back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αποβολή του ουγγρικού Fidesz από το ΕΛΚ ζητούν 13 αρχηγοί κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς- Συνυπογράφει ο Κ. Μητσοτάκης

Διαβάστε επίσης

Την αποβολή του κόμματος Fidesz από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία ζητούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg και άλλοι 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς με επιστολή που απηύθυναν προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Ντόναλντ Τουσκ.

Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ΄ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Viktor Orban να κυβερνά με διατάγματα.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ΄αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά.

Έν τω μεταξύ, η Βουδαπέστη κατήγγειλε σήμερα ένα «κυνήγι μαγισσών» και μια «εκστρατεία δυσφήμισης», απέναντι στις κριτικές που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από ορισμένα κράτη μέλη για την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, μέτρων που δίνουν απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

«(…) Είμαστε στόχος σε ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών και σε μια συντονισμένη εκστρατεία δυσφήμισης από μέσα ενημέρωσης», είπε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς σε βίντεο που ανάρτησε στο twitter.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα