back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: «Αυστηροποίηση των μέτρων εάν κριθεί αναγκαίο»

Διαβάστε επίσης

Να εφαρμόζονται με ευλάβεια οι υφιστάμενοι περιορισμοί, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια σύσκεψης για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη στήριξη ευάλωτων πολιτών, ενώ προειδοποίησε ότι “ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας” και κατέστησε σαφές πως “αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε.”

“Θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα”, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι “οι πολύ λίγοι που συνειδητά αποκλίνουν από τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου”.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή των μέτρων, ο πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της συζήτησης ότι «είμαστε μία δημοκρατία της πειθούς και έχουμε καταφέρει και έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας”.
“Την ηθική της ατομικής ευθύνης, νομίζω την έχουμε κάνει πράξη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην έναρξη ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι “και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων” και “αποτέλεσε και αποτελεί αρωγό του κράτους σε μία σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει”
Σε αυτές “εντάσσεται και η πιο σημαντική, που δεν είναι άλλη από το να περάσουμε στους πολίτες, στους δημότες το μήνυμα ότι “Μένουμε Σπίτι””, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και προειδοποίησε ότι ” ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες”

Με αφορμή εικόνες μαζικής παρουσίας πολιτών σε συγκεκριμένους χώρους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “είμαστε εδώ πάντα να μπορούμε να διορθώνουμε και να παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε φαινόμενα τα οποία μας δημιουργούν προβληματισμό”.
Τόνισε ότι παρενέβησαν η Περιφέρεια και ο Δήμος για να ελέγξουν το ζήτημα στη Νέα Παραλία, καθώς και ότι έγινε άμεσα μία παρέμβαση στις τράπεζες και με ειδικό spot εξηγούμε στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες”.
Ζήτησε μάλιστα και “τη συστράτευση των νεότερων γενιών”, καλώντας “να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση”.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να υποστηρίξει τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και χαρακτήρισε “απολύτως κρίσιμο” το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η στενότερη συνεργασία ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με 15,7 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει λόγω κορονοϊού και θα ενισχυθεί επιπλέον με άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ, για τη σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη.

Ένα από τα βασικά «εργαλεία» σε αυτή την προσπάθεια είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπολογίζεται ότι εξυπηρετεί περίπου 75.000 πολίτες σε καθημερινή βάση, ενω οι οικογένειες που λαμβάνουν τρόφιμα πανελλαδικά είναι 210.000. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» συμμετέχουν 273 Δήμοι, στους οποίους απασχολούνται 3.047 υπάλληλοι. Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με περίπου 1.200 εργαζομένους από τις δημοτικές υποδομές που έκλεισαν (ΚΑΠΗ, Βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ) προκειμένου να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι πολίτες που ωφελούνται.

Κάθε Δήμος δημιουργεί τηλεφωνικό κέντρο όπου θα μπορεί να απευθυνθεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε να διανέμονται κατ’ οίκον μερίδες φαγητού σε αυτούς που μέχρι πρόσφατα σιτίζονταν από συσσίτια. Γι’ αυτό τον λόγο θα ζητηθεί και η δωρεάν συνδρομή μεγάλων εταιρειών Catering, ενώ για τη μεταφορά τροφίμων σε χωριά, όπου δεν επαρκούν τα δημοτικά οχήματα, θα ζητηθεί η δωρεάν συνδρομή εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η επέκταση των προγραμμάτων τηλεϊατρικής και μεταφέρθηκε θετική εμπειρία από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συμμετέχουν δωρεάν σε πρόγραμμα 80 γιατροί, οι οποίοι σε μια εβδομάδα απάντησαν και έδωσαν συμβουλές σε 1.600 βιντεοκλήσεις πολιτών.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου.

«Παρακολουθούμε την υγεία μας, παραμένουμε ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς»

Εξάλλου, με ανάρτηση του στο Twitter o πρωθυπουργός παραθέτει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τους συμπολίτες μας που νοσούν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα αλλά και για όσους τους φροντίζουν και τονίζει «Παρακολουθούμε την υγεία μας, παραμένουμε ενημερωμένοι, μένουμε ασφαλείς».

 

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα