back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αναζητείται νέα ημερομηνία για το Φεστιβάλ Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Μέσα από ένα διαδικτυακό βίντεο και όχι στην ετήσια καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών από την καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου. Χωρίς ημερομηνίες και με ένα ερωτηματικό αβεβαιότητας ανακοινώθηκαν οι 70 και πλεον εκδηλώσεις που επρόκειτο να φιλοξενηθούν στην Πειραιώς 260, το Ηρώδειο και στα Επιδαύρια. «Έχουμε, την ανάγκη να στείλουμε ένα μήνυμα ελπίδας: Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε ακατάπαυστα για να επανασχεδιάσουμε το Φεστιβάλ, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να το υλοποιήσουμε με ασφάλεια για όλους, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» δήλωσε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Ευαγγελάτου ενώ διευκρίνισε ότι αναζητείται νέα ημερομηνία για το Φεστιβάλ.

Επειδή, δεδομένων των συνθηκών είναι άγνωστο ποιες και πόσες από αυτές θα μπορέσουν να υλοποιηθουν τελικά (ίσως και καμία και να αναγκαστεί το Φεστιβαλ να προχωρήσει σε ακύρωση της φετινής διοργάνωσης), αξίζει να σημειωθούν οι καινούργιες ενότητες που θα σφραγίσουν το νεο πνεύμα της καλλιτεχνικής διευθύντριας.

Νέοι άξονες και νέο στίγμα

Οι άξονες που παρουσιάζονται σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ ανανεώνονται: Η Μικρή Επίδαυρος αφιερώνεται στη Μουσική και το μουσικό θέατρο, η πειραματική και ηλεκτρονική μουσική παρουσιάζονται για πρώτη φορά και στην Πειραιώς 260, στο Ηρώδειο ενισχύεται έντονα η σύγχρονη μουσική, με την προσθήκη μιας νέας ενότητας τον «κύκλο Τζαζ».

Στο σύνολο του το πρόγραμμά  περιέχει παραστάσεις Θεάτρου, Περφόρμανς, Χορού, Συναυλίες, Όπερα, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικά, Συζητήσεις, Κινηματογράφο, Πάρτι, Ερευνητικές πλατφόρμες, Δράσεις για παιδιά με βασικό μέλημα την επέκταση του φεστιβαλικού ίχνους και την διεύρυνση του κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Η νέα εικαστική ταυτότητα του Φεστιβάλ Αθηνών

Ένας ακόμη σημαντικός άξονας είναι οι απρόσμενες συναντήσεις- παραστάσεις που δημιουργήθηκαν και παρουσιάζονται σε αντισυμβατικούς χώρους. Στο ξένο ρεπερτόριο του Θεάτρου αλλά και του Χορού ακολουθούνται δύο κατευθύνσεις: από τη μια συστήνονται εντελώς νέα πρόσωπα με την ενότητα «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα», ενώ επανέρχονται αγαπημένοι δημιουργοί, που έχουν σημαδέψει το Φεστιβάλ στο παρελθόν. Ανοίγεται δε στην Αθήνα για πρώτη φορά ένας νέος κύκλος για το Αρχαίο Δράμα, με στόχο την ερευνητική προσέγγιση του είδους σε κλειστό χώρο, από έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.

Τέλος εγκαθιδρύεται η ενότητα «Πρόλογος», στο πλαίσιο της οποίας, μισή ώρα πριν από τις πρεμιέρες στην Πειραιώς 260, θεατρολόγοι και ειδικοί του χορού θα εισάγουν το κοινό στο σύμπαν κάθε παράστασης, δίνοντάς τα «κλειδιά» για τη μεγαλύτερη απόλαυσή της, ενώ μετά τις παραστάσεις οι δημιουργοί θα συζητούν με το κοινό στην ενότητα «Έξοδος».

Νέοι καλλιτεχνικοί συνεργάτες του Φεστιβάλ είναι: η Stefanie Carp για τις Διεθνείς παραγωγές Θεάτρου, ο Κώστας Πηλαβάκης για τη Μουσική, ο Ηλίας Χατζηγεωργίου για τον Χορό και η Εύη Νάκου για την καλλιτεχνική έρευνα και την ανάπτυξη κοινού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα