back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Προς «γραπτές» ψηφοφορίες προσανατολίζεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Η Κίνα που προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ακύρωσε μια συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της οποίας θα υιοθετούνταν αποφάσεις, και εξετάζει το ενδεχόμενο πλέον οι αποφάσεις να λαμβάνονται με «γραπτές ψηφοφορίες» εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έγινε γνωστό χθες από διπλωματικές πηγές.

Μέχρι στιγμής οι ψηφοφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ανοικτές και γίνονται με την άρση του χεριού, κάτι που επιτρέπει διαβουλεύσεις ως την τελευταία στιγμή.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η μοναδική προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα, έπειτα από πολλές ακυρώσεις που έχουν γίνει μετά τις 12 Μαρτίου. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκεται η έδρα του ΟΗΕ, έχει αναχθεί σε επίκεντρο στις ΗΠΑ της επιδημίας covid-19 και οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την εξάπλωσή της λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.

Παρόλο που η έδρα του ΟΗΕ, η οποία αν και πλέον είναι σχεδόν άδεια, παραμένει ανοικτή συμβολικά έπειτα από αίτημα του γενικού γραμματέα του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, η πλειονότητα των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας διστάζουν να μεταβούν εκεί και τάσσονται υπέρ των «ψηφιακών» ψηφοφοριών.

Ωστόσο η Ρωσία αντιτίθεται κατηγορηματικά σε αυτή την πρόταση και αρνείται τη διεξαγωγή επίσημων συνεδριάσεων ή αυτών που γίνονται για την υιοθέτηση ψηφισμάτων μέσω τηλεδιάσκεψης. Πολλές διπλωματικές αποστολές επεσήμαναν ότι καλύτερος τρόπος θα ήταν μια «μικτή διαδικασία» που θα περιλαμβάνει τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των θέσεων της κάθε χώρας και την ψηφοφορία μέσω επιστολών.

Πηγές αναφέρουν ότι μέχρι να εφαρμοστεί αυτή η άνευ προηγουμένου διαδικασία στην ιστορία του ΟΗΕ, οι ψηφοφορίες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα θα πρέπει να αναβληθούν για λίγο.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα