back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κορονοϊός: Ποιοι καρδιοπαθείς ανήκουν στα ευπαθή άτομα – Τι ισχύει για τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες

Διαβάστε επίσης

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αποσαφηνίζει την κατάσταση και με την επιφύλαξη των μέχρι τώρα διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, αναφέρει ποιοι από τους καρδιοπαθείς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως κατηγορία ευπαθών ομάδων σε περίπτωση μόλυνσης με COVID-19.

Συγκεκριμένα, οι καρδιοπαθείς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για επιδείνωση της υγείας τους σε περίπτωση μόλυνσής του από τον κορονοϊό και της πάθησης που προκαλεί είναι:

1. Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)

2. Στεφανιαία Νόσο (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης (αγγειοπλαστική -stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη) τους τελευταίους 12 μήνες)

3. Πνευμονική Υπέρταση

4. Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά από χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.

5. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες

6. Μυοκαρδιοπάθειες

7. Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας

8. Καναλοπάθειες

Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι ασθενείς με συννοσηρότητες σχετιζόμενες με τις καρδιαγγειακές παθήσεις όπως χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, χρόνιος αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσο, ασθενείς με νεοπλασία (ή υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή) θεωρούνται επίσης ωςευπαθείς ομάδες.

Παιδιά και ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια

Η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Καρδιολογίας ενημερώνει τους ασθενείς και τους γονείς παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια (ΣΚ) για τα εξής:

1. Ο ιός φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζει τη γενική υγεία των παιδιών, όπως μέχρι τώρα γνωρίζουμε. Νόσηση παιδιού με Συγγενή Καρδιοπάθεια έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση στην Κίνα.

2. Δεν ανήκουν όλοι οι ασθενείς με Συγγενή Καρδιοπάθεια στις ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα: α. Παιδιά και ενήλικες που έχουν υποβληθεί σε πλήρη διόρθωση της ΣΚ, δεν διαφοροποιούνται από τον γενικό πληθυσμό και ισχύουν γι’ αυτούς οι ίδιες προφυλάξεις, όπως και για το γενικό κοινό.

β. Παιδιά και ενήλικες με ήπιες ΣΚ ή ήπια υπολειπόμενα προβλήματα μετά τη διόρθωση της ΣΚ (μεσοκολπική ή μικρή μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ήπιες βαλβιδικές στενώσεις ή ανεπάρκειες, ήπιες αγγειακές στενώσεις κλπ) δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

γ. Παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από αρρυθμίες αντιμετωπίζονται, επίσης, όπως ο γενικός πληθυσμός.

δ. Παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται σε χειρουργική λίστα, πρέπει να είναι προσεκτικοί και η απουσία ή μη από το σχολείο ή την εργασία πρέπει να συζητείται με τον θεράποντα Παιδοκαρδιολόγο ή Παιδοκαρδιοχειρουργό.

3. Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν παιδιά και ενήλικες που:

α. Έχουν μεταμοσχευθεί ή είναι σε λίστα για μεταμόσχευση.

β. Έχουν πολύπλοκη Συγγενή Καρδιοπάθεια που δεν έχει διορθωθεί.

γ. Έχουν ανεγχείρητη κυανωτική Συγγενή Καρδιοπάθεια (κορεσμός αίματος σε οξυγόνο 90%).

δ. Έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, πχ σοβαρού τύπου μυοκαρδιοπάθειες.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα