back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Η αλήθεια για τα γρήγορα τεστ ελέγχου – Τι απαντά ο Σ. Τσιόδρας και τι πρόκειται να κάνει το υπ. Υγείας

Διαβάστε επίσης

Ξεκάθαρα αντίθετος στη διενέργεια των γρήγορων τεστ ελέγχου για τον κορονοϊό δηλώνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ η κυβέρνηση πρόκειται να επεκτείνει τους μοριακούς ελέγχους και σε 6 Κέντρα Υγείας, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Γιατί δεν συστήνονται τα γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα και τις απαντήσεις που έδωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής 27 Μαρτίου «σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου.

Ένα θετικό στον κορονοϊό τεστ μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα.

Ενώ ένα αρνητικό στον κορονοϊό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, ότι δεν έχεις τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά.

Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ, ιδιαίτερα στην οξεία φάση της νόσου.

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα και την αλήθεια. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας».

Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα από τα Πανεπιστήμια μας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς.

Επίσης, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενισχύει με σημαντικό χρηματικό ποσό τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να διενεργείται ακόμα περισσότερο και ακόμα εντατικότερα, στις περιπτώσεις που χρειάζεται και με τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ, ο εργαστηριακός έλεγχος.

Στην 3η ή την 4η μέρα της μόλυνσης δεν δείχνουν τον ιό

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα για την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων, τα οποία δεν είναι κατάλληλα για αυτή τη φάση της επιδημίας», είπε ο κ. Σ. Τσιόδρας.

«Θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και για άλλους σκοπούς από αυτούς που διαφημίζονται αυτές τις ημέρες και θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δίνεται και υπάρχει προτεραιότητα για τον μοριακό έλεγχο, που είναι και ο έλεγχος ο οποίος είναι ο διαγωνιστικός για τη νόσο. Το να κάνεις ένα τεστ αντισώματος και να είναι αρνητικό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί μπορεί να είσαι στην τρίτη ή στην τέταρτη ημέρα από τη νόσο, να μην έχεις προλάβει να αναπτύξεις τα αντισώματα τα οποία θα ανιχνεύσει το τεστ και να νομίζεις ότι δεν έχεις τη νόσο. Είναι λάθος πληροφορία.

Επίσης, μπορεί να είναι ψευδώς θετικό. Να σου λέει ότι έχεις περάσει τη νόσο γιατί είχες εκτεθεί σε ένα “ξαδερφάκι” αυτού του κορονοϊού και να υπάρχει αυτό που ονομάζουμε εμείς οι επιστήμονες “διασταυρούμενη αντίδραση”. Θέλει πάρα πολλή προσοχή.

Θα ελεγχθούν για την αξιοπιστία τους. Θα χρησιμοποιηθούν από την Πολιτεία όταν και όποτε πρέπει. Φυσικά παρακολουθούμε και τις διεθνές εξελίξεις σε σχέση με αυτό το θέμα».

Κανείς δεν πληρώνει στο δημόσιο για τη διενέργεια του τεστ

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε ότι «κανένας πολίτης ο οποίος έχει προσέλθει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει πληρώσει για το τεστ του κορονοϊού. Και κανένας πολίτης δεν θα πληρώσει».

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι «εφόσον κάποιος εμπίπτει στον ορισμό που πρέπει να κάνει το τεστ, θα το κάνει και στον ιδιωτικό τομέα, αφού ο ΕΟΠΥΥ θα συμβληθεί με πιστοποιημένα εργαστήρια που έχουν την δυνατότητα να κάνουν το τεστ αυτό.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αυτών εξετάσεων από τον ιδιωτικό τομέα, θα καταγράφονται στο μητρώο που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το μητρώο τον ασθενών με COVID-19».

Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σχετικά με τον μαζικό έλεγχο του πληθυσμού, είπε ότι «συντεταγμένα και συγκροτημένα, δίνουμε πρόσβαση σε όποιον πολίτη πρέπει να το κάνει».

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη μάχη του κορονοϊού

Ο κ. Β. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ακόμα ότι «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι παρούσα στη μάχη αυτή και εντάσσεται στο σχεδιασμό μας.

Πέρα από τα 6 Κέντρα υγείας στην Αττική, τα οποία έχουμε ανακοινώσει ότι θα είναι κέντρα COVID και τα οποία θα διασυνδέονται με τα νοσοκομεία αναφοράς, υπάρχει ένας γενικότερος σχεδιασμός σε ό,τι αφορά στα Κέντρα Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για το υπόλοιπο της χώρας, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο».

Στα Κέντρα Υγείας αυτά, θα γίνεται λήψη δείγματος και θα υπάρχει άμεση διασύνδεση με τα νοσοκομεία αναφοράς. Θα ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες, πρωτόκολλα, αλγόριθμους, έτσι ώστε ύποπτα περιστατικά να διακομίζονται στα νοσοκομεία, εφόσον χρειαστεί ή να δίνονται οδηγίες.

Και σε κάθε περίπτωση, στη μάχη αυτή της Πρωτοβάθμιας, πέραν από τις δημόσιες δομές υγείας, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο ιδιωτικός τομέας.

Σημειώνεται ότι τα 6 Κέντρα Υγείας που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν την ερχόμενη εβδομάδα ως Κέντρα Υγείας αναφοράς γα τον κορονοϊό θα είναι στην Λωφ. Αλεξάνδρας, στον Βύρωνα, τη Ραφήνα, το Περιστέρι, τα Καλύβια και στα Καμίνια.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα