back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Z. Γκάμπριελ: Απέτυχε η Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την κρίση του κορονοϊoύ.

«Προφανώς έχουμε (μόνο μια) Ευρωπαϊκή Ένωση των καλών εποχών, διότι απέτυχε πλήρως στην αντιμετώπιση τη μεγαλύτερης δοκιμασίας από την ίδρυσή της», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Το χειρότερο ασφαλώς συνέβη ήδη στην αρχή, όταν ακόμα και εμείς οι Γερμανοί δεν ήμασταν διατεθειμένοι να παράσχουμε βοήθεια εκεί όπου οι άνθρωποι ήδη κατέρρεαν σωρηδόν και πέθαιναν, δηλαδή στην Βόρεια Ιταλία».

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έθεσε επίσης το ερώτημα «εάν θα ήταν τόσο τρομερό για την Γερμανία αντί για 156 δισ. ευρώ νέου δημόσιου χρέους να έχει εγγράψει στον γερμανικό προϋπολογισμό 166 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να έχει δώσει τα 10 δισεκατομμύρια στους Ιταλούς και τους Ισπανούς ως πρώτη βοήθεια. Οι χώρες αυτές θα μας ήταν πιθανόν ευγνώμονες για 100 χρόνια αν το είχαμε κάνει. Τώρα θα θυμούνται ότι δεν ήταν οι γειτονικοί τους λαοί που τους βοηθούν, αλλά οι Κινέζοι. Τώρα η Γερμανία δίνει την εντύπωση ότι ενεργεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Αμερική «και μάλιστα (ότι ενεργούμε έτσι) όχι μόνο εμείς στην Γερμανία, αλλά και κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ότι δηλαδή ισχύει το σύνθημα “Πρώτα το έθνος μας”! Ότι σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, όχι τους γείτονές μας».

Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για χαμένες ευκαιρίες ευκαιρίες. «Φανταστείτε να είχαμε έναν Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίο θα έβγαζε ένα λόγο και θα έλεγε: Διαθέτουμε τώρα ολόκληρη τη δύναμη της Αμερικής για την κατασκευή ιατρικών προϊόντων, αναπνευστικών συσκευών, των βοηθητικών υλικών – για τον δικό μας λαό, αλλά και για όλους όσους χρειάζονται βοήθεια. Τι μήνυμα θα ήταν αυτό από την παλιά μεγάλη δυτική ηγετική δύναμη, την Αμερική! Αντ ‘αυτού, μπορούμε να δούμε σήμερα πώς αναλώνονται οι δύο μεγάλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, σε θεωρίες συνωμοσίας», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα