back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το «Μένουμε σπίτι» δεν υπάρχει ως επιλογή για τους αστέγους

Διαβάστε επίσης

Η FEANTSA (η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Οργανώσεων που εργάζονται με τους Άστεγους)  καλεί τις δημόσιες αρχές σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να συνεργαστούν με τους φορείς παροχής υπηρεσιών για άστεγους ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πόροι και η μέριμνα θα κατευθύνονται σε μέτρα για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των αστέγων στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19.

Η FEANTSA προειδοποιεί

Η διαμονή στον δρόμο ή σε προσωρινά καταλύματα ή καταλύματα έκτακτης ανάγκης (ξενώνες, νυχτερινά καταφύγια κ.λπ.) τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού και αναιρεί τη δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους υγιεινής και προσωπικής φροντίδας αλλά και σε χώρους απομόνωσης (καραντίνας).  Οι άστεγοι είναι από μόνος του ιατρικά ομάδα υψηλού κινδύνου, που επίσης πλήττεται δυσανάλογα από κακή υγεία και αναπηρίες. Ο επιπολασμός της αναπνευστικής νόσου στον πληθυσμό των αστέγων είναι υψηλός. Εάν άστεγοι μολυνθούν με το COVID-19, είναι πολύ πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά και να πεθάνουν.

Οι προτάσεις

Η ομοσπονία παρακολουθεί την κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη και διεθνώς. Οι βασικές προτεραιότητες που προκύπτουν για τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς δημόσιας υγείας και όσους παρέχουν υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες είναι:

  • Στοχευμένη προσέγγιση και προληπτικές εξετάσεις-τεστ
  • Πρόσβαση σε προσωπική υγιεινή και φαγητό
  • Πρόσβαση σε ασφαλή στέγη
  • Ειδικά μέτρα για όσους έχουν επισφαλή στέγαση
  • Αποφυγή στιγματισμού και προώθηση της αλληλεγγύης
  • Πρόσβαση σε συμβουλευτική και υποστήριξη
  • Προστασία των εργαζομένων στον τομέα των αστέγων
  • Προστασία των αστέγων από τα μέτρα επιβολής κυρώσεων

Την φιλοξενία των αστέγων δρομολογεί ο δήμος Αθηναίων

Η Praksis, η Κλίμακα, οι Γιατροί του Κόσμου και ο Δήμος Αθηναίων ρίχνονται κάθε μέρα και νύχτα στη μάχη για την ενημέρωση και τη βοήθεια των πιο ευάλωτων πολιτών που, χωρίς διαδίκτυο, τηλεόραση και εφημερίδες, είδαν απλώς τους δρόμους να αδειάζουν.

Στον Δήμο Αθηναίων καταρτίζεται σχεδιασμός, ώστε οι απόκληροι της πόλης να μπουν στο κάδρο. Να προστατευτούν οι ίδιοι και να μην αποτελέσουν κίνδυνο για τους συνανθρώπους τους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα