back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Κάλεσμα του πρόεδρου της Γερμανίας και άλλων τεσσάρων ηγετών για δημιουργία παγκόσμιας συμμαχίας

Διαβάστε επίσης

“Αυτή η πανδημία θα αγγίξει όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως του πόσο ανεπτυγμένη είναι η οικονομίας ή η τεχνολογία τους. Μπροστά σε αυτόν τον ιό είμαστε όλοι ίσοι και οφείλουμε να συνεργαστούμε για να τον πολεμήσουμε”. Αυτό το μήνυμα απευθύνει ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, σε άρθρο του στους Financial Times, το οποίο συνυπογράφουν οι ηγέτες της Ιορδανίας, του Εκουαδόρ, της Σιγκαπούρης και της Αιθιοπίας.

Ακολουθεί απόδοση του άρθρου:

Tα κράτη, οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας επιβραδύνονται, σχεδόν οδηγούνται σε ακινητοποίηση ενόψει μίας παγκόσμιας, εξωτερικής απειλής που υπερβαίνει σύνορα, εθνικότητες και θρησκευτικά δόγματα. Ο δημόσιος βίος βρίσκεται κυριολεκτικώς σε πλήρη ακινησία. Αυτά τα πρωτοφανή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα είναι, ωστόσο, δύσκολο να διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα κράτη γίνονται εσωστρεφή στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, κλείνοντας σύνορα και επιβάλλοντας δραστικά μέτρα -μία υποχώρηση εξαιτίας της οποίας όλα τα κράτη κινδυνεύουν να βρεθούν μόνα στην υπεράσπιση των λαών τους. Μπορούμε, εντούτοις, να περιορίσουμε τον Covid-19 αποτελεσματικότερα γκρεμίζοντας τα εμπόδια που αποτρέπουν την ανταλλαγή γνώσης και τη συνεργασία.

Τέτοιου είδους κρίσεις φανερώνουν τις καλύτερες και τις χειρότερες πτυχές των ανθρώπων. Ως ηγέτες έχουμε την ευθύνη να ενθαρρύνουμε το πρώτο και να αποτρέπουμε το δεύτερο. Η κάθε μία από τις χώρες μας βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο της κρίσης. Όλοι, όμως, αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε το ψυχικό σθένος, την αλληλεγγύη και τις προσπάθειες όλων αυτών των ανθρώπων που παλεύουν παθιασμένα να σώσουν ζωήες ή που καθιστούν εφικτή τη συνέχιση παροχής απαραίτητων υπηρεσιών. Μας δίνουν την ελπίδα ότι οι κοινωνίες μας ίσως να μην ξεπεράσουν μόνο αυτή την κρίση, αλλά ότι μπορεί να βγουν από αυτή ισχυρότερες και περισσότερο συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Το βασικό δίδαγμα για την ανθρωπότητα είναι ένα: όλες σχεδόν οι επιδημίες που έπληξαν το ανθρώπινο γένος -φυματίωση, ευλογιά, Έμπολα, Aids- νικήθηκαν από τις θεραπείες και τα εμβόλια που προσφέρει η σύγχρονη ιατρική. Η γνώση που μοιράζεται και η επιταχυνόμενη έρευνα, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων, θα δώσουν την τελική απάντηση και σε αυτό το αδιέξοδο.

Αυτή η κρίση είναι παγκόσμια. Η καθυστέρηση είναι συνώνυμη του θανάτου. Όλοι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον ίδιο εχθρό και μόνο κέρδος θα έχουμε από την ένωση των δυνάμεων όλης της ανθρωπότητας στη μάχη εναντίον του. Ο ιός δε μπορεί να νικηθεί από μία χώρα ή από κάποιες χώρες κατά μόνας. Όλοι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της οικονομίας ή του πληθυσμού μας. Μία παγκόσμια λύση είναι προς το συμφέρον όλων.

Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ηγετών της G20 να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπισθεί η κρίση. Υποστηρίζουμε πλήρως την παγκόσμια έκκληση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παρόλα αυτά, κανένας διεθνής οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει -σε ιατρικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο- τις ανάγκες για την παραγωγή ενός εμβολίου για όλους εκείνους που το χρειάζονται. Είναι βαθιά μας πεποίθηση ότι πρέπει να συγκροτήσουμε μία παγκόσμια συμμαχία, προκειμένου να κινητοποιηθεί η ανθρώπινη εφευρετικότητα και αλληλεγγύη.

Καλούμε την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και Ερυθρά Ημισέληνο, τις διεθνείς συμμαχίες παραγωγής εμβολίων, φιλανθρωπικά ιδρύματα, επιστήμονες και ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συνδράμουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτή η νέα παγκόσμια συμμαχία πρέπει να έχει τέσσερις βασικούς στόχους. Πρώτον, πρέπει να επιταχύνουμε τον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης θεραπειών και εμβολίων μέσω της ανοιχτής και διαυγούς επιστήμης και της ενίσχυσης της χρηματοδότησης. Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλίσουμε την ταχεία παραγωγή, προμήθεια και δίκαιη κατανομή των διαγνωστικών τεστ και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού για όλους. Τρίτον, ας αναβαθμίσουμε τάχιστα την παραγωγή και τη δίκαιη κατανομή μελλοντικών θεραπειών σε κάθε γωνιά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι πρόσφυγες. Τέταρτον, πρέπει να καταστήσουμε απολύτως κατανοητά τα τεράστια οφέλη μίας συντονισμένης, συνεργατικής, οικουμενικής απάντησης στην κρίση και να επικεντρωθούμε στην παροχή της θεραπείας και του εμβολίου που θα προκύψουν ως υποδειγματικό “παγκόσμιο αγαθό”.

Κατανοούμε ότι είναι δύσκολη η συγκρότηση και η διαχείριση μίας τέτοιας πολυπρόσωπης συμμαχίας. Πιστεύουμε, όμως, ότι αξίζει τον κόπο. Θα αποτελέσει πηγή ελπίδας αλλά και καταλύτη για την ανάδυση των καλύτερων ενστίκτων που κρύβονται μέσα μας. Δεν είναι η ώρα για γεωπολιτικούς πολέμους επικράτησης.

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι κοινωνίες μας δε θα είναι ίδιες μετά από αυτή την κρίση και ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε θα είναι, επίσης, διαφορετικός. Επιλέγουμε να αγνοήσουμε, ωστόσο, όλους όσοι προσποιούνται ότι γνωρίζουν ήδη από σήμερα ότι θα είναι ένας φτωχότερος, ψυχρότερος κόσμος με ανθρώπους και λαούς που θα κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους. Οι αποφάσεις που θα λάβουμε εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών θα καθορίσουν τον κόσμο του αύριο.

Η διεθνοποίηση της ανάπτυξης, της μαζικής παραγωγής και της διανομής θεραπειών και εμβολίων δεν θα αποτελέσουν μόνο το αντίδοτο στον ιό, αλλά και στην εμβάθυνση των πολιτικών τεκτονικών ρηγμάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ημέρα που αυτός ξέσπασε. Πιστεύουμε ότι εάν όλοι συνεισφέρουμε με τις γνώσεις και την προσπάθειά μας, θα σωθούμε από την ανθρώπινη εφευρετικότητα. Ας το πετύχουμε αυτό επιδεικνύοντας πνεύμα αλληλεγγύης, φροντίζοντας τους πάντες, φτωχούς ή πλούσιους, ηλικιωμένους ή νέους, γυναίκες ή άνδρες. Έτσι θα σώσουμε ζωές. Έτσι θα βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Έτσι θα γίνει ο κόσμος του αύριο καλύτερος.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα