – την προσπάθεια της Επιτροπής να βρει νέους τρόπους με χρήση του Άρθρου 122,2 για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Τα μέτρα αυτά, πρόσθεσε θα τα αποφασίσουμε σύντομα και αποτελούν μέρος μιας μακράς διαδρομής.

«Βήμα, βήμα θα γίνει η αναδιάρθρωση της Ευρώπης. Με τον συντονισμό που επιδείξαμε σήμερα αυτό θα γίνει δυνατόν».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα