back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΟΔΥ: Ο νέος χάρτης της πανδημίας στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι Έλληνες επιστήμονες αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως είπε χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υπάρχουν καλές εξελίξεις στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι αυτές οι εξελίξεις εξαρτώνται από τη συμμόρφωση προς τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Η καμπύλη εξάπλωσης στην Ελλάδα δείχνει βραδύτερη από άλλες χώρες της ΕΕ, τόνισε, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι πρέπει να συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα.

Την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η νέα «Ημερήσια έκθεση» του ΕΟΔΥ που εκδόθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου.

Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00.

Σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, σε τουλάχιστον 28 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας υπάρχουν, πλέον, επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με την Αττική να συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό 641 κρούσματα και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αχαΐα και η Ξάνθη, όπου υπήρξαν εστίες νέων μολύνσεων και μεγαλύτερη απ’ ότι φαίνεται έκθεση του πληθυσμού στον ιό.

Έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.156 κρούσματα της νέας λοίμωξης , εκ των οποίων 95 νέα κρούσματα σε σχέση με τις 28/03/2020.

Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής:

Δράμας

Χαλκιδικής

Γρεβενών

Θεσπρωτίας

Κέρκυρας

Καρδίτσας

Ευρυτανίας

Αιτωλοακαρνανίας

Φωκίδας

Κορίνθου

Χίου

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια αναφοράς που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν έχουν συνολικά ελεγχθεί 15.151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6,4%) θετικά στον κορονοϊό.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, τα περισσότερα καταγράφονται στις ηλικίες από 45 έως 60 ετών (συνολικά 343).

Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι (39 πλέον μετά το θάνατο της 76χρονης στη Λέσβο) σε ασθενείς με Covid-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον, 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα