back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλληλεγγύη VS αισχροκέρδειας – Γυναίκες ράβουν μάσκες για Νοσοκομεία

Διαβάστε επίσης

Προσφορές απλών πολιτών

Όλο και περισσότερες γυναίκες είτε οργανωμένα είτε μόνες τους, ράβουν μάσκες για τα Νοσοκομεία και τα Ιδρύματα της χώρας θυμίζοντας τις γυναίκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έπλεκαν κάλτσες για τους φαντάρους στο μέτωπο.

Αθήνα

Η κα Δήμητρα Νίκα ιδιοκτήτρια της εταιρείας γυναικείων ενδυμάτων MYA Collection και η ομάδα παραγωγής της κατασκεύασαν και δώρισαν 3.000 μάσκες στο Αττικό Νοσοκομείο Αθηνών, 600 μάσκες στο Γηροκομείο Αθηνών, 1.000 στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας «και τώρα ράβουμε για όλους» θα πει στον Αθήνα 9.84 η κα Νίκα. «Ράβουμε για να στείλουμε στο νοσοκομείο Καστοριάς, στη Ζάκυνθο κλπ. Μετά τις πρώτες 3.000 μάσκες που κατασκευάσαμε με δικά μας έξοδα, δημιούργησα μια καμπάνια ειδικού σκοπού μέσω της πλατφόρμας Give & Fund. Είναι συγκινητικό μέσα σε 4 ημέρες μαζεύτηκαν 2.500 ευρώ και συνεχίζουμε. Γιατί όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Οι μάσκες κατασκευάζονται από ειδικό ύφασμα εγκεκριμένο για ιατρική χρήση, είναι πλενόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες».

Η κα Δήμητρα Νίκα

Γρεβενά

Η Ελόνα Αγκόλι με καταγωγή από την Αλβανία, η οποία διαθέτει κατάστημα ρούχων και ένα μικρό εργαστήριο επιδιόρθωσης ενδυμάτων στο κέντρο των Γρεβενών ράβει μάσκες δωρεάν για το νοσοκομείο της πόλης, παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε αμοιβή. Η κυρία Αγκόλι δέχτηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου προκειμένου να τη συγχαρεί για τη δωρεά των 600 μασκών στο νοσοκομείο των Γρεβενών ενώ στη προσφορά της αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξάνθη

Ένα ολόκληρο δίκτυο εθελοντών γυναικών δημιουργήθηκε στη Ξάνθη και ράβουν καθημερινά προστατευτικά μέσα για τους εργαζόμενους, και συγκεκριμένα ποδονάρια, «σκάφανδρα», μάσκες.και ποδιές οι οποίες μίας χρήσης.

Έβρος

14 μοδίστρες  ράβουν ιατρικές μάσκες με ύφασμα από τα προικιά των γιαγιάδων τους,  για τα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας, Δικαίων, Διδυμότειχου και στα Σώματα Ασφαλείας. Η πρωτοβουλία ανήκει στον σύλλογο γυναικών Νέας Βύσσας και τη συμπαράσταση των γυναικών από τα χωριά Ρύζια, Στέρνα και Καβύλη.

Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο

Το ενδυματολογικό τμήμα του Εθνικού Θεάτρου ράβει μάσκες για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο». «Ο πρώτος αριθμός ιατρικών μασκών έχει ήδη παραδοθεί. Νέες ράβονται καθημερινά από τους ανθρώπους των ενδυματολογικών τμημάτων του Εθνικού Θεάτρου. #Μένουμε_σπίτι και συνεχίζουμε με πρωτοβουλίες και δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης», σημειώνει σε δημοσίευσή του στο Facebook ο φορέας.

Στον αντίποδα η αισχροκέρδεια

Υπάρχουν όμως και αυτοί που εκμεταλλεύονται την αγωνία του κόσμου και πωλούν χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης σε τιμή «χρυσού».

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες των πολιτών στο 1110 για αισχροκέρδεια όσον αφορά τις τιμές των μασκών, των αντισηπτικών και των γαντιών.

Αρχές Μαρτίου ο φαρμακοποιός Γιάννης Τσικανδηλάκης, στο Ηράκλειο Κρήτης δήλωνε: «φτάσαμε στο σημείο ένα κουτί με 50 μάσκες μιας χρήσης που κόστιζε κάτω από 10 ευρώ, τώρα λόγω κορονοϊού να πωλείται στο Ηράκλειο 175 ευρώ.

Τιμές πολλαπλάσιες από τις πραγματικές αναγκάζεται να δίνει το ελληνικό κράτος σε εταιρείες, που προμηθεύουν με προστατευτικό υλικό στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα