back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

900 χιλιάδες τα κρούσματα του Covid-19-8,3 εκατ. άνθρωποι στα πρόθυρα φτώχειας και υποσιτισμού

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 900.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καταγράφονται παγκοσμίως, εκ των οποίων 215.000 στις ΗΠΑ, όπου η ασθένεια COVID-19 εξαπλώνεται πλέον ταχύτερα απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού. Ελλείψει επαρκών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση εξετάσεων, οι αριθμοί αυτοί πιθανόν είναι πολύ κατώτεροι από την πραγματικότητα.

Επιπλέον 8,3 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, τόνισε χθες Τετάρτη η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για τη Δυτική Ασία (ESCWA) των Ηνωμένων Εθνών.
«Η επέκταση της φτώχειας ενδέχεται να αυξήσει τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων κατά περίπου 2 εκατομμύρια. Βάσει τρεχουσών εκτιμήσεων, συνολικά 101,4 εκατ. άνθρωποι θα κατατάσσονται στην κατηγορία των φτωχών και 52 εκατ. άνθρωποι σε αυτή των υποσιτισμένων», συνόψισε η ESCWA.

Η εκτελεστική γραμματέας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία, η Ρόλα Νταστί, προεξόφλησε ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης θα πλήξουν ιδιαίτερα σκληρά τις πιο ευάλωτες ομάδες, ειδικά τις γυναίκες και τα κορίτσια, ενώ υπενθύμισε πως όσοι απασχολούνται στον λεγόμενο ανεπίσημο τομέα, στην παραοικονομία, δεν έχουν πρόσβαση στα συστήματα πρόνοιας, ούτε φυσικά στα ταμεία ανεργίας.
Κατά 6.156 αυξήθηκε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη Γερμανία, φτάνοντας στις 73.522 το τελευταίο εικοσιτετράωρο.
Συνολικά 872 άνθρωποι έχουν υποκύψει μέχρι σήμερα στην ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκε κατά 140 από χθες, με βάση τα δεδομένα που δημοσιοποιεί το Ινστιτούτο.

Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ πάνω από 215.000 έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον ιό, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
Στις 5.35 (ώρα Ελλάδας), με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το πανεπιστήμιο, καταγράφονταν 215.417 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στις ΗΠΑ και 5.116 από αυτούς υπέκυψαν.
Μέσα σε 24 ώρες, πέθαναν 884 άνθρωποι εξαιτίας της ασθένειας Covid-19.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη [τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ώρα Ελλάδας] στον Λευκό Οίκο για την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων εσωτερικού προς και από εστίες της κρίσης στις ΗΠΑ.
Μία ημέρα νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τους Αμερικανούς ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες, ανακοινώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής αποστασιοποίησης παρατείνονται ως την 30ή Απριλίου.
Ένα βρέφος ηλικίας μόλις έξι εβδομάδων, το οποίο είχε προσβληθεί από κορoνοϊό και νοσηλευόταν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στο Κονέκτικατ, στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νεντ Λάμοντ, ο κυβερνήτης της πολιτείας.
«Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ ότι το μωρό ήταν θετικό στον Covid-19. Μας ραγίζει την καρδιά. Νομίζουμε ότι είναι ένα από τα νεότερα θύματα σε όλον τον κόσμο που πέθανε από επιπλοκές συνδεόμενες με τον Covid-19», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κυβερνήτης.

Η Βρετανία κατέγραψε σε μία ημέρα 563 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, ένα νέο ρεκόρ που σηματοδοτεί την επιτάχυνση του ρυθμού διασποράς του ιού.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα υπερβαίνει πλέον τους 2.000, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Από την αρχή της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2.352 θανάτους ασθενών σε νοσοκομεία και σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οδηγία να πυροβολούνται θανάσιμα όσοι παραβιάζουν τους κανόνες περιορισμού των μετακινήσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσε ο προέδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Αυτή ήταν η άμεση αντίδρασή του μετά τη σύλληψη 21 ανθρώπων οι οποίοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Μανίλα ζητώντας βοήθεια από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η ομάδα των ανθρώπων αυτών διαδήλωναν χωρίς άδεια. Η ιστοσελίδα Rapper ωστόσο ανέφερε ότι δεν είναι σαφές εάν οι πολίτες όντως διαδήλωναν ή ορισμένοι είχαν βγει προς αναζήτηση τροφής.

Εκφράζονται πολλές ανησυχίες για το πώς οι πιο φτωχοί στις Φιλιππίνες θα καταφέρουν να επιβιώσουν με τα μέτρα περιορισμού. Πολλοί από τα 48 εκατομμύρια πολίτες ζουν σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους και έχουν ανάγκη την καθημερινή εργασία για να θρέψουν τις οικογένειές τους.

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι κατέγραψε οκτώ νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο κορονοϊός, με τον επίσημο απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τα 37, από 29 την προηγουμένη. Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 163, στα 1.378, από 1.215 την Τρίτη.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ απηύθυνε από την πλευρά του έκκληση στους Μεξικανούς που ζουν στις ΗΠΑ να περιορίσουν τις επισκέψεις σε συγγενείς τους στην πατρίδα τους για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας, που συνεχίζεται με ραγδαίο ρυθμό στην επικράτεια του βόρειου γείτονα της χώρας του.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό αυξήθηκε από 5.717 σε 6.836, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε από τα 201 σε 240, με τους αριθμούς να αφήνουν να εννοηθεί ότι ο δείκτης θνησιμότητας της πανδημίας στη χώρα ανέρχεται περί το 3,5%.
Κατά τον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων το τελευταίο εικοσιτετράωρο (1.119) ήταν ελαφρά χαμηλότερος από αυτόν που καταγραφόταν το αμέσως προηγούμενο (1.138).
Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης έχουν διαγνωστεί στη νοτιοανατολική πολιτεία Σαν Πάουλου (2.981), μια από αυτές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα.
Ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας και της αύξησης των θανάτων προκαλεί τεράστια ανησυχία, τόνισε ο υπουργός Υγείας Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα, επιμένοντας πως υπάρχει ολοένα πιο σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των ελλείψεων προστατευτικού εξοπλισμού, ιατρικού εξοπλισμού και αναπνευστήρων.

Αύξηση του ρυθμού θανάτων αλλά και κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκαν στην Τουρκία. Επιβεβαιώθηκαν 63 θάνατοι, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός μέχρι στιγμής, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 15.679, καθώς σήμερα επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 2.148 κρούσματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων χτες ο υπουργός τόνισε πως 14.396 άνθρωποι εξετάσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των εξετάσεων να φτάνει τους 106.799 από την αρχή της επιδημίας. Από την επόμενη εβδομάδα, είπε, η χώρα θα πραγματοποιεί 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως και 30.000 λίγο αργότερα.

Ο κορονοϊός έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Κότζα, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη. Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.

Η αστυνομία και ο στρατός της Αυστραλίας θα μεταφέρουν με ελικόπτερα γιατρούς σε πολλά κρουαζιερόπλοια που βρίσκονται κοντά στο Σίδνεϊ για να εντοπίσουν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 9.000 μέλη πληρωμάτων, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Αυτή η εκτεταμένη και στρατιωτικού τύπου επιχείρηση, η οποία πρόκειται να αρχίσει αυτό το σαββατοκύριακο, έχει στόχο να διευθετηθεί η διένεξη που φέρνει αντιμέτωπες εταιρείες κρουαζιέρας με τις αυστραλιανές αρχές.

Αυτές οι τελευταίες εκφράζουν φόβους ότι θα κατακλυσθούν από ένα κύμα εισαγόμενων νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Στα μέσα Μαρτίου, η Αυστραλία απαγόρευσε τον κατάπλου στα λιμάνια της όλων των κρουαζιερόπλοιων. Στη συνέχεια επέτρεψε στους αυστραλούς επιβάτες να αποβιβασθούν από τέσσερα πλοία στο λιμάνι του Σίδνεϊ.

Μεταξύ των επιβατών αυτών, περισσότεροι από 450 ήταν φορείς της Covid-19, κάτι που επέφερε αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στη χώρα.

“Διατηρώ την πορεία στο θέμα αυτό”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας που περιλαμβάνει το Σίδνεϊ και όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα κρουαζιερόπλοια.

“Ο φόβος μου είναι πως θέτοντας σε απομόνωση 9.000 ανθρώπους (…) χωρίς να ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού ή αν μπορούν να τον αναπτύξουν, αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία”, εξήγησε.

“Θα μεταφέρουμε φάρμακα σε οκτώ πλοία (…) Αυτό από μόνο του είναι μια δύσκολη αποστολή”, υπογράμμισε.

Ο ίδιος δήλωσε πως κάθε πρόσωπο που έχει ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας θα μεταφέρεται στην ξηρά, αλλά τα πλοία οφείλουν να επιστρέψουν στα λιμάνια νηολόγησής τους με το υπόλοιπο πλήρωμά τους.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, συνολικά 18 κρουαζιερόπλοια νηολογημένα στο εξωτερικό βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αυστραλιανά ύδατα και λιμάνια, με συνολικά 15.000 μέλη πληρωμάτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα