12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Σύγχρονος και κλασικός κινηματογράφος στις διαδικτυακές πλατφόρμες

Διαβάστε επίσης

Αρκετοί σκηνοθέτες δίνουν πρόσβαση σε ταινίες τους διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας διάφορες εφαρμογές streaming, για να προσφέρουν με τη σειρά τους ευχάριστες στιγμές κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι. Ταυτόχρονα, μία πλατφόρμα, που απευθύνεται σε σινεφίλ κοινό, το Mubi, «άνοιξε» τη βιβλιοθήκη ταινιών της, προσφέροντας διεθνώς πολιτιστική ανακούφιση και χρεώνοντας τις υπηρεσίες της με κόστος 1 ευρώ για 3 μήνες.

Η ομάδα της συγκεκριμένης πλατοφόρμας μάλιστα επιλέγει καθημερινά και ένα καινούργιο φιλμ, το οποίο κάθε φορά είναι διαθέσιμο για 30 ημέρες. Στο Mubi βρίσκουμε μικρούς θησαυρούς του παρελθόντος, φεστιβαλικές και καλτ ταινίες καθώς και φιλμ του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου.

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΟΝΆΤΑ

Ανάμεσα στις ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, έχουμε την επιλογή να δούμε ή να ξάναδουμε την «Φθινοπωρινή Σονάτα» σε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1978). Η τελευταία ταινία του Μπέργκμαν για τον κινηματογράφο έχει πρωταγωνίστριες δύο εξαιρετικές ηθοποιούς, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν και τη μούσα του σκηνοθέτη, Λιβ Ούλμαν. Γυρισμένη στη Νορβηγία, μιας και στα τέλη των 70′ ο Μπέργκμαν ήταν αυτοεξόριστος, η ταινία βασίζεται στις ερμηνείες των δύο γυναικών. Δράμα δωματίου, κλειστοφοβικό που φέρνει στο φως σκέψεις ενοχής, απωθημένα αλλά αφήνει ανοιχτό το περιθώριο της συγχώρεσης και ίσως της λύτρωσης.

Σύνοψη:
Μια αυστηρή, διάσημη πιανίστρια, η Σάρλοτ, επισκέπτεται ύστερα από χρόνια την κόρη της Εύα, στη Σουηδία, σε μια προσπάθεια να επανασυνδεθούν και να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους.

Πρωταγωνιστούν: Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Λιβ Ούλμαν, Χάλβαρ Μπιόρκ

Τρέιλερ

ΜΕ ΛΈΝΕ DOLEMITE

Εναλλακτικά κυκλοφορεί διαδικτυακά, στην πλατφόρμα του Netflix, και η τελευταία ταινία του Έντι Μέρφι στην οποία υποδύεται τον άνθρωπο-θρύλο Ρούντι Ρέι Μουρ, έναν πρωτοπόρο της κωμωδίας και της ραπ που με τον Dolemite, το alter ego του, διέψευσε την εποχή των blaxploitation* ταινιών στα ’70s, όσους τον επέκριναν. Πρόκειται ουσιαστικά για την επιστροφή του Μέρφι, με την ερμηνεία του να χαρακτηρίζεται από πολλούς κριτικούς, μία από τις καλύτερες της καριέρας του.

H βιογραφική ταινία «Με λένε Dolemite» (Dolemite is My Name) σε σκηνοθεσία Γκρεγκ Μπρούερ, που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Τορόντο, συνδυάζει στοιχεία κωμωδίας και δράματος. Δημιουργήθηκε το 2019 από το Netflix, που θέλησε με μία σειρά ταινιών (The Irishman, Marriage Story, The Two Popes), να διεκδικήσει Όσκαρ. Το στοίχημα πέτυχε, αλλά όχι για την ταινία του Έντι Μέρφι.

Η ταινία διεκδίκησε Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου/Καλύτερης Ταινίας (Μιούζικαλ ή Κωμωδία) ανεπιτυχώς, ενώ κέρδισε δύο κινηματογραφικά βραβεία στα Critics Choice Awards που απονέμει η Ένωση Κριτικών, Broadcast Film Critics Association (Καλύτερης κωμικής ταινίας και Καλύτερης ενδυματολογίας) αλλά και αυτό της Καλύτερης ανεξάρτητης ταινίας στα Βραβεία Εικόνας NAACP.

Μία από τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του Έντι Μέρφι!

Σύνοψη
Μετά από μια σειρά αποτυχιών να “εισβάλει” στον χώρο της showbiz, ο ταλαντούχος κωμικός Ρούντι Ρέι Μουρ έχει μια επιφοίτηση, η οποία τον μετατρέπει σε θρύλο της έγχρωμης κουλτούρας. Ο Μουρ είναι πλέον ο Ντολεμάιτ, ένας φαντεζί “νταβατζής¨ με μπαστούνι. Η φιλοδοξία του όμως να περάσει και ήχους γεμάτους ρατσιστικά μηνύματα στο ραδιόφωνο, καταδικάστηκε από την καθωσπρέπει Αμερική. Τότε πείθει τον φιλελεύθερο συγγραφέα να προσαρμόσει το άλτερ-έγκο του σε ταινίες. Έτσι, ο Ντολεμάιτ πρωταγωνιστεί σε ταινίες κουνγκ-φου, καταδίωξης και ό,τι άλλο προσφέρει το blaxploitation, πάντα δίπλα στη Λαίδη Ριντ, που γίνεται το αχώριστο ταίρι του.

Πρωταγωνιστούν:

Έντι Μέρφι, Γουέσλι Σνάιπς, Κίγκαν-Μάικλ Κι, Μάικ Επς, Κρεγκ Ρόμπινσον, Τάιτους Μπέρτζες, Νταβάιν Τζόι Ράντολφ, Κόντι Σμιτ Μακφί

*κινηματογραφικό είδος με αφροαμερικανούς ηθοποιούς και κοινωνινά στερεότυπα

Τρέιλερ

 

Νάνσυ Αγγελοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα