back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κορονοϊός: Πάνω από 3.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ – Περισσότερα από 163.000 τα κρούσματα

Διαβάστε επίσης

Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 3.000 το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 163.000, κατά δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που ενημερώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο (163.429), ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έχουν φθάσει πλέον τους 3.008. Το ορόσημο των 2.000 θανάτων ξεπεράστηκε μόλις το Σάββατο.

Διπλασιάστηκαν σε 4 ημέρες οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Καλιφόρνια

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ διότι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό σχεδόν διπλασιάστηκε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενώ ο αριθμός όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τριπλασιάστηκε μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Ως χθες Δευτέρα, 1.421 πολίτες της Καλιφόρνιας είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία καθώς έχουν την ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, ενώ ο αριθμός τους ανερχόταν σε 746 πριν από τέσσερις ημέρες. Ο αριθμός των ανθρώπων στους οποίους προσφέρονται φροντίδες σε ΜΕΘ ανέρχεται πλέον σε 597 (από 200), πρόσθεσε. Συνολικά, τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην πολιτεία έχει φθάσει τα 5.763.

Η ραγδαία αύξηση των αναγκών για νοσοκομειακή φροντίδα και ΜΕΘ οδήγησε τον Νιούσομ να στήσει εσπευσμένα ιστότοπο μέσω του οποίου θα διευκολύνεται η επικοινωνία με γιατρούς και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού που έχει πάρει σύνταξη, καθώς και με φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, ώστε να κατευθύνονται σε νοσοκομεία και κλινικές που τους χρειάζονται. Η πολιτεία θα βοηθήσει τους απόμαχους ώστε να ενεργοποιούνται ξανά με άμεσες διαδικασίες οι άδειες τους, εξήγησε.

«Αν είσαι φοιτητής σε σχολή νοσηλευτικής, σε σχολή ιατρικής, σε χρειαζόμαστε», τόνισε ο Νιούσομ. «Αν πήρες σύνταξη τα τελευταία ένα δυο χρόνια, σε χρειαζόμαστε», επέμεινε.

Η πολιτεία ελπίζει ότι η πρωτοβουλία θα επιτρέψει να βρεθεί ικανός αριθμός χεριών για να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται σε 50.000 επιπλέον κρεβάτια στα νοσοκομεία, εξήγησε ο Νιούσομ.

Πρώτος θάνατος στις τάξεις των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ

Τον πρώτο θάνατο στελέχους των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες Δευτέρα, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα ότι καταγράφηκε νέα μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης στις τάξεις του στρατεύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θύμα ήταν Εθνοφρουρός στο Νιού Τζέρσι που είχε βρεθεί θετικός στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο από την 21η Μαρτίου. Πέθανε το Σάββατο, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

«Είναι μια ημέρα θλίψης για το υπουργείο Άμυνας καθώς χάσαμε τον πρώτο αμερικανό στρατιωτικό (…) εξαιτίας του κορονοϊού», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πενταγώνου. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον θανόντα.

Νωρίτερα χθες το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έχει διαγνωστεί η μόλυνση 568 στελεχών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από τον SARS-CoV-2, ενώ ο αριθμός τους ανερχόταν σε 280 την Πέμπτη. Εξάλλου, πάνω από 450 στελέχη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Άμυνας, συμβασιούχοι και εξαρτημένα μέλη οικογενειών στρατιωτικών έχουν επίσης μολυνθεί, κατά την ίδια πηγή.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο αποφάσισε να μη δημοσιοποιεί αναλυτικά δεδομένα για τα κρούσματα μόλυνσης στελεχών του από τον κορονοϊό, διότι ανησυχεί πως οι πληροφορίες αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από αντιπάλους των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ θα στείλουν πλεονάζον ιατρικό υλικό αξίας 100 εκατ. δολαρίων στην Ιταλία

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία, τη χώρα όπου η πανδημία του κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ως σήμερα, ανήγγειλε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χθες Δευτέρα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. «Έχουμε πλεονάζοντα προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε, θα στείλουμε μέρος τους αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία, χειρουργικό, ιατρικό και νοσοκομειακό υλικό», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε επίσης ότι η παραγωγή συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής θα αυξηθεί σημαντικά, χάρη στη συνεργασία περίπου δέκα βιομηχανιών στις ΗΠΑ.

«Στο μέτρο που παράγουμε περισσότερους [αναπνευστήρες] από όσους έχουμε ανάγκη, θα τους στείλουμε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, εκεί όπου έχουν φρικτά προβλήματα, και σε άλλες χώρες αν είναι δυνατό», τόνισε, την ώρα που η επιδημία επιταχύνεται επίσης στις ΗΠΑ, που καταμετρούν σχεδόν 3.000 νεκρούς και 160.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης επισήμως. Εξήρε ακόμη το ότι 1 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβληθεί σε τεστ.

Ο Τραμπ γνωστοποίησε προχθές Κυριακή ότι πρόκειται να παρατείνει ως τα τέλη Απριλίου τη δρακόντεια σύσταση της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Παρότι κάλεσε τον κόσμο να «μείνει σπίτι», επανέλαβε χθες ότι είναι «ελάχιστα πιθανό» να επιβάλλει με διάταγμα αυστηρό περιορισμό σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα λαμβάνονται προς το παρόν σε επίπεδο πολιτειών· πάνω από το 70% των Αμερικανών έχει ήδη λάβει εντολή να απομονωθεί. Ο Τραμπ προεξόφλησε ότι ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος.

«Πρόκειται για 30 ημέρες ζωτικής σημασίας. Θα κάνουμε το παν αυτές τις 30 ημέρες», υποσχέθηκε.
«Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Τραμπ: «κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, πράγμα που «είναι το πατριωτικό μας καθήκον».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως θα ζητήσει από όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες «για κάποιο καιρό — όχι για πάντα».

Συνελήφθη στη Φλόριντα πάστορας που συνέχιζε να τελεί λειτουργίες

Διάσημος ευαγγελικός πάστορας της Φλόριντας συνελήφθη χθες Δευτέρα διότι επέμενε να συνεχίζει να τελεί «επανειλημμένα» λειτουργίες με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, αψηφώντας τις διαταγές των αρχών να εφαρμοστεί απομόνωση ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο Ρόναλντ Χάουαρντ-Μπράουν, 58 ετών, συνελήφθη για «παράνομη συνάθροιση» και «παραβίαση των διαταγών περιορισμού» διότι τέλεσε την Κυριακή δύο λειτουργίες στην μεγαλούπολη Τάμπα, όπως καταγράφεται στη δικογραφία.

Ο πάστορας, θερμός υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, υποβαθμίζει την ασθένεια COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 35.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι επιδιώκουν να υποκινήσουν «το μίσος και τη θρησκευτική μισαλλοδοξία» και θεωρεί ότι η εκκλησία του προσφέρει απολύτως «αναγκαία» υπηρεσία στους πιστούς και πρέπει να μείνει ανοικτή, εν μέσω της κρίσης.

Ο πάστορας «εκ προθέσεως και επανειλημμένα αψήφησε τις διαταγές για την προστασία της δημόσιας υγείας που δόθηκαν από την κομητεία μας και την πολιτεία μας, θέτοντας σε κίνδυνο το εκκλησίασμά του και την κοινότητα», τόνισε μέσω Twitter ο σερίφης της κομητείας Χίλσμπορο, ο Τσαντ Κρόνιστερ.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο πάστορας είχε φροντίσει να προσφέρεται επίσης δυνατότητα μεταφοράς των πιστών στην εκκλησία με λεωφορεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα