back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία: μία “κορονο-βόμβα” στην γειτονιά μας

Διαβάστε επίσης

Οι αδυναμίες του συστήματος υγείας της Τουρκίας, αλλά και η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών προκαλούν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα.  Χαρακτηριστικό είναι ότι εκφράζονται φόβοι από ειδικούς ότι η η Τουρκία πρόκειται να γίνει “νέα Ιταλία” και “νέα Ισπανία”.

 

Σε 75 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην Τουρκία έχοντας προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό.
Δεκαέξι ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά 1.196 φτάνοντας τα 3.629, τόνισε.
Επιπρόσθετα, 7.286 άνθρωποι εξετάσθηκαν από χθες, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε περίπου 40.000.Κι όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε χθες στο διάγγελμά του ότι “σε 2-3 εβδομάδες θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό”.

Δριμεία κριτική στον Ερντογάν από τον Καντέρ

Ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται άνθρωποι στην Τουρκία να κείτονται στο δρόμο, ενώ άλλοι καταρρέουν μέσα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ανέβασε ο Ενές Καντέρ στον λογαριασμό του στο Twitter ασκώντας δριμεία κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ελλιπή μέτρα ως προς τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. “Κάνε κάτι, θεοπάλαβε” προτρέπει τον Ερντογάν ο Τούρκος ΝΒΑερ.

Συγκεκριμένα, ο σέντερ των Μπόστον Σέλτικς Ενές Καντέρ έγραψε στο Twitter: “Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πεθαίνουν από τον κορονοϊό στους δρόμους στο άπλετο φως της ημέρας στην Τουρκία. Ο δικτάτορας Ερντογάν συνεχίζει να το καλύπτει και να μην παρέχει την κατάλληλη φροντίδα και επαρκή προσοχή σε όλο αυτό. Κάνε κάτι, θεοπάλαβε”.

Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, σε τηλεοπτικό  διάγγελμά του στις 23 Μαρτίου, παραδέχτηκε ότι ο κορονοϊός είναι τώρα σε όλη τη χώρα, αλλά απέφυγε να ονομάσει τις τοποθεσίες των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Τόσο για τη διαφάνεια που μπορεί να υπερηφανεύεται για την εμφάνιση.

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, η Τουρκία φαινόταν ευτυχισμένη και βέβαιη για την αποφυγή της πανδημίας. Μερικοί ψευδο-επιστήμονες σε τηλεοπτικές εκπομπές ισχυρίστηκαν ακόμη και ότι οι Τούρκοι ήταν φυσικά θωρακισμένοι (ανοσία) στον ιό λόγω κάποιου ειδικού χρωμοσώματος του γενετικού τους υλικού . Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να εμφανιστεί έξαρση κρουσμάτων στην Τουρκία.

Για ορισμένους ειδικούς, το ποσοστό μόλυνσης- από τις πρώτες κιόλας μέρες της εκδήλωσής της- είναι χειρότερο από αυτό που γνώρισε η Ιταλία.  Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που μιλούν για τρομακτικά σενάρια ότι η Τουρκία θα μπορούσε να βρεθεί στο δρόμο της Ιταλίας. Τα προληπτικά μέτρα της Τουρκίας, τώρα φαίνονται ανεπαρκή ή καθυστερημένα.

Η τουρκική κοινωνία είναι έντονα πολωμένη. Περίπου το ήμισυ του πληθυσμού τείνει να πιστεύει ότι οι αξιωματούχοι, πάνω απ ‘όλα ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνουν ή λένε ότι θέλουν. Η έλλειψη διαφάνειας που οδήγησε στη δημόσια δυσπιστία έχει καταστεί πιο κρίσιμη από ποτέ στην κρίση του κορον0ϊού.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα