back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής των 27 : Διπλωματική αναβολή ή αποτυχία;

Διαβάστε επίσης

Σε διπλωματική αναβολή κατέληξε χθες η τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε καν στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αυτής της ιδιότυπης, λόγω συγκυρίας, Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει μεγάλη απόσταση στις προσεγγίσεις του ζητήματος της παγκόσμιας κρίσης λόγω κορονοϊού, του τρόπου και των μέσων που πρέπει να αξιοποιήσει η Ε.Ε. για να αμβλύνει τις επιπτώσεις της. Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, γεγονός που κάνει πολλούς να ανησυχούν για το μέλλον της Ένωσης, ενώ ο Μακρόν έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της Συνθήκης του Σέγκεν, προειδοποιώντας πως μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες, δυσάρεστες επιπτώσεις.

Το ιταλο-ισπανικό βέτο

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Αιτία, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.
Κόντε: Η ΕΕ έχει προθεσμία 10 ημερών να βρει λύση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε προθεσμία δέκα ημερών στην ΕΕ να βρει μια ικανοποιητική λύση για την έκτακτη οικονομική κατάσταση που βιώνουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όλες οι χώρες.

«Σε συμφωνία με τον [Ισπανό πρωθυπουργό] Σάντσεθ αναθέτουμε στους πέντε προέδρους την αποστολή να επιστρέψουν να επανέλθουν σε δέκα μέρες με μια πρόταση», τόνισε ο Κόντε. Ευχαρίστησε για τη δουλειά που έγινε ως τώρα, αλλά απέρριψε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, γράφει ο ιταλικός Τύπος, καθιστώντας σαφές ότι ουδείς σκέφτεται μια αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους. Κάθε χώρα, τόνισε, είναι υπεύθυνη για το κρατικός της χρέος και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

«Κλείσαμε το 2019 μ’ ένα έλλειμμα έναντι του ΑΕΠ της τάξης του 1,6% αντί για το προγραμματισμένο 2,2%», τόνισε υπογραμμίζοντας ότι το θέμα είναι να υπάρξει μια αντίδραση με καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που είναι πραγματικά κατάλληλα «για να αντιδράσουμε σ’ έναν πόλεμου που πρέπει να κάνουμε μαζί για να νικήσουμε το συντομότερο δυνατό. Το χρωστάμε στους πολίτες μας και τελικά και στην ίδια την Ευρώπη. Τι θα πούμε στους πολίτες μας αν η Ευρώπη δεν αποδειχθεί ικανή να δώσει μια ενιαία, ισχυρή και συνεκτική απάντηση ενόψει ενός απρόβλεπτου συμμετρικού σοκ; Πώς μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν και τα οποία δημιουργήθηκαν για παρεμβάσεις περιπτώσεις ασύμμετρων σοκ για τις οικονομικές εντάσεις που αφορούσαν μεμονωμένες χώρες είναι επαρκή για αυτό το συμμετρικό σοκ που έχει τόσο καταστροφικές επιπτώσεις. Αν σκέφτεται κανείς για τους μηχανισμούς προστασίας που αναπτύχθηκαν στο παρελθόν, το λέω ξεκάθαρα: μην μπαίνετε στον κόπο, κρατήστε τα, γιατί η Ιταλία δεν τα χρειάζεται!», διεμήνυσε.

Κόντε: Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις από Μητσοτάκη, Μακρόν, Κόστα, Μπετέλ

Από το πρωθυπουργικό γραφείο της Ιταλίας είπαν, σύμφωνα με την Corriere della Sera, ότι έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, τον Λουξεμβούργιο Ξαβιέ Μπετέλ. Αλλά ο Κόντε κατέληξε: «Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά αύριο το πρωί».

Την πάγια θέση της Γερμανίας εναντίον των ομολόγων-corona επανέλαβε η Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, ζήτησε την υπομονή των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών.

«Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου.

Μέρκελ: Βαρύτερες οι επιπτώσεις της κρίσης σε σχέση με το 2008

Η ίδια ωστόσο προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού θα είναι βαρύτερες από εκείνες της κρίσης του 2008 και παρέπεμψε στους υπουργούς Οικονομικών, στους οποίους ανατέθηκε η ευθύνη να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός δύο εβδομάδων.

Η καγκελάριος επαίνεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ταχύτητα και την ευελιξία που επέδειξε στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τα κράτη μέλη και επιφύλαξε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία για την προμήθεια προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό, η οποία, είπε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις μικρότερες χώρες. Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Επισήμανε ενδεικτικά ότι η Γερμανία έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών από την Γαλλία και την Ιταλία, καθώς και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διευκολύνουν συστηματικά στον επαναπατρισμό πολιτών εταίρων τους.

Προειδοποιεί για τη Συνθήκη της Σένγκεν ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα τους ομολόγους του ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη, ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού φέρνει σε κίνδυνο την καταστροφή της Ένωσης.

Ο Μακρόν σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη, ανέφερε πως η κατάσταση που επικρατεί, μπορεί να καταστρέψει τους κεντρικούς πυλώνες της Ένωσης, όπως την ζώνη της Σένγκεν, αν το μπλοκ αποτύχει να δείξει αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη.

«Αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η επιβίωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» είπε στους 26 άλλους ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη της συνόδου κορυφής, σύμφωνα με έναν Γάλλο διπλωμάτη. «Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι ο θάνατος της Σένγκεν», συνέχισε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Εμανουέλ Μακρόν και 7 ακόμη ηγέτες της ΕΕ επέμειναν στα όσα ανέφεραν σε επιστολή τους, προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ και κάλεσαν την Ενωση να δημιουργήσει ομόλογα-corona για να διαθέσει σημαντικά κονδύλια μπροστά στην υγειονομική κρίση. Η ιδέα του ευρωομολόγου είχε βρει αντίθετη, παλιότερα, τη Γερμανία, και άλλες χώρες του βορρά.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα