back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πως παρατείνεται η καταβολή των εισφορών για επιχειρήσεις – Σημεία προσοχής

Διαβάστε επίσης

Για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο παρατείνεται -κατά περίπτωση- η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου, αλλά και κατά τρεις μήνες για τις δόσεις στο πλαίσιο ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που επλήγησαν από τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, οι οποίες ήταν απαιτητές έως 31 Μαρτίου και 30 Απριλίου, μπορούν να καταβληθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου και τις 31Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις δεν θα επιβαρύνονται για αυτό το χρονικό διάστημα με τόκους και άλλες προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Πρόκειται για τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, (όπου αυτή προβλέπεται), κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής, καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές.

ΠΡΟΣΟΧΗ 1: Εξαιρούνται οι εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

ΠΡΟΣΟΧΗ 2: Οι επιχειρήσεις ή εργοδότες , υποβάλλουν για το προσωπικό που απασχολούν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, καθώς σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της ΑΠΔ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Επίσης, η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31 Μαρτίου, καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης, παρατείνεται κατά τρεις μήνες, χωρίς -και σε αυτή την περίπτωση- τόκους και προσαυξήσεις.

Δικαιούχοι

Δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο, έχουν επιχειρήσεις ή εργοδότες που:

α) απασχολούν μισθωτούς, οι οποίοι αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής απασχόληση,

β) έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας στις 20 Μαρτίου, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των προς στήριξη επιχειρήσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Τα ευνοϊκά μέτρα αναστέλλονται και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές:

-Σε περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων ή εργοδοτών (μέρος ή όλοι), τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο εργοδότης την καταγγείλει , καθώς και στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του μέτρου οι επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα