back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΟΕ: Προειδοποίηση για κάμψη στο εμπόριο και απώλειες θέσεων εργασίας-Το νέο μοντέλο της Κίνας

Διαβάστε επίσης

Οι πρόσφατες προβλέψεις δείχνουν μια οικονομική κάμψη και απώλειες θέσεων εργασίας χειρότερες από εκείνες της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από δώδεκα χρόνια το 2008», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Ρομπέρτο Ασεβέδο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ΠΟΕ.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες συγκεκριμένες εκτιμήσεις, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα υπάρξει «πολύ απότομη κάμψη στο εμπόριο».

Αρνητικές οι προβλέψεις του ΟΗΕ για την εργασία

Ως και 25 εκατ. θέσεις εργασίας μπορούν να χαθούν ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν η δυσοίωνη πρόβλεψη έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών πριν από μια εβδομάδα.
Άλλωστε και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκούρια υποστήριξε τη Δευτέρα ότι το σοκ που θα υποστεί η οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση. Μιλώντας στο BBC τόνισε ότι αποτελεί «ευσεβή πόθο» να πιστεύει κανείς ότι οι χώρες θα ανακάμψουν γρήγορα.

O ΟΟΣΑ έχει καλέσει τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες και να διασφαλίσουν ταχύτητα στη διαδικασία ελέγχων και θεραπείας του κορωνοϊού. Συνεχίζοντας ο Γκουρία, τόνισε ότι η πρόσφατη προειδοποίηση ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιβραδύνει στο 1,5% τους ρυθμούς παγκόσμιας ανάπτυξης ήταν ήδη υπερβολικά αισιόδοξη.
Σε ύφεση και 20 πιο εύρωστες οικονομίες του πλανήτη

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι οι οικονομίες των 20 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G20) στο σύνολό τους θα βρεθούν σε ύφεση φέτος, λόγω της πανδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Στην Κίνα, οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν έπειτα από τη παράταση των διακοπών του νέου κινεζικού έτους, ενώ εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις θα χρειασθούν δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιβιώσουν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι θα αποφευχθούν οι ευρείας κλίμακας απολύσεις, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε διαθεσιμότητα ή να απολύουν προσωπικό.

«Η έκρηξη της επιδημίας έχει αλλάξει πλήρως τις δυναμικές της κινεζικής οικονομίας», δηλώνουν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη για τον τρίμηνο αυτό.
Οι ασιατικές αγορές ανέκαμψαν με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ακόμη και αν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να μεταφρασθούν σε τάση οι αριθμοί.

 

Το νέο μοντέλο της Κίνας

Περισσότερες από 300 κινεζικές εταιρείες αναζητούν τραπεζικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 57,4 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι αποκλεισμοί κινεζικών πόλεων, η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων και αλυσίδων τροφοδοσίας, έγινε γνωστό από τραπεζικές πηγές.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων για την σταθεροποίηση της απασχόλησης, επιπλέον της μείωσης των επιτοκίων και των μέτρων στήριξης της οικονομίας για τον περιορισμό της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, αναλυτές της Nomura θεωρούν ότι τα μέτρα για την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους και η η μείωση της επιβατικής κίνησης δείχνουν ότι ο ιός είχε «καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της Κίνας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο». Το παράδοξο είναι όπως εξηγεί ανάλυση του πρακτορείου Reuters, ενώ μετά από μία βουτιά συνήθως ακολουθεί μία ανάκαμψη με μία καμπύλη σε σχήμα V , στην περίπτωση της Κίνας, δεν βλέπουμε αυτό το μοντέλο να επιβεβαιώνεται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα